Nu puteţi schimba realitatea, adică faptul că aveți cancer de prostată. Puteţi însă schimba modul în care vă veţi trăi restul vieţi – alegerile pe care le faceţi pentru a rămâne sănătos şi a vă simţi cât mai bine cu putinţă. Acesta este un bun moment de a vă privi viaţa din noi unghiuri. Poate că vă gândeaţi deja de multă vreme la cum puteţi să vă amelioraţi sănătatea. Unele persoane încep să facă asta chiar din timpul tratamentului pentru cancer.

Alegeri mai sănătoase

Pentru mulţi oameni, diagnosticarea cu cancer îi ajută să se concentreze pe moduri mai sănătoase de a trăi la care nu se gândiseră prea mult în trecut. Ce puteţi face pentru a fi mai sănătos? Puteţi poate să mâncaţi mai corect sau să faceţi mai multe activităţi fizice. Puteţi reduce consumul de alcool sau renunţa la fumat. Chiar şi ţinerea nivelului de stres sub control vă poate ajuta. Acum este momentul potrivit să faceţi schimbări cu efecte pozitive pentru tot restul vieţii. Vă veţi simţi mai bune şi veţi fi şi mai sănătos.

O dieta mai bună

O dieta mai corectă se poate dovedi un demers dificil oricum, însă este cu atât mai greu de realizat în timpul şi după tratamentul pentru cancer. Tratamentul vă poate afecta simţurile, în special gustul. Greaţa poate deveni o problemă. Puteţi să nu aveţi poftă de mâncare şi să să ajungeţi să pierdeţi în greutate chiar dacă nu doriţi acest lucru. Sau poate aţi luat în greutate şi nu mai puteţi să scăpa de kilogramele în plus. Toate aceste lucruri se pot dovedi foarte frustrante.

Dacă tratamentul cauzează schimbări în greutate sau probleme de gust, faceţi tot ce vă stă în putinţă şi amintiţi-vă că aceste probleme dispar de regulă în timp. Veţi constata că vă veţi simţi mai bine dacă consumaţi porţii mai reduse odată la 2 până 3 ore. Probabil că veţi dori să discutaţi cu echipa dumneavoastră medicală despre o programare la un dietetician, un specialist în nutriţie care să vă recomande cele mai bune moduri de a face faţă efectelor secundare ale tratamentului.

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteţi face după tratamentul pentru cancer este să introduceţi în viaţa dumneavoastră obiceiuri alimentare sănătoase. Beneficiile pe termen lung are unor schimbări foarte simple, cum ar fi o mai mare varietate a alimentelor sănătoase pe care le consumaţi, vă vor surprinde. Ajungerea la o greutate potrivită şi menţinerea acesteia, consumul de alimente sănătoase şi limitarea consumului de alcool pot reduce riscul de a face mai multe tipuri de cancer şi oferi multe alte beneficii pentru sănătate.

Odihnă, oboseală şi exerciţii fizice

Oboseala extremă, denumită epuizare, este foarte des întâlnită în rândul persoanelor tratate pentru cancer. Aceasta nu este o oboseală obişnuită, ci o epuizare care „uzează oasele“ şi care nu se tratează cu odihnă. În cazul unor persoane, oboseala se manifestă mult timp după tratament şi poate să le îngreuneze activităţile fizice şi orice alte lucruri pe care doresc să le facă. Dar activitatea fizică poate ameliora starea de oboseală.

Studiile au arătat că pacienţii care urmează un program de exerciţii fizice adaptat nevoilor lor personale se simt mai bine fizic şi emoţional şi pot să facă mai bine faţă situaţiei.

Dacă v-aţi simţit rău şi nu aţi fost foarte activ în timpul tratamentului, este normal care forma dumneavoastră fizică, rezistenţa şi muşchii să fie afectaţi. Orice plan de activităţi fizice trebuie adaptat la situaţia individuală. O persoană mai în vârstă care nu a făcut niciodată exerciţii fizice nu va putea să facă acelaşi efort ca un tânăr de 20 de ani care juca tenis de 2 ori pe săptămână. Dacă nu aţi făcut exerciţii fizice de câţiva ani, trebuie să începeţi încet – poate cu câteva plimbări scurte.

Discutaţi cu echipa dumneavoastră medicală înainte de a începe orice. Aflaţi care le este opinia despre planurile dumneavoastră de activităţi fizice. Apoi, încercaţi să vă găsiţi un partener cu care să le faceţi, astfel încât să nu fiţi singur. Implicarea familiei şi a prietenilor la demararea unui nou program de activităţi fizice vă va da un imbold suplimentar pentru a continua atunci când pur şi simplu nu aveţi chef.

Dacă vă simţiţi foarte obosit, trebuie să alternaţi activităţile cu odihna. Este foarte normal şi indicat să vă odihniţi atunci când aveţi nevoie. Uneori oamenilor le vine foarte greu să îşi permită să de odihnească dacă au fost obişnuiţi să muncească toată ziua sau să aibă grijă de gospodărie, însă nu acesta este momentul în care să cereţi prea mult de la dumneavoastră. Ascultaţi-vă corpul şi odihniţi-vă atunci când aveţi nevoie.

Reţineţi că activitatea fizică poate ameliora sănătatea fizică şi psihică. În plus, vă îmbunătăţeşte forma cardiovasculară (inima şi circulaţia). Alături de o dietă corectă, vă ajută să ajungeţi la greutatea ideală şi să o menţineţi. Vă tonifiază muşchii. Atenuează starea de oboseală şi vă dă un plus de energie. Ajută şi la reducerea stării de anxietate şi depresie. Vă face să vă simţiţi mai fericiţi. Vă ajută să vă simţiţi mai bine cu propria persoană. Şi, pe termen lung, ştim că exerciţiile fizice periodice joacă un rol important în reducerea riscului de apariţie a anumitor cancere şi oferă alte beneficii pentru sănătate.

Pot să îmi reduc riscul de evoluţie sau revenire a cancerului?

Majoritatea persoanelor vor să ştie dacă sunt anumite modificări specifice în stilul de viaţă pe care le pot face pentru a reduce riscul de evoluţie sau revenire a cancerului. Din nefericire însă, în cazul majorităţii cancerelor, există doar foarte puţine dovezi solide pentru a îndruma cancerul. Acest lucru nu înseamnă că nu este nimic care să vă poată ajuta – ci, pur şi simplu, că o mare parte a acestui domeniu nu a fost încă studiată. Majoritatea studiilor au analizat modificările stilului de viaţă ca şi modalităţi iniţiale de prevenire a cancerului, nu de a-l încetini sau preveni reapariţia acestuia.

Unele studii recente au sugerat că bărbaţii care fac periodic exerciţii fizice după tratament pot trăi mai mult decât cei care nu fac. Nu este însă clar de ce volum de activităţi fizice este necesar, dar mai mult pare mai bine. O activitate mai intensă poate fi mai utilă decât una mai puţin intensă. Sunt necesare însă mai multe studii de validare a acestor constatări.

Alte studii recente au sugerat că bărbaţii care fumează sunt mai predispuşi la recurenţa cancerului de prostată decât cei care nu fumează. Sunt necesare alte studii pentru a vedea dacă renunţatul la fumat poate ajutam deşi se ştie deja că renunţatul la fumat are numeroase alte beneficii pentru sănătate.

Adoptarea altor comportamente mai sănătoase, cum ar fi consumul de alimente potrivite şi păstrarea greutăţii ideale, poate fi de asemenea de ajutor, dar nu se ştie cu siguranţă acest lucru. Cu toate acestea, ştim că aceste tipuri de schimbări pot avea efecte pozitive asupra sănătăţi dumneavoastră care trec dincolo de riscul de cancer de prostată sau alte cancere.

Cum vă afectează cancerul de prostată sănătatea psihică?

În timpul tratamentului şi după acesta, vă veţi putea simţi copleşit de multe trăiri diferite. Această situaţie afectează multe persoane.

Veţi fi confruntat cu gânduri despre moarte. Sau poate vă vor copleşi gândurile despre impactul cancerului asupra familiei, prietenilor şi carierei dumneavoastră. Vă veţi privi probabil relaţiile cu cei din jur dintr-o nouă perspectivă. Anumite chestiuni neaşteptate vă pot da motive de îngrijorare. Spre exemplu, pe măsură ce vă simţiţi mai bine şi mergeţi din ce în ce mai rar la medic, vă veţi întâlni mai puţin frecvent cu echipa dumneavoastră de îngrijire şi veţi avea mai mult timp la dispoziţie. Aceste modificări pot da anumitor persoane o stare de anxietate.

Aproape toate persoanele care au trecut prin cancer pot beneficia de pe urma unui anumit tip de sprijin. Aveţi nevoie de oameni la care să puteţi apela şi de unde să vă luaţi putere şi alinare. Sprijinul poate veni în multiple forme: de la familie şi prieteni, grupuri de sprijin pentru cancer, biserică sau grupuri spirituale, comunităţi de sprijin pe Internet sau consilieri individuali. Situaţia şi personalitatea dumneavoastră vor determina ce este mai bine pentru dumneavoastră. Unele persoane se simt în siguranţă în grupuri de sprijin cu persoane aflate în situaţii similare sau în grupuri educative. Alte persoane preferă să discute în medii mai puţin oficiale, cum ar di biserica. Altele pot să se simtă mai în largul lor să discute faţă în faţă cu un prieten sau în consilier în care au încredere. Indiferent care este sursa de sprijin sau comfort pe care o preferaţi, asiguraţi-vă că aveţi unde să mergeţi pentru a vă exprima îngrijorările.

Lupta cu cancerul vă poate face să vă simţiţi foarte singur. Nu este nici necesar, nici foarte bine pentru dumneavoastră să încercaţi să vă ocupaţi de toate singur. În plus, familia şi prietenii se pot simţi daţi la o parte dacă nu

îi includeţi şi pe ei. Lăsaţi-i să vă fie alături, la fel şi pe oricine altcineva care vă poate ajuta.

Dacă tratamentul pentru cancerul de prostată nu mai dă rezultate

În cazul în care cancerul continuă să crească sau revine după un tip de tratament, este posibil ca un alt tip de tratament să fie în continuare capabil să vindece cancerul sau măcar să îi reducă dimensiunea suficient de mult încât să puteţi trăi mai mult şi să vă simţiţi mai bine. Dar atunci când o persoană a încercat mai multe tratamente diferite, iar cancerul nu s-a ameliorat, acesta are tendinţa de a deveni rezistent la tratament. Dacă se întâmplă acest lucru, este important să puneţi în balanţă posibilele beneficii limitate ale noului tratament şi posibilele dezavantaje. Fiecare persoană are o perspectivă proprie asupra acestei situaţii.

Probabil asta va fi cea mai grea luptă din războiul dumneavoastră cu cancerul – atunci când aţi încercat multe tratamente medicale şi nimic nu mai dă rezultate. Medicul dumneavoastră vă poate prezenta noi opţiuni, dar, la un moment dat, trebuie să vă gândiţi şi la faptul că tratamentul nu are şanse să vă îmbunătăţească starea de sănătate sau să vă modifice prognoza sau şansele de supravieţuire

Mai sunt încă alegeri pe care le puteţi face

Dacă doriţi să continuaţi tratamentul cât mai mult cu putinţă, trebuie să vă gândiţi la şansele ca tratamentul să aducă beneficii şi la modul în care acestea sunt contrabalansate de posibilele riscuri şi efecte secundare. În mult cazuri, medicul dumneavoastră poate estima probabilitatea ca un cancer să răspundă la tratamentul pe care îl aveţi în vedere. Spre exemplu, medicul poate spune că continuarea tratamentului poate avea mai puţin de 1 din 100 de şanse de a da rezultate. Şi aşa, unele persoane sunt tentate să îl încerce. Este însă important să vă gândiţi şi să vă înţelegeţi motivele pentru care optaţi pentru acest plan.

Indiferent ce decideţi să faceţi, trebuie să vă simţiţi cât mai bine cu putinţă. Asiguraţi-vă că solicitaţi şi beneficiaţi de tratament pentru orice simptome prezentaţi, cum ar fi greaţă sau dureri. Acest tip de tratament este denumit îngrijire paleativă.

Îngrijirea paleativă ajută la atenuarea simptomelor, dar nu trebuie să vă aşteptaţi să vă vindece boala. Aceasta poate să fie realizată în paralel cu tratamentul pentru cancer sau poate fi chiar tratamentul pentru cancer. Diferenţa constă în scopul acesteia – obiectivul principal al îngrijirii paleative este să îmbunătăţească calitatea vieţii sau să vă ajute să vă simţiţi cât mai bine cât mai mult timp. Uneori, acest lucru înseamnă folosirea de medicamente care să ajute la simptome, cum ar fi durerile sau greaţa. Uneori însă, tratamentele folosite pentru a controla simptomele sunt aceleaşi cu cele folosite pentru tratarea cancerului. Spre exemplu, se poate folosi radioterapie pentru a ameliora durerile osoase cauzate de cancerul care s-a răspândit la oase. Sau se poate apela la chimioterapie pentru a reduce dimensiunea tumorei şi a o împiedica să blocheze intestinele. Însă acest lucru nu este echivalent cu tratamentul prin care se încearcă vindecarea cancerului.

La un anumit moment, puteţi beneficia de îngrijire într-un centru specializat. Aceasta este o îngrijire de specialitate care pune accent mai mult pe persoană, nu pe boală şi pe calitatea vieţii mai mult decât pe lungimea acesteia. Mare parte din această îngrijire are loc la domiciliul pacientului. Cancerul dumneavoastră poate cauza probleme care trebuie gestionate, iar acest tip de îngrijire de specialitate se axează pe confortul dumneavoastră.  Trebuie să ştiţi că deşi această îngrijire de specialitate înseamnă deseori finalul tratamentelor, cum ar fi chimioterapia şi radioterapia, nu înseamnă şi că nu veţi mai putea beneficia de tratament pentru problemele cauzate de cancer sau alte afecţiuni medicale. În îngrijirea de specialitate, accentul se pune pe trăirea vieţii din plin şi o stare de bine, atât cât se poate în aceste condiţii dificile.

Este foarte important şi să nu vă pierdeţi speranţa. Speranţele dumneavoastră de vindecare pot să nu fie foarte luminoase, însă sunt perspective bune de a petrece timp de calitate cu familia şi prietenii – timp care să fie plin de bucurii şi sens. În acest moment, o pauză de la tratament vă dă şansa de a vă reîntoarce atenţia asupra celor mai importante lucruri din viaţă. Acum este momentul să faceţi unele dintre lucrurile pe care vi le-aţi dorit întotdeauna şi să puneţi capăt lucrurilor pe care nu mai doriţi să le faceţi. Deşi nu mai stă în puterea dumneavoastră de a controla cancerul, mai sunt încă alegeri pe care le puteţi face.

0 0 vote
Article Rating