Aspecte privind fertilitatea și reproducerea
Aspecte privind fertilitatea și reproducerea.Unele tipuri de cancer pot reduce fertilitatea bărbatului. Infertilitatea temporară sau permanentă se întâmplă atunci când tratamentul afectează funcțiile sistemului endocrin, care include glandele și alte organe care produc hormoni și spermă. Înainte de a începe tratamentul, este bine sa discutați cu medicul despre posibilele efecte adverse care v-ar putea afecta fertilitatea și despre opțiunile pe care le aveți pentru a o putea păstra. Incapacitatea de a avea copii (infertilitatea) este, de obicei, un efect secundar temporar sau permanent al tratamentelor pentru cancer.
Cum este afectată fertilitatea de tratamentele anti-cancer
Glandele endocrine și organele sistemului endocrin, cum ar fi testiculele, tiroida și glanda suprarenală eliberează hormoni care stimulează pubertatea și controlează fertilitatea. Problemele de fertilitate apar atunci când cancerul sau tratamentele anti-cancer deteriorează una din aceste glande sau organe, sau alterează acea parte a creierului care controlează sistemul endocrin. Cea mai mare îngrijorare a bărbaților este, de regulă, dacă planul lor de tratament poate afecta calitatea spermei sau abilitatea organismului lor de a produce spermă, ori dacă poate reduce sau stopa producția de lichid seminal (fluidul în care sperma „călătorește” în timpul actului sexual).
Tratamentele anti-cancer care au efecte adverse asupra fertilității sunt:
Chimioterapia. Medicamentele corelate cu probleme de fertilitate includ agenții de alchilare, cum ar fi ciclofosfamida (Neosar), clorumbacilul (Leukeran), busulfanul (Busulfex, Myleran), procarbazina (Matulane), carmustina (BiCNU), lomustina (CeeNU), mecloretamina (Mustargen) și melfalanul (Alkeran), dar și cisplatina (Platinol).
Radioterapia. Tratamentul radioterapeutic ar putea ucide celulele spermatice și pe cele stem care produc spermă. Aceasta include radiația întregului corp care se folosește în timpul transplantului cu măduvă osoasă sau celule stem, dar și radiația direcționată în zona abdomenului, a pelvisului, coloanei vertebrale inferioare, a testiculelor și a glandei pituitare din creier.
Chirurgia. Îndepărtarea chirurgicală a prostatei, a vezicii urinare, a unui testicul sau a amândorura, sau a ganglionilor limfatici pelvini pot duce la scăderea fertilității sau pot cauza infertilitate, în funcție de procedura folosită.
Efecte asupra fertilității
În cazul unor pacienți de sex masculin, tratamentele anti-cancer pot duce la infertilitate permanentă. În alte cazuri, tratamentul poate stopa sau încetini producția de spermă pentru câțiva ani buni. În general, bărbații care primesc doze mai mari de radiații sau de chimioterapie trebuie să aștepte mai mult pentru ca producția de spermă să reînceapă și au șanse mai crescute să devină infertili permanent.
Alți factori, cum ar fi probleme de fertilitate deja existente sau vârsta, pot afecta fertilitatea. Băieții care primesc tratament pentru cancer înainte de a intra la pubertate nu sunt atât de afectați, dar bărbații de peste 40 de ani au puține șanse de a-și recăpăta fertilitatea. Tratamentele anti-cancer mai puternice, ca de exemplu chimioterapia precondiționată pentru transplantul de măduvă osoasă sau celule stem, pot cauza o viitoare infertilitate și la copii.
Este important de reținut că, deși tratamentele anti-cancer scad șansele, o sarcină se poate totuși întâmpla. Mulți medici recomandă ca bărbații care au făcut chimioterapie sau radioterapie să aștepte cel puțin doi ani după încheierea tratamentului pentru a concepe un copil, deoarece este posibil ca sperma lor să fi fost genetic afectată, având nevoie de timp pentru a se reface. Vorbiți cu medicul dumneavoastră pentru a stabili care este intervalul de timp potrivit.
Opțiuni de prezervare a fertilității
Majoritatea procedurilor de prezervare a fertilității trebuie făcute înainte de începerea tratamentului. Vârsta, maturitatea fizică și sexuală și statutul civil (de exemplu, existența unei partenere) îți pot afecta opțiunile. Medicul tău și/sau un medic specializat în probleme de fertilitate te pot ajuta să explorezi aceste opțiuni, care ar putea include:
Protejarea testiculelor de radiație. Este posibil să protejezi testiculele de radiație și să previi alterarea spermei în cazul în care cancerul este localizat într-o altă parte a pelvisului.
Banca de spermă. Această procedură implică congelarea și stocarea lichidului seminal pentru a fi folosit în cazul fertilizărilor in vitro. Este o opțiune pentru majoritatea bărbaților care au trecut de pubertate. Chiar dacă este prezervată o cantitate mică de spermă, încă este posibil ca o sarcină să aibă loc printr-o procedură prin care sperma este injectată intrauterin.
Extracție spermatică testiculară și aspirație spermatică epididimică. Pentru bărbații care nu au spermă matură în lichidul seminal, această procedură implică extragerea unei mici cantități de țesut testicular. Acest țesut este examinat sub microscop în vederea obținerii de spermă matură, care poate fi congelată sau folosită imediată pentru fertilizarea in vitro.
Congelarea țesutului testicular. Aceasta este o opțiune pentru băieții care nu se află la vârsta pubertății și implică extragerea, congelerea și stocarea țesutului testicular, care conține celule stem care ulterior pot devenit spermă. Cercetătorii studiază cum ar putea să dezghețe acest țesut pentru a-l pune la loc în corp printr-o procedură chirurgicală care să restabilească producerea spermei.
Nu toate aceste opțiuni sunt potrivite pentru oricine. Unele dintre acestea pot fi costisitoare și stresante, mai ales într-o perioadă în care deja stresul este prezent, iar eficacitatea lor variază. Trebuie luată în considerare consultarea unui consilier care să te ajute în luarea acestor decizii, pe lângă medicul deja existent.
Înainte de a începe tratamentul puteți întreba medicul sau echipa medicală care vă tratează, următoarele:
- Care este riscul de a dezvolta infertilitate temporară sau permanentă în urma tratamentului recomandat pentru tipul, stadiul și gradul de cancer de care suferiți? Există alte opțiuni de tratament care nu au un risc la fel de ridicat și care sunt la fel de eficace?
- Ce opțiuni aveți pentru a vă prezerva fertilitatea?
- Există posibilitatea ca vreuna din aceste opțiuni să amâne începerea tratamentului? Dacă da, ce efect ar avea această amânare asupra șanselor de recuperare (prognostic)?
- Există posibilitatea ca vreuna din aceste proceduri de prezervare a fertilității să afecteze eficacitatea tratamentului anti-cancer?
- Există posibilitatea ca vreuna din aceste proceduri de prezervare a fertilității să mărească riscul reapariției cancerului?
- Ar trebui să consult un specialist în probleme de fertilitate înainte de începerea tratamentului?
- La ce studii clinice puteți avea acces?
- Unde puteți găsi consiliere și suport psihologic pentru a putea fi ajutat să treceți mai ușor peste problemele de fertilitate?
- Pe cine puteti contacta în cazul în care este nevoie să vorbiti cu soția sau partenerea dumneavoastra despre aceste probleme de fertilitate?
- Cum puteți afla dacă sunteți fertil după încheirea tratamentului anti-cancer?