Radioterapia 3D – Tehnici moderne de Radioterapie

Radioterapia 3D – conformaţională (3D Conformal Radiotherapy) este în prezent cea mai folosită tehnică de iradiere. Utilizează aceleaşi echipamente de iradiere ca şi iradierea 2D şi anume acceleratoare liniare (LINAC). În plus, aceste aparate au în componenţa capului de iradiere (gantry) un dispozitiv numit colimator multilamelar (multi-leaf collimator MLC). Acest colimator permite adaptarea formei fasciculului de tratament la forma tumorii. Ca urmare, zonele învecinate (care conţin organe şi ţesuturi sănătoase) sunt protejate, doza de iradiere absorbită la nivelul lor fiind mai mică, ceea ce scade intensitatea efectelor secundare în timpul şi după terminarea radioterapiei (se reduc efectele secundare acute şi tardive).

Spre deosebire de tehnica mai avansată denumită IMRT (şi care va fi prezentată în continuare), deşi forma fasciculului de iradiere se apropie de forma tumorii, în interiorul acestuia intensitatea este uniformă.
Radioterapia conformaţională este utilă în special atunci când tumora se află în vecinătatea unor organe sau structuri cu sensibilitate cunoscută la iradiere, unde doza absorbită nu poate depăşi un anumit nivel, în caz contrar efectele secundare fiind semnificative sau inacceptabile. Astfel de organe la risc sunt, de exemplu, globul ocular, măduva spinării, intestinul subţire sau esofagul.

Radioterapia conformaţională 3D poate fi folosită pentru tratamentul cancerului apărut în orice zonă a organismului, fiind utilizată în special în terapia:

• Tumorilor cerebrale;
• Cancerelor ORL;
• Cancerului de prostată;
Cancerului mamar, cancerelor uterine;
• Cancerului esofagian;
• Cancerelor pulmonare;
• Cancerului rectal.

Radioterapia conformaţionala 3D este eficientă în majoritatea cazurilor oncologice întâlnite în practică, este un tratament modern şi sigur, necesită o echipă experimentată (formată din medici, fizicieni şi tehnicieni de radioterapie).