Melanomul în stadiu avansat (Stadiul 4)

Melanomul  în stadiu avansat înseamnă că acesta s-a răspândit din locul unde a apărut inițial în altă parte a corpului. Acesta se mai numește și melanomul  în stadiul 4. Se poate ca acesta să se fi răspândit deja atunci când a fost depistat. Sau se poate ca melanomul să fi revenit în altă parte a corpului la o anumită perioadă după ce a fost diagnosticat și tratat prima dată. Cancerul care s-a răspândit în altă parte a corpului se numește cancer secundar sau metastaze.

Unde se poate răspândi melanomul

Melanomul se poate răspândi oriunde în corp, dar de cele mai multe ori acesta se răspândește la:

 • Plămâni;
 • Ficat;
 • Oase;
 • Creier;
 • Abdomen;
 • Ganglionii limfatici

.
Nu uitați  că melanomul poate avea simptome diferite în funcție de partea corpului unde s-a răspândit. Dar, se poate să simțiți dureri ocazionale, ca orice altă persoană. Deci dacă simțiți dureri, acest lucru nu înseamnă automat că acestea sunt provocate de melanom. Dar este importat să mergeți la un consult pentru a verifica simptomele care vă îngrijorează, pentru că dacă acestea sunt, într-adevăr, provocate de cancer, este importat să primiți tratament cât mai curând.

Care sunt principalele metode de tratament
Există mai multe tipuri de tratament pe care medicii le folosesc pentru în cazul în care melanomul s-a răspândit. Se poate să urmați:

 • Terapia biologică;
 • Chimioterapie;
 • Radioterapie;
 • Intervenție chirurgicală;

Unele tratamente mai noi sunt studiate în cadrul studiilor clinice.

Cum să decizi în privința tratamentului
Pentru melanomul în stadiu avansat tratamentul care vi se potrivește va depinde de:

 • Locul în care s-a răspândit cancerul;
 • Simptomele pe care le aveți;
 • Tratamentul pe care l-ați avut deja;
 • Modificările genetice din tumoarea melanomului;

De multe ori este dificil de stabilit ce tratament este mai potrivit și în ce ordine să îl încerci. Deci, decizia poate să difere mult de la pacient la pacient. Uneori este dificil și de stabilit dacă este indicat să mai urmezi tratament, în cazul unui cancer avansat. Acesta nu poate vindeca melanomul, dar poate ajuta la reducerea acestuia sau la ținerea sa sub control. Majoritatea oamenilor aleg să facă tratament pentru melanom în stadiu avansat, și de cele mai multe ori vor alege mai mult de un singur tratament.

Veți avea nevoie să vă gândiți la modul în care tratamentul vă va afecta viața de zi cu zi. De aceea trebuie să luați în calcul posibilele efecte secundare, precum și stresul provocat de zilele de spitalizare și de vizitele la doctor. Cel mai important lucru este să înțelegeți ce poate face tratamentul oferit pentru a controla melanomul.
Medicul dvs vă va explica opțiunile de tratament pe care le aveți la dispoziție. S-ar putea să existe și un psiholog sau o asistentă specializată cu care să puteți discuta. S-ar putea să doriți să discutați opțiunile și cu un membru al familiei sau cu un prieten apropiat. Acest lucru vă poate ajuta să luați o decizie. Uneori este de ajutor să discutați cu cineva din afara cercului dvs apropiat. Este bine să luați în calcul toate aceste opțiuni. Puteți încerca să apelați la organizații și grupuri e suport pentru bolnavii de cancer.

Terapia biologică

Un tip de terapie biologică denumit ipilimumab (Yervoy) poate să reducă melanomul în stadiu avansat și să îl țină sub control pentru o anumită perioadă. Acest tratament se administrează intravenos.

Un medicament denumit vemurafenib (Zelboraf) poate reduce melanomul la pacienții care prezintă o modificare a genei BRAF V600. Aproximativ jumătate din pacienții cu melanom au această modificare genetică. Vemurafenib este denumit inhibitor BRAF și se administrează sub formă de tablete.

Interferon și interleukin 2 sunt medicamente care stimulează sistemul imunitar pentru ca acesta să atace celulele canceroase.

Vaccinurile sunt și ele un tip de terapie biologică ce se folosesc in studiile clinice pentru melanom. Puteți citi mai multe informații despre acestea în pagina terapia prin vaccinare pentru melanom. Există informații despre aceste tratamente în paginile dedicate terapiilor biologice pentru melanom în această secțiune.

Chimioterapie

Chimioterapia poate ajuta la micșorarea melanomului în stadiu avansat și la reducerea simptomelor la unii pacienți. Medicii trebuie să pună în balanță beneficiile chimioterapiei și riscul de apariție a efectelor secundare. Cel mai des utilizat medicament în acest caz este dacarbazină (DTIC). Uneori aceasta este folosită împreună cu alte medicamente utilizate în chimioterapie precum carmustina (BCNU), vinblastină sau cisplatin. Temozolomida este de asemenea folosit, fiind un medicament similar cu dacarbazina, dar acesta se administrează sub formă de tablete. Puteți afla informații despre chimioterapia pentru melanom și despre efectele secundare în această secțiune.

Radioterapie
Radioterapia poate de asemenea reduce melanomul  în stadiu avansat și poate reduce simptomele la unii pacienți. Este posibil să aveți nevoie de un singur tratament, sau de mai multe. Puteți afla mai multe informații despre tratamentul cu radioterapie pentru melanom.

Intervenția chirurgicală

Intervenția chirurgicală poate uneori să ajute la îndepărtarea tumorilor care s-au răspândit în alte părți ale corpului. Această intervenție se numește metastazectomie. Dacă toate metastazele pot fi îndepărtate, operația se numește metastazectomie completă. După acest tip de intervenție chirurgicală pacienții pot să nu aibă probleme luni, sau chiar ani de-a rândul.

În cadrul unui studiu, 4 din 10 oameni (40%) cărora li s-a îndepărtat melanomul secundar prin operație erau încă în viața 5 ani după intervenție. Dar această operație este potrivită numai pentru un număr mic de pacienți diagnosticați cu melanom în stadiul 4. Este nevoie de mai multe studii clinice pentru a stabili mai clar care este eficiența acestora. Înainte sau după intervenția chirurgicală este posibil să fie nevoie de alte tratamente.

Cercetările ne arată că unele tratamente anti-cancer, precum chimioterapia funcționează mai bine pentru tumori mai mici decât pentru cele mai mari. Deci, uneori, intervenția chirurgicală poate fi utilizată înainte de administrarea altor tratamente. Dacă tumorile secundare au apărut la creier, îndepărtarea acestora poate fi foarte dificilă sau chiar imposibilă și speranța de viață a pacientului nu este foarte bună.