INTREBARI TERAPII TINTITE

Câteva din întrebările la care pacientul trebuie să primească un răspuns din partea medicului curant înainte de iniţierea unei astfel de terapii sunt:

  • Care este ţinta în cazul afecţiunii sale şi cât de ţintit acţionează respectivul medicament? Mai precis, care sunt şansele de a răspunde la tratament în funcţie de particularităţile cazului său (date clinice, comobidităţi, date de biologie moleculară a tumorii).
  • Tratamentul este administrat singur sau în combinaţie cu medicaţia citotoxică?
  • Cât de eficient este? Creşte supravieţuirea?
  • Care sunt reacţiile adverse şi cum influenţează calitatea vieţii?
  • Comparativ cu alte protocoale, cât de consistent este beneficiul clinic (exprimat în prelungirea supravieţuirii generale şi a supravieţuirii fără semne de boală, precum şi în creşterea calităţii vieţii).

Dezvoltarea terapiilor ţintite pentru tratamentul cancerului a schimbat în mod spectaculos felul în care sunt selectaţi pacienţii, modul de monitorizare a răspunsului terapeutic, conceperea design-urilor pentru studii clinice, precum şi managementul costurilor. Pacienţii au acum multiple opţiuni terapeutice, mai eficiente şi cu mai puţine reacţii adverse decât terapiile citotoxice tradiţionale.