MONITORIZARE CANCER DE PIELE – MELANOM

Monitorizarea post terapie
După tratament medicul dvs vă va chema la consulturi regulate. Perioada de supraveghere ulterioară depinde de stadiul melanomului primar. Există 3 obiective principale ale menținerii sub supraveghere. Pacientul va fi ținut sub observație pentru :

  • a vedea dacă melanomul revine în jurul locului unde a apărut inițial (recurență locală);
  • a vedea dacă melanomul s-a răspândit la ganglionii limfatici sau în altă parte a corpului;
  • a vedea dacă apar noi melanoame primare;

Perioada de supraveghere pentru melanomul în stadiu incipient
Dacă ați avut melanom în stadiu incipient, doar la suprafața pielii (melanom in situ), medicul vă va chema la spital pentru a verifica rezultatele intervenției chirurgicale și pentru a vedea dacă locul operației se vindecă așa cum trebuie. Doctorul sau asistenta vă va arăta cum trebuie să vă verificați pielea pentru a depista un posibil melanom. Apoi nu veți avea nevoie de un nou consult. Dacă melanomul era în stratul superior al pielii  (stadiul 1A) veți reveni la consult de 2-4 ori în primul an. Apoi nu va mai fi nevoie.

Dacă aveți simptome care vă îngrijorează, este bine să contactați medicul pentru un consult. Trebuie să contactați medicul specialist imediat dacă observați:

  • Orice aluniță cu aspect anormal;
  • Orice semn că melanomul crește la loc în aceeași zonă;
  • Orice inflamație sau excrescență la locul de unde a fost extirpat melanomul;
  • Orice inflamație la nivelul ganglionilor limfatici din apropierea zonei melanomului primar;

 

De exemplu, dacă melanomul a fost pre braț, ganglioni limfatici cei mai apropiați sunt cei de la subraț. Pentru mai multe informații puteți verifica secțiunea  despre sistemul limfatic.

Perioada de supraveghere pentru melanomul în stadiu 2 și 3
Dacă melanomul a pătruns în straturile mai adânci ale pielii, sau dacă a fost depista și la ganglionii limfatici va trebui să faceți control la fiecare 3 luni, timp de 3 ani. Apoi la fiecare 6 luni, timp de alți doi ani. La fiecare consult:

  • Veți fi examinat de doctor sau asistentă;
  • Veți fi întrebat despre starea generală de sănătate și dacă aveți semne care vă îngrijorează;

 

Este posibil să faceți analize de sânge pentru a vedea care este starea dvs de sănătate. Dacă aveți simptome sau sunteți îngrijorat de ceva anume, este posibil să fiți programat la un examen CT sau la o ecografie. Aceste teste ajută medicii să vadă dacă melanomul a revenit sau dacă s-a răspândit la alte organe.

Multe persoane găsesc aceste consulturi ca fiind o sursă de stres. Dacă vă simțiți bine și ați reușit să vă vedeți în continuare de activitățile normale, un astfel de consult vă poate da o stare de neliniște. S-ar putea să vă ajute să vorbiți cu cineva din familie, sau cu un prieten apropiat, pentru că în general acest lucru vă face să vă simțiți mai bine. De asemenea, puteți apela și la consiliere de specialitate

Perioada de supraveghere pentru melanomul în stadiu avansat
Dacă melanomul s-a răspândit, va trebui să mergeți în mod regulat la medicul specialist, la control. Acestea vor avea loc din trei în trei luni, sau chiar mai des. Frecvența acestora depinde de cât de bine vă simțiți și de tratament (dacă urmați tratament). Desigur, puteți contacta medicul oricând dacă sunteți îngrijorat de ceva anume, sau dacă vă simțiți rău. În acest caz se poate să vi se recomande un examen CT sau o ecografie. Dar dacă nu faceți parte dintr-un studiu clinic, aceste teste se vor efectua doar dacă aveți simptome noi.