Dupa interventia chirurgicala in cancerul ovarian

Dupa interventia chirurgicala in cancerul ovarian. Când vă treziţi după operaţie, veţi fi conectată la diferite tuburi. Va fi probabil nevoie să faceţi:

  • O perfuzie (infuzie intravenoasă) pentru a vi de administra lichide până când puteţi să mâncaţi şi să beţi din nou;
  • O sondă (cateter) în vezică pentru a se drena urina;
  • Asistenţii medicali vă vor informa când puteţi începe să mâncaţi şi să beţi din nou. Veţi putea să mâncaţi şi să beţi normal după câteva zile;

Dupa interventia chirurgicala in cancerul ovarian

 

Senzaţia de rău

Unele persoane se simt rău după o anestezie generală. Şi analgezicele vă pot face să vă simţiţi rău. Spuneţi imediat medicului sau asistentului când vă simţiţi rău. Vi se vor putea administra medicamente anti-greaţă. Dacă medicamentele nu îşi fac efectul, acestea se pot schimba. Spuneţi personalului din salon despre starea de rău, pentru că altfel nu veţi putea să începeţi să mâncaţi şi să beţi. În acest caz, perfuzia va fi menţinută o perioadă mai lungă de timp.

 

Analgezice

În primele zile după operaţie veţi avea cu siguranţă dureri. Există însă numeroase analgezice care vi se pot administra. Dacă aveţi dureri, este important să spuneţi medicului sau asistentului cât mai repede cu putinţă. Cu ajutorul dumneavoastră, aceştia pot identifica tipul şi doza optime de analgezic. Medicii administrează de regulă analgezicele printr-o epidurală după intervenţia chirurgicală pentru cancerul ovarian. Epidurala este un tub mic introdus în spatele dumneavoastră prin care se pompează un analgezic.

 

Punerea pe picioare

Asistenţii medicali şi fizioterapeutul vă vor ridica în picioare cât mai repede, poate chiar la o zi de la operaţie. Înainte de a vă ridica din pat, aveţi nevoie de analgezice. Când sunteţi încă la pat, faceţi exerciţiile de respiraţie şi pentru picioare care v-au fost indicate. Acestea ajută la prevenirea infecţiilor toracice şi a cheagurilor de sânge.

 

Externarea

De regulă, veţi putea merge acasă după 3 sau 4 zile de la operaţie. Leziunea operaţiei este de regulă închisă cu copci dizolvabile care nu trebuie scoase. Medicul dumneavoastră vă va informa dacă trebuie să reveniţi pentru scoaterea copcilor sau capselor. De regulă, acestea sunt scoase după 7 sau 10 zile de la operaţie. Asistentul din cabinetul medicului de familie vă va spune despre acest lucru. Înainte de a părăsi salonul, medicul sau asistentul medical trebuie să vă informeze când vă vor anunţa telefonic rezultatele sau despre următoarea programare la care trebuie să veniţi. Dacă preferaţi să vi se comunice rezultatele personal şi nu prin telefon, spuneţi acest lucru.
Dacă locuiţi singură sau aveţi dificultăţi cu externarea, spuneţi acest lucru medicilor şi asistenţilor medicali în timpul programării clinice de dinaintea operaţiei. Ei pot face demersuri pentru a vă ajuta să vă descurcaţi în timpul recuperării după operaţie.

 

Recuperarea după o histerectomie

Recuperarea după o histeroctomie ia ceva timp. Este o operaţie majoră. Şi vă poate afecta emoţional şi fizic.