Stadializare cancer ovarian

Stadializare cancer ovarian – Stadiul cancerului îi spune medicului cât de mult mult a crescut şi s-a răspândit cancerul. Analizele şi scanările la care sunteţi supus în timpul diagnosticării cancerului vor oferi informaţii despre stadiu. Acesta este important pentru că tratamentul este decis de specialist în funcţie de stadiul cancerului. Medicii folosesc un sistem simplu de gradare de la 1 la 4 pentru cancerul ovarian. Acesta este denumit sistemul FIGO, după autor – Federaţia Internaţională de Obstetrică şi Ginecologie.

 

Stadiul 1

Stadiul 1 al cancerului ovarian înseamnă prezenţa cancerului doar în ovare. Este împărţit în 3 grupe.
Stadiul 1a – cancerul în totalitate în interiorul unui ovar;
Stadiul 1b – cancerul în totalitate în interiorul ambelor ovare;
Stadiul 1c – pe lângă cancerul din unul sau ambele ovare, există cancer la suprafaţa unui ovar sau există cancer în lichidul extras din interiorul abdomenului în timpul intervenţiei chirurgicale sau rupturi de chist ovarian înainte sau în timpul intervenţiei chirurgicale;
Stadializare cancer ovarian

 

Stadiul 2

Stadiul 2 înseamnă creşterea cancerului în afara ovarului sau ovarelor şi în zona încercuită de şolduri (pelvis). Celule canceroase pot fi prezente şi în abdomen. Aşadar, cancerul în stadiul 2 poate fi:
2a – cancerul a crescut în trompele uterine sau uter;
2b – cancerul a crescut în alte ţesuturi ale pelvisului, spre exemplu în vezică sau rect;
2c – cancerul a crescut în alte ţesuturi ale pelvisului şi există celule canceroase în lichidul extras din abdomen;

 

Stadiul 3

Cancerul ovarian în Stadiul 3 înseamnă răspândirea cancerului în afara zonei încercuite de şolduri (pelvis) în cavitatea abdominală. Cancerul este, de asemenea, în stadiul 3 dacă se găsesc noduli limfatici în partea superioară a abdomenului (burtă), zona inghinală şi în spatele uterului. Aşadar, cancerul în stadiul 3 poate fi:
3a – cu ajutorul unui microscop, se observă creşterea cancerului în ţesutul prelevat din tunica abdomenului;
3b – excrescenţe tumorale de 2 cm sau mai mult sunt vizibile în tunica abdomenului;
3c – există excrescenţe tumorale mai mari de 2 cm în tunica abdomenului sau noduli limfatici în partea superioară a abdomenului, zona inghinală sau în spatele uterului sau în ambele zone;

 

Stadiul 4

Cancerul ovarian în stadiul 4 însemnă răspândirea cancerului la alte organe ale corpului la o anumită distanţă de ovare, cum ar fi ficat sau plămâni. Însă, atunci când cancerul ovarian este prezent doar la suprafaţa ficatului şi nu şi în ficat, cancerul este în continuare în stadiul 3.

 

Gradarea cancerului ovarian

Gradele cancerului se referă la modul în care celulele arată la microscop. Aspectul celulelor oferă medicului informaţii despre cât de repede sau încet va creşte cancerul. Există 3 grade pentru cancerul ovarian:
Gradul 1 sau bine diferenţiat;
Gradul 2 sau moderat diferenţiat;
Gradul 3 sau slab diferenţiat (sau nediferenţiat);
Pe măsură ce o celulă normală creşte şi se maturizează, aceasta se specializează într-un anumit rol şi îşi ocupă locul în corp. Această clasificare este denumită diferenţiere. Celulele canceroase pot arăta foarte similar cu celulele normale şi sunt bine diferenţiate sau cu grad redus. Aceste cancere vor creşte probabil încet.
Dacă celulele canceroase arată subdezvoltate şi nu sunt similarităţi cu o celulă normală, cancerele sunt cunoscute sub denumirea de nediferenţiate sau cu grad înalt. Aceste cancere au tendinţa de a creşte şi se răspândi mai rapid decât cancerele cu grad redus.