FACTORI DE RISC SI CAUZE CANCER DE PIELE MELANOM

Razele ultraviolete

Există un factor de mediu principal care crește riscul de apariție a melanomului – razele ultraviolete (radiațiile). Razele ultraviolete provin de la soare sau de la solar. Dar unii oameni prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire cu melanom, așa cum veți vedea în paginile ce urmează. Expunerea prelungită la soare poate duce la apariția unui zone de piele mai uscată, mai dură, denumite keratoze. Unele zone sunt de culoarea pielii, altele sunt roz, roșii sau maronii. Studiile arată că persoanele cu keratoze solare au un risc de 4 ori mai mare decât restul oamenilor de a dezvolta melanom.

Alunițele și melanomul
Unii oameni au mai multe alunițe decât alții. Cu cât numărul de alunițe este mai mare, cu atât crește riscul de melanom. Desigur, dacă o persoană are multe alunițe, acest lucru nu înseamnă că persoana respectivă se va îmbolnăvi obligatoriu de melanom. Dar acest lucru înseamnă că trebuie ca persoanele respective să aibă mult mai multă grijă atunci când se expun la soare și, de asemenea, trebuie să își supravegheze mai atent alunițele. Există informații cu privire la acest lucru în pagina referitoare la simptomele melanomului. Persoanele care au multe alunițe, sau care au alunițe cu forme neregulate sau foarte mari (nevi atipici) sunt mai predispuși la apariția melanomului. O aluniță mare este considerată o aluniță care are mai mult de 5 mm diametru. De asemenea, persoanele care au și doar o singură aluniță atipică sau foarte mare au un risc cu 60% mai mare de apariție a melanomului. Riscul crește proporțional cu numărul de negi atipici, persoanele cu 5 sau mai mulți negi atipici având un risc de 10 ori mai mare de apariție a melanomului.

Culoarea pielii și pistruii

Oamenii care au pielea deschisă la culoare, mai ales cei cu părul blond sau roșcat natural, prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire. La fel este și cu cei care au mulți pistrui. Persoanele cu pielea mai închisă la culoare pot și ele să se îmbolnăvească de melanom, dar au mai multă protecție naturală împotriva acestuia. Persoanele de culoare au șanse foarte mici să se îmbolnăvească de melanom. Dacă acesta apare, se întâmplă să apară la populațiile din Africa sau Asia la nivelul tălpilor sau al palmelor (melanomul acral lentiginous). Acest tip de melanom poate să apară și sub unghie.

Arsurile solare
Dacă aveți tendința să vă ardeți atunci când stați la soare, înseamnă că aveți un risc mai mare de apariție a melanomului. Cei cu cel mai mare risc sunt cei care nu se bronzează deloc, cum ar fi persoanele cu pielea foarte albă și cei care se înroșesc și se cojesc înainte de a se bronza. Studiile au cercetat legătura între arsurile solare și melanom. Este o certitudine că arsurile solare cresc riscul de melanom. Cei care au suferit arsuri solare au un risc de două ori mai mare de îmbolnăvire decât cei care nu au suferit arsuri. Riscul crește proporțional cu numărul de arsuri solare pe care le-ați suferit de-a lungul timpului. Creșterea riscului este legată de arsurile solare la orice vârstă, nu doar în copilărie.

Locul de naștere

Persoanele cu pielea deschisă la culoare născuți într-o țară cu climă caldă, precum Australia, au un risc crescut de apariție a melanomului de-a lungul vieții. Riscul în cazul acestor persoane este mai mare decât în cazul celor care au locuit într-o țară caldă în prima perioadă a vieții sau în cazul celor care locuiesc într-o țară cu climă mai rece. Persoanele cu pielea deschisă la culoare și care locuiesc într-o zonă cu climă caldă sunt expuși la soare în copilărie, atunci când pielea este foarte sensibilă. Desigur, acest lucru nu înseamnă că aceștia se vor îmbolnăvi cu siguranță. Dar este necesar ca aceste persoane să aibă mai multă grijă de pielea lor și să limiteze cât mai mult expunerea la soare.

Expunerea pasageră la soare

În România, majoritatea dintre noi nu suntem expuși la soare tot timpul anului. Dar în ultimii douăzeci de ani tot mai mulți dintre noi au început să meargă în concedii în străinătate, timp de două sau trei săptămâni, mai ales la mare. Numărul de pacienți diagnosticați cu melanom a crescut în România odată cu creșterea popularității vacanțelor la mare, în străinătate. Expunerea intensă la soare (mai multe ore pe zi) pe o perioadă scurtă de timp reprezintă un risc mai mare de apariție a melonomului decât situația în care suntem expuși la soare doar pentru scurte perioade din zi, de-a lungul anului. De fapt, o analiză la nivel global arată că oamenii care lucrează afară, și deci sunt mai expuși la ultraviolete, prezintă un risc mai mic de apariția a melanomului decât cei care lucrează spații închise și care au activități în aer liber. În schimb, cei din prima categorie sunt mai expuși la alte tipuri de cancer de piele. De asemenea, persoanele cu un statut socio-economic mai ridicat prezintă un risc mai ridicat, probabil ca urmare a faptului că își permit vacanțe în zone exotice, în țări calde. Dar sunt și alți factori implicați în apariția melanomului.

Solarul
Companiile care vând solare și care oferă servicii de bronz la solar vor încerca să vă convingă că solarele lor sunt sigure. Dar nu sunt. Se cunosc informații rezultate din cercetări științifice care atestă faptul că ultravioletele folosite la solar (UVA) pot cauza diferite tipuri de cancer de piele. Solarele pot să crească riscul de melanom. În 2012 o analiză care includea 27 de studii a confirmat că cei care merg la solar înainte de vârsta de 35 de ani au un risc cu 75% mai mare de apariție a melanomului. De asemenea, mersul la solar înainte de o vacanță la mare, poate să crească riscul de melanom. Nu există „un bronz sigur”. Pentru mai multe informații, consultați secțiunea despre prevenirea melanomului .

Crema de protecție solară

Medicii nu sunt încă foarte siguri cu privire la influența cremelor de protecție solară. Acest lucru se datorează dificultății organizării unor studii în acest sens. Unele studii au arătat că folosirea cremei de plajă nu reduce riscul de apariție a melanomului. Ci chiar s-ar putea să crească riscul și asta pentru că cei care folosesc o cremă de plajă tind să stea mai mult la soare, întrucât cred că sunt mai bine protejați. Deci ei sunt expuși la ultraviolete pentru mai mult timp. Dar un studiu efectuat în Australia în 2011 a arătat că riscul de apariție a melanomului a fost redus în cazul persoanelor cu piele deschisă la culoare care au folosit cremă de plajă. Cercetătorii au descoperit că atunci când oamenii au aplicat un strat consistent de cremă, la intervale regulate, pe zonele de piele expuse la soare, aceasta a funcționat ca o piesă de îmbrăcăminte, blocând razele ultraviolete

Un alt studiu mai vechi, din 2005, efectuat în Canada a arătat că folosirea cremei de plajă la copii poate reduce riscul de apariție a melanomului. Studiul a analizat două grupuri de copii de peste 3 ani. Celor din primul grup li s-a aplecat cremă cu protecție solară, iar părinții au fost sfătuiți să aplice crema în cazul în care copilul stătea mai mult de 30 de minute la soare. Copiilor din celălalt grup nu li s-a aplicat cremă. Copiilor care au fost dați cu cremă le-au apărut mai puține alunițe. Deci crema poate să ajute, întrucât se știe că un număr mai mare de alunițe reprezintă un risc crescut de apariție a melanomului. Cremele de plajă de astăzi sunt mai eficiente decât cele de acum 10 sau 20 de ani. Deci utilizarea cremele de plajă și, mai ales, limitarea timpului de expunere la soare vă poate proteja împotriva melanomului.

Dar este foarte important să nu credeți că utilizarea cremei de plajă vă permite să stați mai mult timp la soare. Trebuie să fiți în continuare foarte atenți. Majoritatea oamenilor nu folosesc destulă cremă de plajă. Există informații detaliate cu privire la utilizarea cremelor de plajă în secțiunea dedicată prevenirii melanomului .

Istoric familial
Dacă aveți rude apropiate care au avut melanom, riscul dvs crește. Acest lucru se întâmplă pentru că, fiind din aceeași familie, aveți același tip de piele. Chiar dacă aveți o piele mai închisă la culoare trebuie să aveți grijă atunci când stați la soare întrucât tot prezentați un risc crescut de apariție a melanomului. În unele familii, membri au mai multe alunițe, sau alunițe atipice. Alunițele atipice au formă neregulată sau o culoare diferită, sau pot fi mult mai mari decât în mod obișnuit. Acestea au tendința să devină canceroase (maligne). Însă majoritatea alunițelor atipice nu devin canceroase. Oamenii cu alunițe atipice au însă un risc mai mare.

Cel mai ridicat grad de risc îl prezintă însă cei care au avut un caz de melanom în familie, mai ales la o rudă de gradul I (mamă, tată, frate, soră), mai ales dacă ei înșiși au mai mult de 50 de alunițe. Acest sindrom se numește sindrom familial al alunițelor multiple (engleză: familial atypical multiple mole melanom syndrome = FAMMM). Unele familii cu acest sindrom prezintă și un risc crescut de cancer pancreatic. Oamenii de știință consideră că 1 din 10 cazuri de melanom (10%) pot fi legate de gene defecte moștenite. Gena CDKN2A este considerată a fi cauza sindromul FAMMM. Puteți citi mai multe informații în secțiunea dedicată genelor moștenite. Cei care au avut melanom sau care au avut un părinte cu melanom au un risc de îmbolnăvire de 30 de ori mai mare decât restul populației.

Cazuri anterioare de melanom sau alte tipuri de cancer de piele
Persoanele care au avut melanom au un risc crescut de revenire a bolii. Nivelul de risc este între 8 și 12 ori mai mare decât în cazul celorlalți oameni. Studiile au arătat că oamenii care au avut un alt tip de cancer de piele (non-melanom) au un risc aproximativ dublu de apariție a melanomului. Cei care suferă de melanom al ochiului (melanom ocular) care este foarte rar au un risc dublu apariție a melanomului la nivelul pielii.

Alte probleme medicale și cancere anterioare
Cercetările au analizat legătura dintre un tip de eczemă denumită dermatită atopică și riscul de îmbolnăvire cu melanom. Un studiu a arătat că pacienții cu dermatită atopică au risc crescut de apariție a melanomului. Dar alte cercetări sugerează că cei cu acest tip de eczemă au un risc mai mic de îmbolnăvire. Dar medicii nu s-au pus încă de acord în această privință. Cei care suferă de astm au, de asemenea, un risc ușor mai scăzut. Studiile arată că riscul este de până la 7 ori mai mare la cei cu boala Parkinson. Este însă nevoie de mai multe studii pentru a stabili de ce.
Femeile cu vârstă de peste 50 de ani care au făcut chimioterapie pentru tratarea cancerului la sân au și ele risc crescut de apariție a melanomului. Bărbații care au avut cancer la sân au un risc de 3 ori mai mare decât cei care nu au avut cancer la sân. Riscul de apariție a melanomului este puțin mai mare și în cazul persoanelor care au avut diferite alte tipuri de cancer. Acestea includ sindromul non-Hodgkin, carcinomul renal, anumite tipuri de cancer ce apar la copii, cancerul de prostată, cancerul de tiroidă sau leucemia. Creșterea nivelului de risc se poate datora faptului că anumite tipuri de cancer au aceeași factori genetici sau de mediu.

În 2013 cercetătorii au efectuat o meta-analiză, privind bolile inflamatorii ale intestinului (boala Crohn sau colita ulcerativă) și riscul de apariție a melanomului. Acest lucru înseamnă că ei au combinat informațiile obținute din toate studiile și au comparat rezultatele. Ei au aflat că pacienții cu boli inflamatorii ale intestinului au un risc crescut de apariție a melanomului. Tratamentul pentru bolile inflamatorii pot include medicamente imunosuprimante care pot crește riscul de îmbolnăvire cu cancer. Dar riscul a crescut chiar și atunci când pacienții cu astfel de afecțiuni nu au primit astfel de medicamente.

Hormonii și melanomul

Întrucât melanomul este mai des întâlnit la femei, cercetătorii au fost interesați să afle dacă hormonii joacă un rol în acest caz. S-au efectuat numeroase studii în această privință, analizându-se:

  • Rolul hormonilor feminini;
  • Pilula contraceptivă și terapia de înlocuire a hormonilor (HRT);
  • Sarcina;

Nu există dovezi concludente care să lege apariția melanomului de unul dintre acești factori. La unele femei pielea se închide la culoare în timpul sarcinii. Acest lucru face ca alunițele să fie mai vizibile. Dar nu este adevărat că alunițele pot deveni canceroase în timpul sarcinii. De asemenea, nu există dovezi că o femeie însărcinată diagnosticată cu melanom are o evoluție mai rea decât cele care nu sunt însărcinate. Dacă sunteți îngrijorată în această privință discutați cu mediul de familie. Unele studii au arătat că femeile care au suferit modificări în uter (endometrioză sau fibrom) au cu 30-60% mai multe șanse de îmbolnăvire. Cu toate acestea, alte studii nu au indicat un risc crescut în acest sens, deci este nevoie de mai multe cercetări pentru a vedea dacă există într-adevăr o legătură.

Imunitate scăzută

Studiile au arătat că oamenii cu imunitate scăzută sunt mai predispuși să se îmbolnăvească de melanom. Oamenii pot avea probleme de imunitate din cauza HIV sau SIDA sau din cauza medicamentelor administrate în urma unui transplant, pentru reducerea imunității și deci a riscului de respingere a noului organ.

Greutatea corporală

Unele studii arată că există un risc crescut de apariție a melanomului la bărbații care au un index de masă corporală mai ridicat, deși nu se poate spune același lucru în cazul femeilor. Dar orice studiu care analizează factorii de risc ai melanomului trebuie să ia în considerare cât timp petrec oamenii la soare. S-ar putea ca femeile cu un index de masă corporală mai mare să se expună mai puțin la soare decât femeile cu o greutate mai mică. Asta înseamnă că în cazul primelor, nivelul de risc scade. Unele studii au ajutat rezultatele privind expunerea la soare. Rezultatele au arătat că femeile cu un index de masă corporală mai mare au, într-adevăr, un risc crescut de apariție a melanomului. De asemenea, cercetările au arătat că persoanele mai înalte prezintă un risc mai mare decât persoanele mai scunde.

Substanțele chimice

Un studiu a arătat o creștere a riscului în cazul persoanelor care lucrează cu pesticide și care sunt expuse la un insecticid denumit carbaryl. Cercetările au arătat că riscul de apariție a melanomului a crescut și mai mult în cazul utilizării produsului timp de mai mult de 10 zile pe an, după 10 ani de utilizare. Un alt studiu a arătat un risc crescut la muncitorii expuși la substanțe chimice precum maneb, mancozeb și parathion. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe dovezi pentru a susține aceste rezultate și pentru a elimina ipoteza că nivelul crescut de risc se poate datora altor factori, cum ar fi perioadele de expunere la soare.