În prezent se folosesc mai multe tehnici de iradiere. Iata principalele solutii moderne de radioterapie:
- Radioterapia externă (teleterapia) – metoda de radioterapie în care sursa de iradiere se afla la distanţă de pacient. Este metoda cea mai frecvent folosită.
- Brahiterapia (curieterapia sau tehnici de iradiere internă) – metoda de radioterapie în care sursa de iradiere se află în contact, în vecinătatea sau în interiorul tumorii. Se poate combina cu radioterapia externă sau se foloseşte ca unică metodă de iradiere.
- Radioterapia metabolică – folosind izotopi radioactivi introduşi în interiorul organismului pacientului, care vor ajunge să fie „preluaţi” de celulele canceroase, distrugându-le prin afectarea structurilor celulare vitale.
Citește și despre cum se desfășoară un tratament cu radioterapie
Tehnici de iradiere. Scopurile radioterapiei – Radioterapia cu intenţie curativă şi radioterapia cu intenţie paliativă
Scopul (intenţia) radioterapiei trebuie stabilit înainte de începerea tratamentului.
Scopul curativ: pentru vindecarea bolii şi creşterea controlului local (împiedicarea apariţiei recidivei).
Radioterapia exclusivă – folosirea ca unică metodă de tratament; de obicei, acest tip de radioterapie se foloseşte când există contraindicaţii pentru chirurgie sau când tumora este foarte sensibilă la iradiere.
Radioterapia preoperatorie (neoadjuvantă) – folosirea iradierii înainte de intervenţia chirurgicală, atunci când tumora este inoperabilă; în urma radioterapiei, prin micşorarea tumorii, aceasta devine operabilă.
Radioterapia postoperatorie (adjuvantă) – folosirea iradierii după intervenţia chirurgicală, după îndepărtarea tumorii şi/sau ganglionilor regionali, în cazul în care există risc important pentru recidiva locală.
Radioterapia paliativă: nu se urmăreşte vindecarea bolii, ci ameliorarea unor simptome (cum ar fi durerea, dispneea etc). Radioterapia paliativă este foarte importantă deoarece îmbunătăţeşte semnificativ calitatea vieţii pacientului cu cancer. Tratamentele sunt în general scurte.
Situaţiile cele mai des întâlnite în care radioterapia paliativă este eficientă sunt: metastazele osoase, metastazele cerebrale, compresiunea medulară (în care o tumoră apasă pe măduva spinării, producând fenomene neurologice), compresiunea mediastinală (când o tumoră comprimă structurile anatomice din mediastin).
Echipa medicală care se ocupă de tratamentul pacientului va alege (în funcţie de tipul de cancer, stadiul bolii, starea generală a bolnavului, posibilităţile tehnice disponibile în unitatea sanitară) cea mai bună tehnică de iradiere pentru cazul respectiv, care să asigure îndeplinirea scopului propus, curativ sau paliativ.
Află și despre efectele secundare ale radioterapiei
În majoritatea situaţiilor o tumoră poate fi tratată, cu rezultate similare, folosind tehnici diferite (de exemplu: poate fi tratată atât cu radioterapie conformaţională, cât şi cu IMRT, VMAT sau Tomoterapie). Alegerea tehnicii, dacă există mai multe metode de tratament disponibile, va fi făcută de către medicul radioterapeut.