Cyberknife Radioterapie intraoperatorie

Cyberknife Radioterapie Intraoperatorie este o alternativă neinvazivă la chirurgia tumorilor maligne. Echipamentul de radioterapie. Cyberknife este format dintr-un accelerator liniar, montat pe un braţ robotic cu un mare grad de libertate. Prin mişcarea acestuia în jurul pacientului se pot trata tumori cu diferite localizări în organism: tumori cerebrale, ale sferei ORL, coloana vertebrală, cancere prostatice, pancreatice, hepatice, mamare şi altele.

Este o metodă de iradiere care, prin utilizarea unor sisteme computerizate sofisticate şi a unor mijloace imagistice avansate, ia în considerare mişcările pacientului şi ale tumorii, în aşa fel încât iradierea să fie cât mai bine adaptată volumului tumoral, fără a afecta ţesuturile din jur. Sistemul identifică permanent poziţia volumului ţintă şi face corecţiile necesare chiar în timpul administrării tratamentului. Nu necesită mijloace invazive şi neconfortabile de fixare a pacientului, pentru a-i preveni mişcările involuntare.

Fiecare şedinţă de iradiere durează între 30 şi 90 minute, în funcţie de tipul de tumoră. Medicul radioterapeut stabileşte dacă terapia se poate face în una sau mai multe fracţiuni, precum şi etalarea în timp a acestor şedinţe.