Cancer Ovarian Avansat

Cancer Ovarian Avansat. Cancerul ovarian avansat este cancerul aflat în stadiile de la 2 la 4. Acesta s-a răspândit de la ovar la alte părţi ale corpului. Cancerul care s-a răspândit la altă parte a corpului este denumit cancer secundar sau metastază. Din nefericire, cancerul ovarian poate fi deseori destul de avansat când este diagnosticat pentru prima dată. Femeile pot să nu prezinte simptome atunci când cancerul este în stadii incipiente. Sau simptomele au fost vagi şi dificil de remarcat sau explicat.

Cancerul ovarian care este avansat atunci când este diagnosticat prima dată poate fi vindecat cu intervenţie chirurgicală şi chimioterapie. Însă şi asta depinde de stadiul exact în care se află. Cancerul ovarian care revine după tratament (recurenţă) nu poate fi de regulă vindecat, însă tratamentul îl poate ţine sub control o perioadă.

Scopurile tratamentului

Scopul tratamentului în cazul cancerului avansat este de regulă să reducă dimensiunea cancerului şi să îl ţină sub control cât mai mult timp cu putinţă.
În cazul în care cancerul ovarian se răspândeşte, acesta se poate răspândi la:

 • Tunica abdominală (peritoneu);
 • Tunica intestinală sau a vezicii;
 • Ficat;
 • Plămâni;

Creşterea cancerului poate cauza şi o anumită presiune asupra conductelor care drenează rinichii (uretele). Acesta poate bloca fluxul de urină.

 

Tratamentele aplicate

Chemoterapia, radioterapia şi intervenţia chirurgicală pot fi toate utilizate pentru tratarea cancerului ovarian avansat. Unele femei pot fi supuse unui tip de terapie biologică alături de chimioterapie. Tratamentul cel mai potrivit pentru dumneavoastră depinde de:

 • Localizarea cancerului în corp;
 • Mărimea şi numărul de cancere secundare prezente;
 • Tratamentul de care aţi beneficiat deja;

 

Chimioterapie

Veţi putea probabil să fiţi supusă la chimioterapie şi atunci când aţi mai trecut prin acest tip de tratament într-o etapă precedentă a bolii. Dacă chimioterapia cu carboplatină a dat rezultate înainte, medicul dumneavoastră poate recomandă continuarea cu acest medicament. Alte medicamente pe care medicul dumneavoastră le poate recomanda pot include paclitaxel (Taxol), liposomal doxorubicin, gemcitabină, cisplatină sau topotecan. Medicii pot apela şi la alte medicamente chimioterapeutice pentru tratarea cancerului ovarian avansat.

 

Radioterapie

Ocazional, medicii pot recomanda radioterapie pentru cancerul ovarian avansat. Radioterapia poate reduce tumorile şi atenua simptomele. Însă există o doză maximă totală de radioterapie care se poate aplica unei anumite părţi a corpului. Aşadar, dacă vi s-a aplicat radioterapie asupra abdomenului după intervenţia chirurgicală iniţială, continuarea radioterapiei nu mai este o opţiune pentru dumneavoastră. Medicii pot apela la radioterapie şi pentru tratarea cancerului ovarian care s-a răspândit la alte organe ale corpului. Aşadar, puteţi fi supusă la această formă de terapie dacă nu aţi mai fost supusă la radioterapie asupra respectivei părţi a corpului anterior.

 

Intervenţia chirurgicală

În cazul cancerului ovarian avansat, intervenţia chirurgicală poate fi utilizată pentru a:

 

Reducţia

Aceasta este denumirea dată operaţiei de îndepărtare a cancerului din interiorul abdomenului înainte de chimioterapie. Se apelează la aceasta pentru că chimioterapia are tendinţa de a avea rezultate mai bune atunci când nu sunt semne vizibile ale cancerului sau când în abdomen au mai rămas doar noduli de dimensiune redusă.

 

Tratarea blocajului intestinal

Uneori, cancerul ovarian poate creşte atât încât să blocheze complet intestinul. Această situaţie este cunoscută obstrucţie intestinală. Reziduurile din alimentele digerate, precum şi lichidele produse în mod normal în intestine nu vor putea trece de acest blocaj. Sunt cauzate simptome cum ar fi:

 • Senzaţia de balonare şi saturaţie;
 • Dureri;
 • Senzaţia de rău;
 • Cantităţi mari de vomă;
 • Constipaţie;

Pentru a atenua aceste simptome, blocajul intestinal poate fi uneori operat. Se poate închiderea din nou a abdomenului. Sau se poate apela la o stomă. Aceasta este o deschidere în abdomen. Tranzitul intestinal poate fi eliminat prin această deschidere. Acesta este apoi colectat într-o pungă impermeabilă care este ataşată de piele deasupra stomei. Veţi simţi probabil nevoia de a discuta despre această operaţie cu familia dumneavoastră şi prietenii, dar şi cu medicul şi asistentul.

Nu se poate spune însă înainte cât de mult va beneficia o persoană de pe urma acesteia. Operaţia vă poate ajuta să vă simţiţi mai bine o bucată de vreme, însă cancerul poate reveni pentru a bloca din nou intestinul. Aceasta este o operaţie majoră care survine chiar atunci când starea dumneavoastră psihică este cea mai fragilă.
Dacă intervenţia chirurgicală nu este o opţiune, medicii pot apela la un medicament denumit octreotidă pentru a trata blocajul intestinal. Acesta poate trata simptomele o anumită perioadă de timp. Octreotida funcţionează prin reducerea cantităţii de lichid produse în stomac şi sistemul digestiv.

 

Un blocaj în sistemul urinar

Uneori, cancerul ovarian poate cauza o presiune astfel încât să blocheze o parte a sistemului urinar. Pot fi blocate una sau ambele uretre. Uretrele sunt conducte care leagă rinichii de vezică. Dacă una dintre aceste conducte se blochează, urina dumneavoastră nu poate fi drenată şi rinichiul se poate umfla şi deteriora. Medicul poate recomanda o procedură prin care o sondă este introdusă pentru a drena urina din rinichi. Există 2 modalităţi de a face acest lucru. Veţi putea avea:

Stentul ureteral

Un stent ureteral poate fi introdus folosind anestezie locală. Medicul apelează la ultrasunete sau radiografie pentru a introduce un mic tub de plastic în uretra blocată. Uneori această procedură este realizată sub anestezie generală în timpul operaţiei cistoscopice. Un tub telescopic flexibil denumit citoscop este introdus în vezică. Acest lucru permite medicului să vadă deschiderea uretrei către rinichiul blocat. Medicul împinge un tub subţire denumit stent în sus în uretră dinspre vezică. Cu stentul instalat, urina poate fi drenată din rinichiul blocat spre vezică. Veţi continua să eliminaţi în mod normal urina după această operaţie.

 

Nefrostomie

Un tub nefrostomic este un tub introdus în rinichiul blocat. Tubul iese din corp în apropierea respectivei zone a rinichiului. Se poate aplica o pungă sau se poate face o legătură la o astfel de pungă pentru drenarea urinei. Cancerul nu este efectiv îndepărtat în timpul acestei operaţii. Tubul ocoleşte practic blocajul prin drenarea urinei afară din corp.

 

Terapiile biologice

Terapiile biologice sunt medicamente care ajută corpul să ţină sub control creşterea celulelor canceroase. În secţiunea privind tratarea cancerului puteţi găsi informaţii despre terapiile biologice. Un tip de terapie biologică acţionează prin stoparea tumorilor să dezvolte propriile vase de sânge, astfel încât cancerul să nu continue să crească. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de medicamente anti-angiogenice. Unul dintre aceste medicamente este bevacizumab (Avastin). Medicii îl pot utiliza alături de chimioterapie în cazul unor femei cu cancer ovarian avansat.

 

Fluide în abdomen

Ascite este termenul medical folosit pentru a denumi acumularea de lichide în abdomen. Multe femei cu cancer ovarian avansat manifestă ascite. Există mai multe motive pentru dezvoltarea ascitelor. Spre exemplu, atunci când celulele canceroase se extind la tunica abdomenului (peritoneu), ele pot produce iritaţii şi cauza acumularea de lichid. De asemenea, cancerul poate bloca o parte a sistemului limfatic astfel că lichidul nu mai poate fi drenat din abdomen în mod normal. Balonarea cauzată de acumularea de lichid poate fi inconfortabilă. Veţi resimţi probabil următoarele simptome:

 • Pierderea apetitului;
 • Indigestie;
 • Senzaţia de rău;
 • Constipaţie;
 • Dispnee;

Tratamentul pentru cancer ovarian, cum ar fi chimioterapia, poate ajuta în cazul ascitelor. Sau, medicul dumneavoastră poate drena o parte a lichidului pentru a atenua simptomele.

 

Cercetările în domeniul cancerului ovarian avansat

Sunt în derulare cercetări asupra noilor tratamente pentru diferitele tipuri de cancer. Medicul dumneavoastră vă poate vorbi despre studii asupra noilor tratamente şi vă va întreba dacă doriţi să luaţi parte la acestea. Ele pot fi studii cu privire la noi combinaţii de medicamente chimioterapeutice sau noi tipuri de tratamente.

 

Decizii privind tratamentul

Când suferiţi de cancer ovarian, decizia privind tratamentul care să fie încercat sau dacă să se aplice vreun tratament atunci când cancerul este avansat este una dificilă. Medicul dumneavoastră poate decide să aştepte până la apariţia simptomelor înainte de a administra aceste tratamente. Tratamentul poate ţine sub control simptomele şi vă poate ajuta să vă simţiţi mai bine. Vă poate ajuta, de asemenea, şi să trăiţi mai mult. Însă trebuie să puneţi în balanţă şi calitatea vieţii atunci când vi se administrează tratamentul. Efectele secundare vă pot face să vă simţiţi rău, iar tratamentul poate cauza stres datorat, spre exemplu, vizitelor dese la spital. Este foarte bine să înţelegeţi ce se poate obţine cu tratamentul care vi se oferă de către medic.

Medicul va discuta alternativele de tratament cu dumneavoastră. Poate fi util să discutaţi deciziile dificile cu cineva care nu este din cercul dumneavoastră de prieteni şi din familie, spre exemplu un asistent medical specializat în cancer (CNS) sau un consilier. Puteţi contacta o organizaţie de consiliere pentru a afla mai multe despre consiliere şi cum puteţi găsi un consilier în zona dumneavoastră.