Medicul vă poate recomanda un transplant alogen de celule stem sau un transplant autolog de celule stem pentru a trata leucemia acută mieloidă (LAM). Transplantul de celule stem nu este o opțiune pentru toată lumea, mai ales din cauza riscurilor ridicate, care pot chiar pune viața în pericol.

Transplantul alogen de celule stem implică transferul celule stem de la o persoană sănătoasă (donator) la pacient. Procedura are loc după chimioterapie de mare intensitate cu medicamente puternice care trebuie să fie suficient de toxice pentru a distruge celulele canceroase.

Transplantul autolg de celule stem implică “recoltarea” sau recuperarea de celule stem necanceroase din organism și înghețarea lor. Celulele sunt apoi reintroduse în corpul pacientului după tratamentul intensiv cu medicamente. Procedura este adecvată numai pentru anumiți pacienți.

Decizia de a face un transplant de celule stem depinde gradul de risc al LAM (acesta poate fi redus, mediu sau ridicat). Medicul dvs va lua în considerare și alte aspecte, precum:

  • starea generală de sănătate;
  • șansele ca LAM să fie vindecată doar cu chimioterapie;
  • tipul de modificări anormale apărute la cromozomii și celulele dumneavoastră;
  • disponibilitatea unui donator compatibil, dacă este necesar;
  • înțelegerea beneficiilor și riscurilor asociate transplantului.

 

LAM cu risc scăzut: În general nu este recomandat un transplant de celule cu o primă remisie completă.

LAM cu risc intermediar: Medicul vă poate recomanda un transplant alogen de celule sau un transplant alogen cu intensitate redusă.

LAM cu risc ridicat: Medicii recomandă, în general, un transplant alogen de celule dacă aveți un donator compatibil, fie din familie, sau neînrudit. Daca sunteți mai în vârstă sau aveți comorbidități sau alte afecțiuni, cum ar fi boli de inimă, boli de rinichi, boli pulmonare sau diabet, medicul poate recomanda un transplant alogen de intensitate redusă.

0 0 vote
Article Rating