MELANOM IN STADIU MEDIU

Melanomul în stadiul mediu sau în stadiul 2 și 3

Melanomul în stadiu mediu, înseamnă un melanom în stadiul 2 sau 3. Melanomul în stadiul 2 este mai gros de 2 mm. Sau are peste 1 mm grosime si este ulcerat. Ulcerat înseamnă că pielea care acopere melanomul este spartă. Melanoamele de stadiu 2 sunt doar la suprafața pielii și nu există semne că s-au răspândit la ganglionii limfatici din apropiere sau în altă parte a corpului. Melanomul de stadiul 3 înseamnă că celule canceroase s-au răspândit în piele, în vasele limfatice  sau la ganglionii limfatici din apropierea melanomului.

Melanoamele de stadiul 2 și 3 au o probabilitate mai mare să se răspândească în alte  părți ale corpului decât melanomul de stadiul 1 deoarece celule canceroase au crescut mai adânc în piele. Deci unele celule canceroase pot ajunge în vasele de sânge  sau vasele limfatice  de sub piele de unde pot fi transportate către alte  părți ale corpului.

Tratament

Primul tratament este intervenția chirurgicală pentru a îndepărta melanomul. Apoi se va efectua o intervenție suplimentară denumită excizie locală largă. Prin această operație se îndepărtează mai mult țesut pentru a reduce riscul de revenire a melanomului pe viitor. Asociația Medicilor Dermatologi a publicat un ghid pentru tratamentul melanomului. Acesta cuprinde o serie de recomandăriȘ

  • Pentru melanoamele cu o adâncime cuprinsă între 1 și 2mm, chirurgul va îndepărta 1-2 cm de țesut de jur-împrejurul zonei;
  • Pentru melanoamele cu o adâncime cuprinsă între 2 și 4mm chirurgul va îndepărta 2-3cm de țesut de jur-împrejurul zonei;
  • Pentru melanoamele cu o adâncime mai mare de 4mm chirurgul va îndepărta cel puțin 3cm de țesut de jur-împrejurul zonei;

 

Între 15 și 35% din melanoamele de stadiul 2A revin după operație. Între 40 și  70% din melanoamele de stadiul 2B și  2C de asemenea revin. Mai mult de jumătate din cele de stadiul 3 revin. Riscul de reapariție pentru fiecare persoană în parte depinde de cât de adânc este cancerul, cât de mult a pătruns în piele și dacă a ulcerat sau nu, precum și dacă s-a răspândit ganglionii limfatici din apropiere. Medicul dvs vă poate da mai multe informații cu privire la riscul de revenire a cancerul. De asemenea, vă poate da informații despre riscul de revenire a bolii.

Există mai multe șanse ca melanomul să se răspândească în alte părți ale corpului dacă aveți:

  • Zone de celule canceroase în piele în zona din apropierea melanomului inițial (denumite metastaze satelit);
  • Metastaze In transit – grupuri de celule canceroase care au crescut la o distanță mai mare de 2cm de melanomul principal, dar care nu au ajuns la cel mai apropiat grup de ganglioni limfatici;

Biopsia ganglionului santinelă

În același timp cu excizia locală largă, medicul va efectua (în funcție de caz) și o biopsie a ganglionului-santinelă (SLNB). Prin SLNB se verifică dacă celulele canceroase s-au răspândit la ganglionii limfatici din apropierea melanomului. Acest test ajută la stabilirea riscului de reapariție a melanomului și stabilește tratamentul viitor. În cadrul procedurii se extirpă primul ganglion care drenează fluid în zona unde se află melanomul. Un medic patolog verifică dacă există celule canceroase în respectivul nodul. Există informații despre biopsia ganglionului-santinelă în pagina cu teste și analize suplimentare în cazul melanomului.

Dacă ganglionul santinelă nu conține celule canceroase, nu veți avea nevoie de o altă intervenție chirurgicală. Dacă însă acesta conține celule canceroase, este posibil va medicul să dorească să îndepărteze toți ganglionii din zona respective, în caz că și aceștia conțin celule canceroase.

Se cunoaște faptul că biopsia ganglionului santinelă este o metodă utilă de a identifica stadiul melanomului. Prin intermediul acesteia se poate afla dacă melanomul s-a răspândit la ganglionii limfatici. Dar procedura în sine nu este un tratament pentru melanom. În prezent, este încă neclar cât de utilă este efectuarea biopsia ganglionului santinelă. Deci nu toate spitalele oferă acest tip de teste. Puteți discuta cu medicul dvs despre biopsia ganglionului santinelă. Acesta vă poate ajuta daca este utili să faceți sau nu testul.

Extirparea ganglionilor limfatici

Extirparea ganglionilor limfatici poate fi o operație destul de importantă. Aceasta se numește disecția ganglionilor limfatici. Tipul de operație va depinde de unde se află localizat melanomul. Există mai multe grupuri de ganglioni limfatici în corp:

  • Gât;
  • Subraț;
  • Zona inghinală;

Deci, de exemplu, dacă aveți un melanom pe picior, ganglionii limfatici din zona inghinală de pe aceeași parte vor fi îndepărtați. Dacă ați avut un melanom la nivelul scalpului, sau în altă parte a capului, vor fi îndepărtați ganglionii limfatici de pe aceeași parte a gâtului.

Există o serie de efecte secundare ale acestui tip de operație. Cel mai probabil, veți simți dureri după operație. Acestea se vor diminua pe măsură ce zona se vindecă. Dar unii oameni (mai puțin de 1 om din 10) au dureri care continuă și după această perioadă, mai ales în cazul îndepărtării ganglionilor limfatici din zona gâtului. O senzație de înțepenire a gâtului și durere în zona respectivă sunt cele mai des întâlnite probleme ce pot apărea după îndepărtarea ganglionilor limfatici de la subraț. Este posibil să observați că nu vă mai puteți folosi brațul cu la fel de multă ușurință ca înainte de operație.

Dacă vi se îndepărtează ganglioni limfatici din zona inghinală sau de la subraț, pot apărea inflamații post-operator. Această afecțiune se numește limfedem. De obicei poate fi controlată printr-o combinație de exerciții, masaj și purtarea unui bandaj elastic special, la nivelul brațului sau piciorului afectat.

Tratament după intervenție chirurgicală

Tratamentul aplicat după intervenția chirurgicală pentru cancer ce are ca scop reducerea riscului ca acesta să revină se numește tratament adjuvant. Nu există cercetări desfășurate în acest moment care să arate că tratamentul adjuvant ajută la împiedicarea revenirii melanomului, sau la împiedicarea răspândirii acestuia. Din acest motiv, ar trebui să primiți tratament adjuvant numai în cazul unui studiu clinic. Este posibil să fiți invitat să participați la un astfel de studiu dacă ganglionii limfatici extirpați conțineau celule canceroase.

Ca  tratament adjuvant pentru melanom puteți avea:

  • Chimioterapie;
  • Terapia biologică;

 

Din păcate se cunosc foarte puține informații despre care ar fi cel mai bun tratament adjuvant pentru melanom. Un tip de terapie biologică numit interferon a fost folosit frecvent pentru a preveni revenirea cancerului de stadiul 2 sau 3. Deși acesta poate preveni reapariția melanomului la un număr mic e oameni acesta poate cauza efecte adverse precum oboseală și depresie. Efectele secundare reduc calitatea vieții pacienților și deci medicii nu recomandă interferonul ca tratament standard. Este nevoie de mai multe cercetări pentru a afla dacă există un mod mai bun de a utiliza interferonul ca  tratament adjuvant pentru melanom. Studiile clinice se derulează mereu în încercarea de a găsi cel mai bun tratament. Puteți găsi detalii despre acestea în secțiunea dedicată  studiilor clinice.

Echipa medicală
O echipă de profesioniști vor lucra împreună pentru a pune la punct un plan de tratament. Aceștia sunt specializați în tratarea melanomului de stadiu 2 și 3. Echipa se numește Echipa multidisciplinară specializată în tratarea cancerului de piele (SSMDT). Acesta include un medici chirurgi, oncologi, asistente, un terapeut, un consilier sau un psiholog.

Ce să faceți în cazul în care melanomul recidivează
După ce melanomul stadiul 2 sau 3 este îndepărtat, unii pacienți sunt vindecați și nu mai au alte probleme. Dar în unele cazuri, melanomul poate reveni în zona respectivă. Aceasta se numește recurență loco-regională. Tratamentul standard este intervenția chirurgicală pentru a îndepărta noul melanom. Dacă acesta a apărut în mai multe zone, există posibilitatea să faceți tratament cu laser. Acest tratament utilizează dioxid de carbon pentru a distruge celulele canceroase.

Dacă melanomul nu este eliminat în urma tratamentului, sau dacă  melanomul a pătruns adânc în piele, medicul poate recomanda chimioterapie sub formă de pastile sau intravenos. Sau vă poate recomanda radioterapie pentru zona respectivă.

Dacă melanomul este pe braț sau pe picior, medicul vă poate recomanda chimioterapie la membrul afectat, ca cel mai potrivit tratament. Medicul vă poate indica un studiu clinic care analizează un nou tip de tratament. Puteți afla mai multe despre studiile clinice .

Dacă melanomul s-a răspândit la o altă parte a corpului, înseamnă că este vorba despre melanom de stadiul 4. Există informații despre tratament în pagina dedicată  tratamentului pentru melanom avansat.