Când vă veți trezi din operație, veți observa că aveți mai multe tuburi atașate. Acest lucru poate fi puțin înfricoșător. Însă, vă va fi de ajutor să știți care este scopul lor. Puteți avea:

  • Perfuzii (infuzii intravenoase) prin care vi se administrează lichide până când veți putea mânca și bea din nou;
  • Unul sau mai multe tuburi subțiri (tuburi de dren) care ies din aproprierea rănii și au scopul de a drena lichidul care se acumulează în zonă, ajutând rana să se vindece;
  • Un tub din nas până în stomac (sondă nazogastrică) pentru drenare și pentru a reduce senzația de greață;
  • Un tub în vezică (cateter).

La început, nu veți putea mânca sau bea. Însă de îndată ce vă veți trezi complet, vă veți putea umezi gura sorbind cantități mici de apă. Medicul sau asistenta vă vor asculta abdomenul (burta) cu un stetoscop pentru a verifica dacă intestinele dumneavoastră funcționează corespunzător – în multe cazuri se opresc o perioadă în urma operațiilor abdominale. Însă, probabil veți putea mânca și bea din nou în condiții normale după o perioadă de aproximativ câteva zile.
Când vă treziți din operație, se poate să aveți o manșetă de tensiometru pe braț. O clemă mică de pe deget (numită pulsoximetru) vă măsoară pulsul și vă verifică nivelul de oxigen. Pentru o perioadă, se poate să aveți și o mască de oxigen. Vi se va măsura tensiunea arterială destul de des în primele câteva ore după ce vă reveniți din anestezie. Asistenta vă va verifica volumul de urină în mod regulat, acesta putând indica dacă aveți prea multe lichide în organism sau dacă sunteți deshidratat.
Este posibil să fie atașate câteva pompe electrice la perfuziile dumneavoastră. Pompele controlează medicamentele introduse prin perfuzie, astfel încât acestea să vă fie administrate într-un ritm constant.
Dacă ați trecut printr-o operație importantă, se poate să vă treziți la terapie intensivă sau într-o secție de tratament și monitorizare intensivă. Nu trebuie să vă îngrijorați din cauza această. Aici puteți beneficia de asistență individuală. De îndată ce medicii dumneavoastră stabilesc faptul că vă refaceți în mod corespunzător, veți fi mutat înapoi pe secție.

Analgezice
Se poate să aveți dureri în prima săptămână. Este important să vă informați medicul sau asistenta de îndată ce simțiți vreo durere. De obicei, durerea poate fi controlată, însă se poate să fie nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru a stabili analgezicul și doza potrivită pentru dumneavoastră. Analgezicele dau cele mai bune rezultate când sunt luate în mod regulat, astfel că este important să le luați conform recomandării asistentei sau al medicului.
Când vă treziți din operație, este posibil ca de perfuzia dumneavoastră se fie atașată o pompă care conține analgezice. Se poate să aveți un dispozitiv de control manual pentru pompă, prin care, la nevoie, să vă administrați singur o cantitate mai mare de analgezic apăsând un buton. Acest procedeu se numește analgezie controlată de pacient (ACP). Folosiți-l oricând este nevoie. Nu puteți lua o supradoză, aparatul fiind programat să prevină acest lucru. Anunțați asistenta dacă simțiți nevoia să apăsați butonul foarte des. Se poate hotărî mărirea cantității de analgezic administrat prin pompă.
Unele spitale folosesc analgezice care se administrează prin perfuzie în măduva spinării aproximativ o zi după operație. Acestea se numesc epidurale și, de obicei, au rezultate bune. Se poate să vă întoarceți din sala de operație având deja epidurala introdusă. Veți avea un tub foarte subțire lipit pe spate. Acesta este conectat la o pompă și vă administrează o doză continuă de analgezic în spațiul din jurul măduvei spinării.

Cicatricea
Este posibil să aveți o cicatrice verticală pe abdomen, numită incizie mediană. Aceasta permite chirurgului acces în tot abdomenul, astfel încât chirurgul să poată verifica temeinic țesuturile din jurul uterului. Sau se poate să aveți o cicatrice orizontală, de la stânga la dreapta, pe partea inferioară a abdomenului. Aceasta se numește incizie transversală, poate fi mai la îndemână pentru chirurg în cazul persoanelor supraponderale și se va vindeca mai repede.
Dacă vă operați de cancer uterin în stadiul 1, se poate să vi se facă operație “prin gaura cheii” (laparoscopică). În acest caz, se poate să aveți 3 sau 4 răni mici în abdomen în locurile unde s-au introdus instrumentele chirurgicale și camera.
Când ieșiți din operație, cicatricea sau locurile inciziilor vor fi acoperite. Este posibil să rămână acoperite timp de câteva zile. Apoi, asistenta va schimba pansamentele și va curăța rana sau locurile inciziilor. În cazul în care aveți tuburi de dren, acestea vor rămâne până când nu mai drenează lichid. Asistenta va schimba recipientele atașate de ele în fiecare zi. Tuburile de dren se scot de obicei la 2 până la 7 zile după operație.
Rana dumneavoastră poate fi cusută cu fire dizolvabile care nu trebuie scoase. Alte tipuri de fire sau de cleme se vor scoate după minim 7 până la 10 zile. De obicei, asistenta de pe secția de chirurgie generală sau o asistentă districtuală se ocupă de scoaterea firelor.

Ridicarea din pat
În primele zile după operație poate părea imposibil să vă ridicați din pat sau să vă mișcați. Însă, mișcarea vă poate ajuta să vă simțiți mai bine. Va trebui să începeți treptat. Fizioterapeutul vă va face vizite zilnice după operație pentru a vă ajuta la exercițiile de respirație și cele pentru picioare.
Asistentele vă vor încuraja să vă ridicați din pat și să vă așezați pe scaun cât mai repede, de multe ori chiar a doua zi după operație. Acest lucru vă va ajuta cu perfuziile și tuburile de dren. În următoarele câteva zile, se vor îndepărta treptat tuburile, recipientele și pungile. Așadar, va fi mult mai ușor să vă mișcați și ar trebui să începeți să simțiți că faceți progrese.

Procesul de recuperare după ce vă întoarceți acasă
După o astfel de operație abdominală, va trebui să vă recuperați cel puțin o lună după ce vă întoarceți acasă. Asistenta vă va da numere de telefon sau persoane de contact în cazul în care apar probleme când sunteți acasă. Majoritatea oamenilor își revin bine după operație, însă chirurgul și asistenta dumneavoastră vă vor informa despre probleme care este posibil să apară după orice operație și despre ce e de făcut în astfel de cazuri. Prima programare ca pacient extern se face de obicei la aproximativ 6 săptămâni de la data operației. Până atunci, veți fi sfătuit să nu:

  • Faceți menaj greu, cum ar fi să aspirați;
  • Cărați plase grele de cumpărături sau să spălați;
  • Conduceți;

Asta pentru că toate aceste activități exercită presiune asupra mușchilor și pielii abdomenului. În timpul operației, pielea a fost tăiată și cusută la loc. Durează până se vindecă și va dura mai mult timp să vă vindecați dacă suprasolicitați zona. Treptat, veți putea mări efortul. Este o idee bună să faceți câte o plimbare scurtă în fiecare zi. Veți ieși la aer curat, și încet-încet, pe măsură ce prindeți putere, veți putea merge mai mult. În orice caz, luați-o ușor la început – nu uitați că oricât de mult ați merge, trebuie să parcurgeți aceeași distanță pentru a vă întoarce acasă.

3.3 3 votes
Article Rating