RADIOTERAPIE CARCINOM PULMONAR

Radioterapia pentru tumorile carcinoide pulmonare

Radioterapia este acea tehnică care utilizeaza raze de mare putere (cum ar fi razele X) sau particule radioactive pentru a distruge celulele canceroase. Din nefericire, radioterapia are de obicei doar un efect limitat asupra tumorilor carcinoide pulmonare. Operația reprezintă principala formă de tratament pentru majoritatea tumorilor carcinoide, însă radioterapia poate fi o opțiune pentru cei care nu pot fi supuși intervenției chirurgicale dintr-un motiv sau altul. Aceasta poate fi administrată și după operație în unele cazuri, dacă sunt șanse ca o parte din tumoare să nu fi fost extirpată. Radioterapia poate fi utilizată și pentru ameliorarea simptomelor ca durerea atunci când cancerul s-a răspândit la oase sau în alte zone.

Terapia cu fascicule externe de radioterapie

Terapia cu fascicule externe de radioterapie utilizează o mașină care emite un fascicul de radiații într-o zonă specifică din corp. Acesta este tipul de radiații cel mai des utilizat pentru tumorile carcinoide pulmonare.
Înainte de începerea tratamentului, echipa de radioterapie va stabili unghiurile corecte de acțiune ale fasciculelor de radiații și doza corectă de radiații. Tratamentul seamănă destul de mult cu efectuarea unei radiografii, însă doza de radiație este mai puternică. Procedura în sine este nedureroasă. Fiecare ședință de tratament durează doar câteva minute, însă timpul de pregătire – poziționarea pacientului pentru tratament – durează de obicei mai mult. Cel mai adesea, tratamentele cu radiații sunt administrate 5 zile pe săptămână timp de mai multe săptămâni, însă poate varia în funcție de motivul pentru care este administrată.
Principalul efect secundar al radioterapiei pulmonare este reprezentat de epuizare (oboseală) și modificări temporare ale pielii de genul arsurilor solare în zona în care radiațiile trec prin piele. Dacă sunt administrate doze mari, radioterapia poate provoca apariția de țesut cicatriceal în plămâni cu timpul, ceea ce poate da dificultăți în respirație și un risc crescut de pneumonie.

Medicamente radioactive

Medicamentele care conțin particule radioactive pot fi utile în tratarea anumitor tumori carcinoide cu răspândire largă. Pentru acest tip de tratament, medicii folosesc o parte din medicamentele utilizate pentru scanările cu radionuclizi (vezi secțiunea “Cum sunt diagnosticate tumorile carcinoide pulmonare”), cum ar fi MIBG și octreotida, însă acestea sunt atașate de particule mai puternic radioactive decât cele utilizate pentru scanări. Odată injectate în organism, aceste medicamente se atașează de celulele tumorilor carcinoide. Aceasta permite medicilor să administreze doze mari de radiații direct în tumori. Rezultatele inițiale au fost promițătoare, însă acest tip de tratament nu este utilizat la scară largă în prezent (a se vedea “Ce e nou în cercetarea și tratamentul tumorilor carcinoide pulmonare”).