Tehnici moderne de radioterapie intraoperatorie

Tehnici moderne de radioterapie intraoperatorie – metodă specială folosită în cursul intervenţiei chirurgicale, după excizia tumorii, pentru a trata cu radiaţii ionizante zona tumorală (patul tumoral). Regiunea din care tumora a fost eliminată poate conţine prelungiri microscopice ale cancerului, acestea fiind distruse prin administrarea unei singure şedinţe de iradiere chiar în timpul operaţiei.

Metoda este folosită pentru cancerul mamar şi necesită prezenţa în sala de operaţii a echipamentului de radioterapie, deoarece administrarea dozei terapeutice se face imediat după excizia formaţiunii tumorale. Este o alternativă la iradierea postoperatorie a pacientelor cu cancer mamar (care în general durează 5-6 săptămâni), scopul fiind acelaşi: să distrugă eventualele grupuri de celule tumorale (boala microscopică reziduală) care rămân în vecinătatea patului tumoral şi din care, în lipsa tratamentului, se va dezvolta o recidivă locală.

Radioterapia intraoperatorie permite scurtarea timpului de iradiere, dar este o metodă scumpă. În prezent există doar câteva centre specializate care folosesc acest tip de tratament.