Teste pentru diagnosticarea cancerului de col uterin

Medicul vă va sugera mai multe teste, dacă testul de screening a avut un rezultat anormal, sau dacă aveți simptome care ar putea fi cauzate de cancerul de col uterin. Aceste teste reprezinta diferite modalitați de a analiza în detaliu celulele cervicale. Pentru a afla mai multe despre anormalitățile depistate, precum și pentru a vedea dacă suferiți de cancer de col uterin, specialistul vă poate solicita să efectuați unul dintre aceste teste:

  • Colposcopie;
  • Conizație;

Este posibil ca aceste teste să fie suficiente. Țineți minte faptul că majoritatea femeilor care au un rezultat anormal sau care prezintă simptome suspecte nu au cancer. Tratarea celulelor precanceroase anormale nu va permite cancerului să se dezvolte. Conizația poate trata problema cu succes prin eliminarea zonei anormale. Dacă medicul dv. depistează o anomalie evidentă după realizarea colposcopiei, este posibil să vă trateze în aceeași ședință. Cu toate acestea, va trebui să reveniți pentru teste de urmărire a evoluției, pentru a vă asigura că celulele anormale nu au reapărut.
În cazul în care oricare dintre teste indică faptul că suferiți de un cancer de col uterin invaziv, va fi nevoie să efectuați mai multe teste și să urmați mai multe tratamente. “Invaziv” înseamnă că celulele canceroase au început să se dezvolte în straturile mai profunde ale colului uterin, cum ar fi, de exemplu, în stratul muscular.

Colposcopie
Aceasta este o altă examinare a colului uterin, similară celei efectuate în cadrul testului de screening pentru cancer de col uterin. Medicul de specialitate va folosi un colposcop pentru a examina suprafața colului uterin. Colposcopul este o lupă de mari dimensiuni, folosită pentru a examina cu atenție epiteliul care acoperă colul uterin. Acesta nu este introdus în vagin. Uitându-se prin acesta, asistenta sau medicul poate depista schimbările prea mici pentru a fi văzute cu ochiul liber. Se va preleva o mostră (biopsie) din zonele anormale.
Pentru majoritatea femeilor, această examinare nu este dureroasă. Este posibil ca aceasta să fie un pic incomodă din cauza poziției în care trebuie să stați pentru testul de screening – citologie lichidă (test Papanicolau). Pentru unele femei, această poziție este incomodă pentru mai mult de câteva minute. Medicul sau asistenta vor introduce un dilatator în vagin. Apoi vor examina suprafața colului uterin cu ajutorul colposcopului. Această procedură durează maxim 20 de minute. În cazul în care trebuie să se ia biopsii, este posibil să vi se administreze o injecție în colul uterin, pentru anestezia locală. Veți putea să mergeți acasă imediat ce colposcopia s-a încheiat.
Dacă medicul de specialitate identifică o zonă cu celule anormale, este posibil să vi se administreze un tratament pe loc. Este posibil ca aceștia să utilizeze denumirea “examinare și tratament”. Puteți alege să vă întoarceți în altă zi pentru tratament, dacă preferați asta.
LLETZ (excizia electrochirurgicală largă cu ansă a zonei de transformare cervicala) înseamnă tăierea zonei colului uterin în care se dezvoltă celulele anormale. Zona de transformare este zona de la capătul canalului cervical, în interiorul acestuia. Este simplu și rapid, este eficient și se poate efectua sub anestezie locala. În urma acestuia se obține și o mostră de țesut care va fi examinată în laborator. Există și alte opțiuni de tratament, inclusiv tratamentul cu laser, coagularea rece și conizația, iar acestea pot fi la fel de eficiente. Uneori, medicul sau asistenta de specialitatea nu pot examina colul uterin, deoarece celulele anormale se află mai sus, în canalul cervical, iar colposcopul nu ajunge până la acestea. În cazul în care aceștia nu pot vizualiza toate celulele anormale, va trebui să efectuați fie o procedură LLETZ, fie o conizație.

Conizația

Aceasta este o operație minoră care se realizează, de obicei, sub anestezie generală. Este posibil să rămâneți în spital peste noapte. În timp ce vă aflați sub anestezie, medicul va tăia o bucată de țesut de forma unui con din colul uterin. Conul include întreaga suprafață a canalului cervical în care este posibil să existe celule anormale. Conul de țesut este apoi trimis la laborator pentru examinare la microscop.
Când vă veți trezi, după conizație, este posibil să constatați că aveți un pansament din tifon în vagin, pentru a opri sângerarea. Dacă așa stau lucrurile, veți avea probabil și un tub care va drena urina din vezică (un cateter). Acesta a fost aplicat deoarece tifonul apasă pe vezica urinară și pe canalul care secretă urina în afara organismului (uretră). Este normal să aveți sângerări timp de până la 4 săptămâni după conizație. Medicul dv. poate să vă prescrie un medicament, numit vasopresină sau acid tranexamic, care poate reduce sângerarea.
Este posibil să aveți crampe similare celor menstruale atunci când vă treziți. Dacă aveți astfel de crampe, spuneți-i asistentei dv. și cereți să vi se administreze calmante. Puteți lua analgezicele acasă, dacă este nevoie, dar durerile de obicei nu durează mai mult de câteva ore. Când ajungeți acasă, încercați să vă odihniți cât mai mult posibil în prima săptămână. Nu trebuie să stați în pat. Dar nu trebuie să fiți nici prea activă. Evitați eforturile mari pentru treburi în gospodărie și nu ridicați greutăți mari. Dacă aveți o rudă sau un prieten la care puteți apela în această perioadă, solicitați-i ajutorul pentru câteva zile, mai ales dacă aveți copii. Evitați activitatea fizică intensă și contactul sexual timp de 4-6 săptămâni de la conizație. După acest interval de timp, colul uterin va fi vindecat.

Alte teste pentru diagnosticarea cancerului de col uterin

Dacă medicul a depistat semne de cancer invaziv după analiza biopsiilor de col uterin, acesta va sugera efectuarea unor teste suplimentare. “Invaziv” înseamnă că există celule canceroase care au început să se dezvolte în jos, prin țesuturi, în și prin țesuturile profunde ale colului uterin. Ca în cazul oricărui alt cancer invaziv, există riscul ca unele celule canceroase să se desprindă și să se extindă la ganglionii limfatici din apropiere sau la alte părți ale corpului. Este nevoie de mai multe teste pentru a vedea cât de mult a avansat cancerul, dacă acesta s-a extins și pentru a lua o decizie cu privire la cel mai bun tratament. Cu alte cuvinte, testele vă ajută să identificați stadiul cancerului. Specialistul dvs. vă poate solicita să efectuați oricare dintre testele de pe această pagină.

Examinare a pelvisului sub anestezie

Această examinare se va efectua sub anestezie generală, pentru ca specialistul să vă poate examina cu atenție și să ia biopsii, dacă este necesar. Această examinare cuprinde:

  • Dimensiunea uterului și dacă se mișcă așa cum ar trebui;
  • Interiorul vaginului, pentru cancerul de col uterin;
  • Interiorul rectului, pentru a vedea dacă cancerul s-a extins în rect;
  • Interiorul vezicii urinare, pentru a vedea dacă cancerul s-a extins în vezică;

Medicul poate racla interiorul uterului pentru a preleva probe de țesuturi, în vederea trimiterii către laborator. Aceste biopsii vor arată dacă boala s-a dezvoltat în interiorul uterului.
Pentru a verifica interiorul rectului medicul va introduce un deget, pe care a aplicat o mănușă chirurgicală, palpând pentru a depista eventualele tumori. Sau poate utiliza un sigmoidoscop pentru a examina peretele rectal mai în detaliu. Pentru a verifica interiorul vezicii urinare, medicul va folosi un cistoscop. În cazul în care medicul depistează vreo anomalie în cursul acestor teste, va lua o biopsie și o va trimite la laborator pentru examinare la microscop.
Examinările pot fi destul de incomode și este posibil să fie necesar să luați analgezice ușoare după acestea.

RMN sau tomografie computerizată

Medicul vă poate solicita să faceți o astfel de investigație pentru stabilirea stadiului cancerului și pentru a verifica dacă acesta s-a răspândit. O scanare RMN folosește magnetismul pentru a genera o imagine a corpului. Acesta este mai exact decât razele X, în special pentru țesuturile moi. Scanările RMN nu sunt dureroase, dar durează destul de mult și sunt destul de zgomotoase. Acestea se realizează de obicei pentru a verifica dacă boala s-a răspândit în pelvis sau în alte părți ale corpului. O tomografie computerizată este un tip radiografie computerizată. Aceasta poate indica dimensiunea cancerului primar, precum și ganglionii limfatici care pot conține celule canceroase. Pentru informații privind RMN și tomografia computerizată consultați secțiunea despre investigatiile pentru cancer .

Scanare PET-CT

În unele centre, scanarea PET-CT poate fi utilizată pentru a identifica dimensiunea tumorii primare, precum și orice răspândire a cancerului. Aceasta poate ajuta pentru o planificare mai precisă a tratamentului. Aceste scanări sunt disponibile doar în câteva centre. Pentru informații cu privire la scanarea PET-CT  căutați secțiunea aferentă pe site.

Analize de sânge

Analizele de sânge sunt efectuate pentru a verifica starea de sănătate. Analizele de sânge pot identifica, de asemenea, probleme legate de funcționarea rinichilor și a ficatului dv.

Radiografie toracică

Radiografiile toracice se pot efectua pentru a vedea dacă boala s-a extins la plămâni. Acestea sunt efectuate în mod obișnuit și pentru a vedea dacă puteți suporta o anestezie generală.