Medicii încă nu știu de ce anumite celule devin celule leucemice cronice mielomonocitare (LCMM), iar altele nu. Medicii au găsit puțini factori de risc asociați cu această boală. LCMM nu este contagioasă.

Cum se dezvoltă LCMM

LCMM este considerată a fi o afecțiune clonală, ceea ce înseamnă că începe cu una sau mai multe modificări (mutații) la nivelul ADN-ului unei celule stem din măduva osoasă, care se multiplică necontrolat. Celulele stem formează celulele sanguine (globulele albe, globulele roșii și trombocitele).

Modificarea celulei stem afectează dezvoltarea normală a unui tip de globule albe numite monocite. Monocitele apar din celulele imature care formează sângele, numite mieloblaste și mielocite.

Mieloblastele și mielocitele se acumulează în măduva osoasă și în alte organe și afectează producția normală de monocite și de alte tipuri de celule sanguine, inclusiv globulele roșii și trombocitele.

Monocitele reprezintă 5-10% din celulele normale din sânge. Când acestea părăsesc sângele și intră în țesuturi, se transformă în macrofage. Macrofagele, împreună cu alte globule albe numite neutrofile, sunt responsabile de ingerarea și distrugerea microbilor din sânge.

Netratată, LCMM poate duce la:

  • Un număr scăzut al globulelor roșii care nu mai pot furniza o cantitate suficientă de oxigen, cauzând anemie. 
  • Inabilitatea sistemului imunitar de a se apăra eficient împotriva infecțiilor, din cauza absenței neutrofilelor (un tip de globule albe), o afecțiune numită neutropenie.
  • Un număr scăzut de trombocite, cauzând sângerări și învinețiri fără motiv aparent, o afecțiune numită trombocitopenie.

 

0 0 vote
Article Rating