DIAGNOSTIC CANCER DE PANCREAS

DIAGNOSTIC CANCER DE PANCREAS. Această secțiune vă prezintă testele pe care le utilizează medicii pentru a diagnostica cancerul pancreatic (cancerul pancreasului).

 • Teste pentru cancerul pancreatic;
 • Realizarea unei biopsii de test pentru cancerul pancreatic;
 • Teste suplimentare pentru cancerul pancreatic;
 • Ce să-l întrebați pe medic despre testele pentru cancerul pancreatic;

Teste pentru cancerul pancreatic

Anamneza
Dacă vă faceți griji în privința sănătății dumneavoastră, începeți de obicei prin a merge la medicul de familie (medicul generalist), care vă va consulta și vă va pune întrebări legate de starea dumneavoastră generală de sănătate. Medicul dumneavoastră vă va examina pielea și ochii și vă poate recomanda să faceți analize de sânge și să dați o mostră de urină pentru a identifica semne de icter.
Medicul specialist va începe prin a vă pune întrebări legate de istoricul dumneavoastră medical și simptome. Apoi vă va examina palpându-vă abdomenul. Este posibil să faceți analize de sânge pentru a vă verifica starea generală de sănătate. Apoi medicul specialist vă va programa pentru alte teste. Vă puteți interna pentru a face analizele. Sau le puteți face în ambulatoriu.

 

Analize de sânge

O dată cu analizele de sânge cerute pentru a investiga starea generală de sănătate, medicul dumneavoastră ar putea să vă solicite să faceți și testele de markeri canceroși. Markerii sunt substanțe chimice care pot apărea în fluxul sangvin în anumite tipuri de cancer. Există 2 markeri care pot fi produși de anumite cancere pancreatice – CEA și CA19-9. Însă ambii markeri pot apărea și într-o serie de alte maladii. De asemenea, unele persoane care suferă de cancer al pancreasului nu prezintă deloc acești markeri. Astfel, medicul dumneavoastră va folosi rezultatele analizelor de sânge împreună cu rezultatele celorlalte teste pentru a hotărî dacă suntețipredispus la cancer pancreatic.

 

Investigație ecografică

Este vorba despre un tip de scanare care folosește unde sonice pentru a vedea pancreasul și ficatul. Cel mai probabil vi se va cere să faceți această investigație dacă aveți icter iar medicul vrea să vadă dacă există vreun blocaj în canalele biliare. Avem aici mai multe informații despre cum se desfășoară o ecografie.

 

Tomografie

Aceasta este o scanare computerizată care folosește raze X. Puteți face o tomografie la abdomen (burtă). Găsiți mai multe informații despre realizarea unei tomografii în secțiunea despre analize pentru cancer.

 

Ecografie endoscopică

Este vorba despre o scanare cu ultrasunete realizată din interiorul corpului. Medicul o poate numi ecografie endoluminală sau după inițiale – EUS. Medicul vă introduce pe gât un tub flexibil numit endoscop. Tubul de endoscopie conține o mică sondă cu ultrasunete. Imaginea formată de ultrasunete îl ajută pe medic să vadă toate zonele care pot fi atinse de cancer. Apoi acesta poate ghida un ac subțire în zonele respective pentru a recolta o mostră de celule (biopsie).

 

Investigații cu rezonanță magnetică

Este vorba despre o scanare care utilizează unde magnetice. Puteți face o investigație cu rezonanță magnetică a abdomenului. Găsiți mai multe informații despre realizarea unei investigații cu rezonanță magnetică în secțiunea legată de analizele pentru cancer.

 

Testul ERCP

ERCP vine de la Endoscopic Retrograde Cholangio Pancreatography. Veți înghiți un tub lung și flexibil denumit endoscop. Acesta coboară în prima parte a intestinului subțire (duoden). Medicul injectează o substanță care se vede la razele X. Aceasta poate arăta o îngustare sau blocarea canalelor biliar sau pancreatic. Medicul poate lua mostre din zonele anormale pentru a le trimite la laborator. Acest test nu este utilizat la fel de des ca și ecografia endoscopică pentru a diagnostica cancerul pancreatic. Este mai probabil să aveți nevoie de ERCP dacă trebuie să vi se monteze un tub (stent) în canalul biliar pentru a ameliora icterul.

 

Tipul de investigație cu rezonanță magnetică pentru pancreas și canalele biliare (MRCP)

MRCP este prescurtarea de la Magnetic resonance cholangio pancreatography. Este un tip de investigație cu rezonanță magnetică. Acesta utilizează un câmp magnetic și unde radio pentru a forma imagini detaliate ale pancreasului, canalelor biliare și ficatului dumneavoastră. În mod normal nu puteți să mâncați sau să beți ceva cu câteva ore înainte de efectuarea acestei investigații. Trebuie să stați nemișcați în interiorul aparatului cu rezonanță magnetică timp de maxim 30 de minute. Acest test este util pentru a arăta îngustarea sau blocajele canalelor biliare sau ale canalului pancreatic. Este mai puțin invaziv decât ERCP, însă medicii nu pot lua mostre de țesut dacă este necesar. MRCP nu este disponibil în toate spitalele.

 

Laparoscopie

Un laparoscop este similar unui endoscop. Este un tub lung cu un bec și o cameră atașate. Pentru această investigație cel mai probabil vi se va face o scurtă anestezie generală. Testul constă în realizarea câtorva mici tăieturi (incizii) în abdomen. Medicii introduc laparoscopul prin aceste incizii și vă consultă din interior. Uneori medicul folosește o sondă cu ultrasunete dotată cu laparoscop. Aceasta se numește ecografie laparoscopică. Ecografia îl ajută pe medic să identifice zonele cu aspect suspect și să ia mostră pentru biopsie.

 

Ce pot indica rezultatele

Aceste teste pot indica faptul că este posibil să aveți cancer de pancreas. Puteți avea un chist sau o umflătură pe pancreas, care poate fi cancer sau nu. Medicul dumneavoastră nu poate fi aproape sigur că aveți cancer de pancreas. Însă singurul mod în care poate fi absolut sigur este fie prin îndepărtarea întregii umflături, fie prin luarea unei mostre de țesut din zonă pentru a verifica la microscop dacă există celule canceroase.

 

Efectuarea unei biopsii în vederea depistării cancerului pancreatic

Singura metodă sigură de a diagnostica un tip de cancer este prin luarea unei mostre de celule (biopsie) și analizarea lor la microscop. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este prin introducerea unui ac în zona suspectată de cancer și prelevarea câtorva celule. Însă specialiștii nu iau de obicei biopsii ale pancreasului dacă sunt de părere că este vorba despre un cancer care poate fi îndepărtat prin intervenție chirurgicală (rezecție). În acest caz, diagnosticul dumneavoastră va fi pus în întregime de medic în urma consultației și luând în considerare rezultatele scanărilor și analizelor dumneavoastră. Un diagnostic confirmat poate fi pus în momentul intervenției chirurgicale.
Dacă suferiți de un tip de cancer care nu poate fi îndepărtat prin intervenție chirurgicală, medicul dumneavoastră specialist ar putea solicita o biopsie pentru a putea să primiți tratament în încercarea de a încetini evoluția acestuia. Dacă toate celelalte rezultate ale analizelor indică un cancer iar medicul dumneavoastră crede că nu este nicio îndoială că acesta este diagnosticul corect, e posibil să nu aveți nevoie de biopsie înainte de a începe tratamentul.

Diverse metode de efectuare a unei biopsii
Există mai multe metode prin care medicul poate face o biopsie. Cea pe care o va alege medicul dumneavoastră depinde de locul în care se află tumoarea în pancreas. Puteți face o:

 • Biopsie cu ecografie endoscopică (EUS);
 • Biopsie în timpul unui ERCP;
 • Biopsie ghidată prin ecografie sau CT;
 • Biopsie în timpul unei laparoscopii;
 • Biopsie în timpul unei laparotomii;

 

Biopsia cu ecografie endoscopică (EUS)

Dacă faceți o EUS, veți înghiți un tub subțire denumit endoscop. Acesta are o cameră pentru ca medicul să poată vedea ce face pe un ecran video. Tubul este de asemenea echipat cu o sondă în vârf. Imaginea ecografică îl ajută pe medic să vadă unde este localizat cancerul și să efectueze biopsia cu mai multă precizie.

 

Biopsie în timpul unui ERCP

Dacă medicul dumneavoastră vede o zonă care seamănă cu un cancer în timpul unui ERCP, el va preleva o mostră de țesut. Medicul poate de asemenea să ia mostre din sucul pancreatic în timpul ERCP. Acestea vor fi trimise la laborator deoarece pot conține celule canceroase.

 

Biopsie ghidată prin ecografie sau CT

Cancerul poate forma o masă la care se poate ajunge cu un ac înfipt prin piele. Vi se va face o injecție cu anestezic local astfel încât zona să amorțească. Apoi, efectuând o ecografie sau CT pentru a vedea exact unde se află tumoarea, medicul dumneavoastră introduce un ac fin prin piele până în tumoare. Cu ajutorul acestui ac el poate preleva o bucată mică de țesut. Această procedură nu ar trebui să fie dureroasă datorită anestezicului local. Însă veți simți presiune în momentul în care acul vă este înfipt în piele.

 

În timpul unei laparoscopii

Un laparoscop seamănă oarecum cu un telescop flexibil. Este un tub care are atașate un bec și o cameră. Medicul dumneavoastră îl poate utiliza pentru a privi direct în abdomen. Cel mai probabil veți fi supus acestei proceduri sub o scurtă anestezie generală. După ce adormiți, vi se fac mici tăieturi (incizii) în pielea abdomenului. Se pompează gaz în abdomen pentru a-l umfla și a face mai mult loc pentru ca medicul să vadă înăuntru. Acest gaz nu vă va face niciun rău și va dispărea treptat după analiză. Medicul dumneavoastră poate folosi o ecografie prin laparoscop. Aceasta va ajuta la localizarea exactă a cancerului, astfel încât medicul să poată face o biopsie mai precisă. După încheierea acestei investigații, inciziile vor fi închise cu copci sau benzi de sutură (steristrips). Ele se vor vindeca în aproximativ o săptămână.

 

În timpul unei laparotomii

Dacă boala dumneavoastră nu poate fi diagnosticată în alt mod, vi se va face o laparotomie. Aceasta este o operație prin care se deschide abdomenul și se ia o mostră de țesut din pancreas. Nu este o practică des întâlnită în zilele noastre. Mai degrabă vi se va face o laparoscopie deoarece este o operație mult mai mică. De obicei trebuie să stați în spital câteva zile după o laparotomie. Unii chirurgi vor trimite biopsia la laborator în timp ce vă aflați încă sub anestezie. Dacă rezultatele confirmă că aveți cancer pancreatic, ei pot continua cu operația de care aveți nevoie.

 

Teste suplimentare pentru cancer pancreatic

Dacă testele arată că aveți cancer pancreatic, e posibil să fiți supus unor teste suplimentare pentru a vedea dacă s-a răspândit cancerul. Acestea îl vor ajuta pe medicul dumneavoastră să ia o decizie cu privire la cel mai bun tratament. Testele pot arăta dacă este posibil să fie îndepărtat cancerul complet sau nu. Există o serie de teste pe care le puteți face. Linkurile de mai jos vă direcționează către alte pagini de pe acest website care descriu aceste teste:

 • Tomografia abdominală;
 • Ecografia endoscopică (EUS);
 • Investigația cu rezonanță magnetică;
 • Laparoscopia;
 • Ecografia ficatului;
 • Radiografia toracică;
 • Ecografia laparoscopică;

Este posibil să fi făcut o parte dintre aceste teste sau chiar pe toate atunci când medicul dumneavoastră era în curs de diagnosticare a cancerului. Tomografia, ecografia și investigațiile cu rezonanță magnetică pot arăta dacă boala s-a răspândit la ficat. Radiografia toracică poate arăta dacă s-a răspândit la plămâni.