TIPURI DE CHIMIOTERAPIE

TIPURI DE CHIMIOTERAPIE. În funcţie de tipul de tumoră malignă şi de stadiul bolii, chimioterapia poate fi:

Neo-adjuvantă – Se utilizează înaintea unei intervenţii chirurgicale, pentru a optimiza rezultatele acesteia, pentru a creşte siguranţa intervenţiei (ex.: prin scăderea dimensiunilor tumorii). Acest tip de chimioterapie se iniţiază numai după efectuarea unei biopsii care confirmă malignitatea tumorii.

Adjuvantă – Chimioterapia care se desfăşoară post operator – un număr fix de cure de tratament prevăzute de ghidurile de terapie. Această chimioterapie are rolul de a consolida rezultatul unei intervenţii chirurgicale curative, efectuându-se cu scopul de a preveni eventuale recăderi (recidive) ale bolii, atât locale cât şi la distanţă.

De menţinere – Există în prezent unele localizări ale cancerului în care prelungirea administrării unor citostatice pe perioade mai lungi de timp are un impact favorabil asupra evoluţiei bolii.

De sensibilizare – Chimioterapia care se administrează unor pacienţi în timpul efectuării radioterapiei cu scopul de a sensibiliza celulele maligne (de a le face mai vulnerabile) la acţiunea radiaţiilor.

Paliativă – Chimioterapia care se adresează stadiilor avansate de boală în care intenţia nu mai este de curabilitate a bolii, ci de prelungire a supravieţuirii şi creştere a calităţii vieţii. Se utilizează mai multe linii succesive de terapie, fiecare linie utilizând un anumit protocol de chimioterapie, care se schimbă atunci când boala progresează sau apar toxicităţi severe, inacceptabile.
În acest caz nu există un număr fix de serii de tratament prevăzut în ghidurile de terapie, ci doar tipuri de citostatice recomandate, ca fiind active în aceste stadii avansate ale bolii.