Cancerul și sarcina
Cancerul și sarcina. Cancerul în timpul sarcinii este rar. Unele tratamente pentru cancer sunt sigure de utilizat în timpul sarcinii, în timp ce altele pot dăuna fătului (copilul nenăscut). Este important să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a afla riscurile și beneficiile unor teste de diagnostic specifice și opțiuni de tratament pentru cancer, dacă sunteți gravidă. Cancerul în timpul sarcinii este mai puțin frecvent, apare la aproximativ una din fiecare 1000 de sarcini. Din acest motiv, atât medicii cât și viitoarele mame, au fost de multe ori nesiguri cu privire la modul în care au de a face cu cancerul în timpul sarcinii. Cu toate acestea, după ce mai multe femei cu cancer au fost puse în postura de a decide împreună cu medicii lor dacă înceapă sau să continue tratamentul în timpul sarcinii, acum sunt disponibile mai multe informații decât oricând înainte despre tratarea și trăirea cu cancer în timpul sarcinii.
Cel mai important, o femeie gravidă bolnavă de cancer este capabilă să dea naștere unui copil sănătos, deoarece cancerul afectează rareori fătul direct. Deși unele tipuri de cancer se pot răspândi la placenta (un organ temporar care conectează mama de făt), cele mai multe tipuri de cancer nu se pot răspândi la copil. Cu toate acestea, fiind însărcinată cu cancer, este extrem de complicat atât pentru mamă cât și pentru echipa de îngrijire a sănătații să ia o decizie. Prin urmare, este important să se găsească un medic care are experiență în tratarea femeilor gravide cu cancer.
Diagnostic
Fiind însărcinată, de multe ori un diagnostic de cancer întârzie să apară, deoarece unele simptome de cancer, cum ar fi balonare, dureri de cap frecvente sau sângerări rectale, sunt frecvente în timpul sarcinii și nu sunt considerate suspecte. Pe de altă parte, sarcina poate descoperi uneori cancerul care a fost nediagnosticat anterior. De exemplu, un test Papanicolau, parte a îngrijirii prenatale standard, poate detecta cancerul de col uterin. În mod similar, o ecografie realizată în timpul sarcinii poate găsi cancerul ovarian, care altfel ar fi putut rămâne nediagnosticat.
Cancerele care tind să apară în timpul sarcinii sunt cele care sunt mai frecvente la persoanele mai tinere, cum ar fi cancerul de col uterin, cancer de sân, cancer tiroidian, limfom Hodgkin, limfom non-Hodgkin și melanom, precum și tumora trofoblastică gestațională, care este o formă rară de cancer care apare în sistemul reproductiv al femeii.
Cel mai frecvent cancer la femeile gravide este cancerul de sân, care afectează aproximativ una din 3.000 de sarcini. Referitor la sarcină, mărirea sânilor, de exemplu, poate face dificil de detectat tumorile de sân mici. Cele mai multe femei nu fac nici o mamografie în timpul sarcinii. Ca urmare, cercetătorii au estimat că femeile gravide cu cancer de sân sunt de multe ori diagnosticate cu două până la șase luni mai târziu decât cele care nu sunt gravide.
În cazul în care cancerul este suspectat în timpul sarcinii, femeile și medicii lor pot fi îngrijorați de impactul testelor de diagnostic, cum ar fi razele X. Cu toate acestea, cercetările au arătat că nivelul de radiații cu raze X pentru diagnostic este prea mic pentru a dăuna fătului. Scanările tomografiei computerizate (CT) sunt similare cu razele X, pentru că se folosesc radiații ionizante. Scanările CT sunt mult mai precise decât razele X la conturarea organelor și structurilor interne și pot fi de mai mare ajutor în a pune un diagnostic corect. Scanările tomografiei computerizate la cap sau piept sunt în general considerate sigure în timpul sarcinii, deoarece nu există o expunere la radiații directe a fătului. Atunci când este posibil, femeile pot utiliza un scut de plumb care acoperă nivelul abdomenului (stomac) pentru protecție suplimentară în timpul ambelor cazuri, scanări cu raze X și CT. Scanarea CT a abdomenului sau pelvisului trebuie efectuată numai dacă este absolut necesar și după discuții cu echipa medicală. Alte teste de diagnostic, cum ar fi imagistica prin rezonanță magnetică (IRM), ultrasunete și biopsii sunt considerate de asemenea sigure în timpul sarcinii, deoarece acestea nu folosesc radiații ionizante.
Tratamente în timpul sarcinii
Când se iau decizii legate de tratamentul cancerului din timpul sarcinii, medicul ia în considerație cele mai bune opțiuni de tratament pentru mamă și riscurile posibile pentru copilul în curs de dezvoltare. Tipul de tratament ales depinde de mulți factori, incluzând vârsta gestațională a fătului (etapa sarcinii) și tipul de cancer – localizarea, dimensiunea tumorii etc – corelate cu dorințele mamei însărcinate și familiei ei. Deoarece unele tratamente pentru cancer pot afecta fătul, mai ales în primele trei luni de sarcină, tratamentul poate fi amânat până în al doilea sau al treilea trimestru. Atunci când cancerul este diagnosticat mai târziu în timpul sarcinii, medicii pot amâna tratamentul până după nașterea copilului sau pot lua în considerare provocarea sarcinii înainte de termen. În unele cazuri, cum ar fi stadiul incipient (stadiul 0 sau IA) al cancerului de col uterin, medicii pot amâna tratamentul până după naștere.
Unele tratamente pentru cancer pot fi utilizate și în timpul sarcinii, dar numai după o evaluare și planificare atentă, pentru a optimiza siguranța atât a mamei, dar și a copilului nenăscut. Acestea includ chirurgie, chimioterapie și, rareori, radioterapie.
Chirurgia. Tratamentul chirurgical constă în îndepărtarea tumorii și a țesutului înconjurător. Prezintă risc mic pentru copilul în curs de dezvoltare și este considerată cea mai sigură opțiune de tratament de cancer în timpul sarcinii. În unele cazuri, chirurgia mai extinsă se realizează pentru a evita folosirea chimioterapiei sau radioterapiei.
Chimioterapia. Prin chimioterapie celulele canceroase sunt distruse cu ajutorul medicamentelor. Chimioterapia poate afecta fătul, mai ales în timpul primului trimestru de sarcină, când organele acestuia sunt încă în curs de dezvoltare. Chimioterapia în primul trimestru poate provoca malformații congenitale sau pierderea sarcinii (avort spontan). În al doilea și al treilea trimestru unele tipuri de chimioterapie pot fi administrate fără a afecta în mod necesar fătul. Placenta acționează ca o barieră între mamă și copil, iar unele medicamente nu pot trece de această barieră, sau trec în cantități foarte mici. Deși în etapele ulterioare ale sarcinii chimioterapia nu poate afecta direct dezvoltarea copilului, ea poate provoca efecte adverse, cum ar fi malnutriția și anemia mamei, care poate dăuna indirect fătului. În plus, chimioterapia în al doilea și al treilea trimestru pot declanșa nașterea prematură.
Radioterapia. Radioterapia este utilizarea de raze X de înaltă energie sau alte particule pentru a distruge celulele canceroase. Deoarece radioterapia poate dăuna fătului, în special în primul trimestru, medicii evită în general folosirea acestui tratament. Chiar și în al doilea și al treilea trimestru de sarcină, utilizarea radioterapiei este mai puțin frecventă, iar riscurile pentru copilul în curs de dezvoltare depind de doza de radiații și de zona corpului care este tratat cancerul.
Alăptarea
Deși celulele canceroase nu pot trece la copil prin laptele matern, medicii recomandă femeilor care sunt tratate pentru cancer să nu alăpteze. Chimioterapia poate fi deosebit de periculoasă, deoarece medicamentele pot fi transferate la copil prin laptele matern. În mod similar, componentele radioactive care sunt luate intern, cum ar fi iod radioactiv, utilizate în tratarea cancerului tiroidian, pot, de asemenea, ajunge în laptele matern și dăuna copilului.
Cum afectează sarcina recuperarea
Prognosticul (șansa de recuperare) pentru o femeie gravidă cu cancer este de multe ori la fel ca alte femei de aceeași vârstă, cu același tip și stadiu de cancer. Cu toate acestea, în cazul în care diagnosticul sau tratamentul unei femei este întârziat în timpul sarcinii, gradul de cancer poate fi mai mare, având ca rezultat un prognostic mai rău general. În plus, din cauza cantității de hormoni produși în timpul sarcinii, are potențialul de a afecta creșterea și răspândirea unor tipuri de cancer. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre modul în care sarcina poate afecta cancerul specific, precum și recuperarea.
Întrebări pentru medicul dvs.
Luați în considerare să puneți medicului dumneavoastră următoarele întrebări dacă sunteți gravidă și ați fost recent diagnosticată cu cancer:
- Cât de multă experiență aveți în tratarea femeilor gravide cu cancer?
- Cum veți lucra cu obstetricianul meu (un medic specializat in timpul sarcinii și la naștere)?
- Am nevoie de anumite teste speciale?
- Ce plan de tratament îmi recomandați? De ce?
- Am nevoie să încep un tratament imediat sau ar trebui să aștept pentru a începe un tratament?
- Ar putea un tratament întârziat să-mi afecteze prognosticul?
- Care sunt pe termen scurt și lung riscurile planului meu de tratament pentru mine? Pentru copilul?
- Tratamentul va afecta nașterea mea? Cum?
- Voi putea să alăptez?
- Ce servicii de asistență și alte resurse sunt disponibile pentru mine? Pentru familia mea?