DESPRE TRATAMENTUL CU RADIOTERAPIE

Cum se desfășoară un tratament cu radioterapie – În general, orice tratament modern de radioterapie urmează câteva etape principale, care vor fi descrise pe scurt în continuare.

Stabilirea indicaţiei de radioterapie

Stabilirea indicaţiei de radioterapie se face de către medicul specialist radioterapeut. În general, protocolul terapeutic în cancer se stabileşte la diagnosticul bolii, în cadrul unei echipe multidisciplinare de medici specialişti (chirurg, oncolog, radioterapeut, anatomopatolog). Protocolul terapeutic presupune identificarea terapiilor utile în cazul respectiv, precum şi ordinea în care ele vor fi folosite pentru a avea eficienţă maximă.

Unele spitale nu au posibilitatea de a forma echipe complete de specialişti, este posibil ca pacientul să ajungă la medicul radioterapeut după parcurgerea unor etape din tratament (de obicei deja s-a efectuat intervenţia chirurgicală, uneori şi chimioterapie). Medicul radioterapeut va stabili dacă există indicaţie pentru radioterapie (adică dacă acest tip de terapie este util pentru pacient) şi dacă scopul va fi curativ sau paliativ. Decizia sa se bazează pe:

  • examenul anatomopatologic de la biopsie sau intervenţia chirurgicală;
  • examenul clinic general, examenul clinic local (dacă este cazul, consult ORL, consult ginecologic etc);
  • investigaţiile imagistice – radiografii, examene computer tomografice, RMN, PET etc;
  • rezultatele analizelor de sânge, urină, markeri tumorali etc;
  • starea generală a pacientului, vârstă, alte boli concomitente.

Odată stabilită indicaţia de radioterapie pacientul va fi programat pentru tratament. Pacienţii trebuie să ştie că în general există o perioadă optimă în care iradierea are eficienţă maximă, dar programarea la tratament poate fi influenţată şi de alţi factori (cum sunt insuficienta echipamentelor de radioterapie, listele de asteptare etc).