Participarea la un studiu clinic poate fi cea mai bună opțiune pentru anumiți pacienți cu leucemie cronică limfatică (LCL). Studiile clinice sunt pe cale de a îmbunătăți ratele de remisie ale LCL. Tratamentele standard actuale sunt bazate pe studii clinice anterioare. Studiile clinice pot include medicamente noi, noi combinații de medicamente sau medicamente aprobate, studiate pentru tratarea pacienților în alte modalități, cum ar fi noi doze ale medicamentelor sau noi planificări de administrare a medicamentelor. Studiile clinice sunt conduse peste tot în lume sub îndrumări stricte, pentru a ajuta medicii să afle dacă noile tratamente împotriva cancerului sunt eficiente sau mai bune ca tratamentele standard.

Cercetări LCL și studii clinice curente

Mai jos sunt câteva tipuri de cercetare și studii în desfășurare, legate de tratamente medicamentoase noi sau îmbunătățite:   

Terapia cu inhibitori de kinază

Kinazele sunt enzime care se găsesc atât în celulele normale, cât și în cele canceroase. Medicamentele inhibitoare de kinază pot ținti și distruge anumite celule canceroase. Medicamentele inhibitoare de kinază sunt asociate cu un număr mai mic de efecte secundare față de alți agenți de chimioterapie. Sunt diferite tipuri de kinaze în celulele LCL, inclusiv phosphatidylinositol 3-kinase (PI3-kinase) și tirozin kinaza Bruton (BTK).

Exemple de terapii cu inhibitori de kinază includ:

Ibrutinib (PCI-32765). Ibrutinib este un BTK administrat oral, care se alfă în faza II a studiilor clinice pentru LCL, în cadrul cărora au fost observate remisii semnificativ durabile cu activitatea agentului singur și a arătat o configurație favorabilă de efecte secundare. Sunt depuse eforturi pentru a combina ibrutinib cu alți agenți, cum ar fi bendamustine (Treanda®) sau ofatumumab (Arzerra®). Sunt planificate studii în faza a IIIa pentru acest agent. Agentul cauzează o limfocitoză parțială (număr ridicat de limfocite) când este administrat fără alte medicamente, dar acest lucru nu a dovedit a avea consecințe medicale semnificative.

Idelalisib (GS-1101, CAL-101). Idelalisib este un inhibitor de kinază PI-3 administrat oral, care se află în faza a IIa a studiului clinic pentru LCL , în cadrul căruia au fost observate remisii semnificativ durabile cu activitatea agentului singur. Sunt depuse eforturi pentru a combina idelalisib cualți agenți ca Treanda, rituximab (Rituxan®) sau Arzerra. Faza a IIIa a studiului este planificată pentru acest agent. Agentul cauzează o limfocitoză parțială (număr ridicat de limfocite) când este administrat fără alte medicamente, dar acest lucru nu a dovedit a avea consecințe medicale semnificative.

Flavopiridol. Flavopiridol este un inhibitor CDK studiat în cazul persoanelor cu caracteristici genetice de mare risc și care nu au reacționat sau au reacționat extrem de rar la tratamentele standard. Este studiat în vederea tratării LCL sau a leucemiei prolimfocite derivate din LCL, care este refractară la fludarabine.   

Dinaciclib. Dinaciclib este un inhibitor CDK de a doua generație, studiat în cazul pacienților la care LCL a revenit și care nu răspund la alte terapii. A demonstrat activitate în grupuri ce include pacienți cu caracteristici genetice de mare risc.

Anticorpii monoclonali

Xm5574 este un anticorp care țintește CD19 de pe suprafața celulelor LCL. Este testat în faza I/II în cadrul studiului clinic legat de LCL.

Medicamente imunomodulatoare

Lenalidomide (Revlimid®) este un medicament folosit pentru tratarea pacienților cu mielom. Stimulează sistemul imunitar să atace celulele canceroase. Acest medicament este evaluat în câteva studii legate de LCL, inclusiv în faza a IIIa a unui studiu, pentru a stabili dacă Revlimid, administrat ca terapie de întreținere, este sigur și eficient în îmbunătățirea calității și a duratei de răspuns la tratament. Acest studiu va compara efectele Revlimid cu cele ale unui placebo. Revlimid este analizat și ca un posibil tratament pentru persoanele cu LCL aflate la tratamentul de linia a doua. Alte studii includ efectul Revlimid combinat cu Rituxan sau Arzerra; Revlimid, fludarabine și Rituxan combinate pentru pacienții LCL netratați sau minim tratați ; și Revlimid, fludarabine și cyclophosphamide combinate pentru pacienții cu LCL în remisie avansată sau cu LCL refractară la tratament. O problemă care a reieșit în cazul pacienților care au folosit Revlimid pe termen lung (în întreținere) pentru mielanom multiplu este aceea a apariției cancerelor secundare. Relevanța acestei descoperiri față de LCL este incertă, deși studiile clinice curente cu Revlimid sunt monitorizate atent pentru această complicație.

Transplantul alogen de celule stem

Experții studiază în cadrul studiilor clinice și transplantul alogen de celule stem în tratarea pacienților LCL cu risc crescut. Medicii folosesc daja acest tip de transplant ca o opțiune de tratament investigațională. Între timp, specialiștii speră să găsească noi modalități de a reduce toxicitatea transplantului și de a face ca această terapie să fie posibilă pentru mai multe persoane cu LCL. Transplantul de celule stem prezintă un risc ridicat de complicații severe.

Transplantul alogen de celule stem de intensitate redusă

Medicii studiază un transplant alogen de intensitate redusă de celule stem, numit și transplant nonmieloablativ, care poate ajuta anumiți pacienți cu LCL, cum ar fi cei mai în vârstă și cu o stare precară de sănătate, sa poată tolera mai bine transplantul de celule stem. Spre deosebire de transplantul standard, transplantul de intensitate redusă nu distruge complet măduva osoasă a pacientului și se bazează de celulele imune ale donatorului să lupte împotriva bolii.

0 0 vote
Article Rating