PROTONTERAPIA – TEHNICA MODERNA DE RADIOTERAPIE EXTERNA
Protonterapia este o metodă de radioterapie externă care foloseşte fascicule de protoni, în locul celor de fotoni, pentru a trata anumite tipuri de tumori (cum sunt cele localizate la baza craniului, la nivelul coloanei vertebrale, în vecinătatea globului ocular etc). Este utilă şi în tratamentul altor tipuri de cancere cum sunt: cancere ORL, esofagiene, hepatice, pulmonare, pediatrice, sarcoame de părţi moi, limfoame. Indicaţiile principale sunt tumorile pentru care opţiunile terapeutice sunt limitate sau dacă metodele de radioterapie convenţionale prezintă riscuri inacceptabile pentru pacienţi.
Cancerele apărute la copii sunt printre principalele indicaţii ale protonterapiei, deoarece terapia cu fotoni poate determina efecte secundare mai importante la un organism în creştere, comparativ cu iradierea cu protoni.
Principiul de funcţionare al protonterapiei se bazează pe distribuţia specifică a dozei în organismul pacientului, diferită de cea a fasciculelor de fotoni folosite de radioterapia conformaţionala 3D sau IMRT. Este posibilă eliberarea energiei în volumul tumoral, cu afectarea minimă a ţesuturilor sănătoase din jur. Apariţia metodei s-a bazat, în principal, pe ideea că fasciculele de protoni sunt mai uşor de „controlat” decât cele de fotoni.
Protonterapia utilizează echipamente sofisticate, scumpe, necesită o echipă multidisciplinară foarte bine pregătită. Este disponibilă într-un număr redus de centre de radioterapie din lume.