Gamma Knife – Tehnici de Radioterapie Intraoperatorie

Gamma Knife – Tehnici de Radioterapie Intraoperatorie – este metoda de radiochirurgie în care un număr mare de surse de cobalt eliberează fascicule de fotoni extrem de bine orientate către un volum țintă mic. Permite tratarea unor tumori cerebrale de dimensiuni reduse într-o singură şedinţă de iradiere folosind:

  • un cadru rigid, special, ataşat capului pacientului; acesta asigura imobilizarea pacientului şi direcţionarea fasciculelor către volumul țintă tumoral; oferă sistemul tridimensional de coordonate necesar planificării şi administrării tratamentului;
  • un sistem avansat imagistic şi de plan de tratament, capabil să determine relaţia spaţială între tumoră, structurile normale din jur şi cadrul fixat pe capul pacientului, de asemenea permite calculul parametrilor;

Are avantajul de a asigura tratamentul într-un număr mic de şedinţe (de obicei una singură). O şedinţă de Gamma Knife poate dura între câteva minute şi mai mult de o oră, în funcţie de forma şi mărimea tumorii.
Nu se pot trata tumori de dimensiuni mai mari, un alt dezavantaj fiind necesitatea ataşării cadrului de cutia craniană, o procedură considerată invazivă şi care necesită anestezie locală.