Aspecte privind fertilitatea
Aspecte privind fertilitatea. Multe tipuri de tratamente anti-cancer afectează fertilitatea femeilor și, deci, abilitatea de a avea copii.
Infertilitatea temporară sau permanentă poate apărea atunci când tratamentul afectează funcțiile sistemului reproductiv endocrin, care include glandele hormonale și organele reproductive.
Înainte de începerea tratamentului, vorbește cu doctorul despre posibilele efecte secundare care îți pot afecta fertilitatea și despre opțiunile pe care le ai în a-ți menține capacitatea de a avea copii pe viitor.
Inabilitatea de a avea copii pe cale naturală (infertilitatea), fie permanentă, fie temporară, este un efect secundar frecvent al multor tipuri de tratamente anti-cancer. Înainte de a începe planul de tratament recomandat, este important să vorbești cu doctorul curant sau cu un alt membru al echipei medicale despre cum îți va fi afectată fertilitatea și despre ce poți face.
Cum afectează tratamentul anti-cancer fertilitatea
Problemele de fertilitate încep atunci când boala în sine, sau tratamentul, afectează glandele sau organele cu rol în reproducere (cum ar fi ovarele, trompele uterine, uterul, colul uterin) sau în producția de hormoni (ovarele, tiroida și glandele suprarenale).
Ovarele sunt foarte importante pentru că aici se află ovulele. Orice afecțiune a ovarelor poate cauza o reducere a numărului de ovule de la nivelul acestora. Un număr mai mic de ovule sănătoase poate duce la infertilitate sau la menopauză precoce. Din cauza faptului că numărul de ovule nu se regenerează, afecțiunile de acest tip sunt permanente.
Următoarele tratamente anti-cancer au efecte adverse ce pot afecta fertilitatea pacientelor:
Chimioterapia, mai ales anumite medicamente denumite agenți alchilanți. Acestea includ ciclofosfamidă (Neosar), clorambucil (Leukeran), busulfan (Busulfex, Myleran), procarbazină (Matulane), carmustină (BiCNU), lomustină (CeeNU), mecloretamină (Mustargen) și melfalan (Alkeran). În plus, medicamente precum doxorubicina (Adriamycin) pot avea și ele efecte secundare. Nu se cunosc însă efectele asupra fertilității la femei a altor medicamentele folosite în tratamentul anti-cancer.
Radioterapia aplicată la nivelul întregului corp; aceasta este folosită în cazul transplantului de celule stem sau a transplantului de măduvă.
Radioterapia aplicată la nivelul abdomenului, a pelvisului, la nivelul inferior al coloanei vertebrale, la nivelul ovarelor, al uterului și a glandei pituitare din creier.
Îndepărtarea chirurgicală a organelor reproductive, inclusiv a uterului (histerectomie), a colului uterin (trahelectomie, deși în general histerectomia înclude și îndepărtarea colului) și a unuia sau a ambelor ovare.
Operațiile de îndepărtare a ganglionilor limfatici de la nivelul pelvisului.
Femeile care au îngrijorări cu privire la aceste aspecte trebuie să se prezinte la un specialist în fertilitate (endocrinolog specializat în reproducere) care cunoaște efectele cancerului și ale tratamentului anti-cancer asupra fertilității.
Evaluarea gradului de fertilitate după tratament
Abilitatea unei femei de a avea menstruație după tratamentul anti-cancer este adesea legată de capacitatea ei de a rămâne însărcinată, dar prezența ciclurilor menstruale nu este o dovadă că o femeie este fertilă. La unele femei, tratamentul anti-cancer duce la stoparea ciclului menstrual (menopauză precoce) și, deci, la infertilitate permanentă. La altele, menstruația nu mai apare în timpul tratamentului, dar revine după finalizarea acestuia. Pentru că multe dintre medicamentele folosite în tratarea cancerului reduc numărul de ovule, chiar și femeile care continuă să aibe menstruație după chimioterapie pot să aibă un nivel scăzut de fertilitate.
În general, cu cât este mai mare doza de radiații sau de chimioterapie și cu cât pacienta este mai înaintată în vârstă la momentul începerii tratamenului, cu atât este nevoie de o perioadă mai mare de timp pentru ca menstruația să revină și cu atât mai mari sunt șansele ca această sa nu mai apară deloc. Chiar dacă o femeie continuă să aibă menstruație în timpul tratamentului și nu îi este afectată fertilitatea după aceea, este posibil ca probleme de fertilitate sau menopauză să apară mai repede decât era de așteptat. Prezența menstruației nu este un semn al fertilitate. Femeile care au făcut chimioterapie sau radioterapie și care sunt îngrijorate pentru viitor ar trebui să meargă la un consult pentru a li se calcula rezerva de ovule prin efectuarea de teste hormonale mai speciale (precum hormonul anti-mullerian, AMH) cât mai curând posibil.
Fetele și femeile tinere prezintă riscuri mai mici de menopauză precoce sau infertilitate după chimioterapie pentru că au o rezervă mai mare de ovule comparativ cu femeile mai în vârstă. Însă, acest lucru nu înseamnă că femeile mai tinere nu își pot pierde fertilitatea din cauza tratamentului anti-cancer. Chiar și fetele tinere pot intra imediat la menopauză în cazul tratamentului cu radioterapie la nivelul pelvisului sau a zonei abdominale, sau în cazul unei chimioterapii foarte agresive.
Cum să rămâi însărcinată
Pentru ca o femeie să poată rămâne însărcinată fără ajutor reproductiv după finalizarea tratamentului anti-cancer, ea trebuie să aibă cel puțin un ovar sănătos, cu un număr suficient de ovule, o trompă uterină prin care va călători ovulul și un uter sănătos unde copilul să se poată dezvolta, precum și un nivel corespunzător de hormoni.
Este important să reținem că pacientelor li se va recomanda să aștepte câțiva ani după finalizarea tratamentului anti-cancer înainte de a încerca să rămână însărcinate. Perioada de timp necesară variază în funcție de tipul și de stadiul bolii, de tipul de tratament și de vârsta pacientei. Pentru că este posibil ca tratamentul anti-cancer să fi redus deja numărul de ovule și pentru că numărul de ovule se reduce oricum odată cu înaintarea în vârstă, după această perioada de așteptare nivelul de fertilitate va fi și mai scăzut. Femeile care doresc să rămână însărcinate și care ar trebui să aștepte o perioadă considerabilă de timp înainte de sarcină ca urmare a tipului de cancer și a tratamenului aplicat (de exemplu femeile care au primit tamoxifen, timp de cinci-zece ani) ar trebuie să se prezinte pentru un control în vederea prezervării fertilității.
Opțiuni de păstrare a fertilității
La modul ideal, procedurile de acest tip ar trebui făcute înainte de începerea tratamentului. Vârsta, situația maritală (dacă ai sau nu un partener care ar putea dona spermă), gradul de maturitate fizică și sexuală și sentimentele cu privire la anumite proceduri, toate influențează opțiunile de pentru păstrarea fertilității. Doctorul tău curant și/sau un specialist în fertilitate pot să de ajute să explorezi opțiunile pe care le ai la dispoziție, printre care:
Înghețarea embrionului. Aceasta este cea mai eficientă metodă de păstrare a fertilității pentru femei. Pentru asta este nevoie să se administreze medicamente pentru fertilitate timp de aproximativ două săptămâni. Apoi, ovulele sunt colectate și fertilizare in vitro. Embrionii rezultați sunt înghețați până când femeia este pregătită să rămână însărcinată. Deși tratamentul cu medicamente crește nivelul de estrogen, medicamentele denumite inhibitori de aromatoză pot să mențină un nivel mai scăzut al acestuia în cazul femeilor care suferă de tipuri de cancer sensibile la estrogen.
Înghețarea ovulului nefertilizat. Această procedură este similară cu cea de înghețare a embrionului, cu excepția faptului că ovulele sunt înghețate fără a fi fertilizate cu spermă. Această procedură poate să suscite mai puține probleme decât înghețarea embrionului pentru că nu este nevoie de un donator de spermă, dar are o rată de succes ceva mai scăzută. Unele femei s-ar putea să vrea să utilizeze acest calculator pentru a estima rata de succes în cazul procedurii de înghețare a ovului.
Intervenția chirurgicală pentru păstrarea fertilității. Femeile care sunt diagnosticate cu cancer de col uterin în stadiu incipient pot să fie supuse unei intervenții chirurgicale prin care să le fie îndepărtat colul, păstrând însă uterul intact, pentru ca acestea să poată rămâne însărcinate și să poate naște prin cezariană. La unele femei cu cancer de ovar în stadiu incipient este posibil să li se extirpe doar un ovar, păstrându-se ovarul sănătos și uterul.
Protejarea ovarelor împotriva radioterapiei. Așa cum se descrie mai sus, tratamentul cu radioterapie la ambele ovare duce la infertilitate. Unele femei pot să primească radioterapie la un singur ovar, pentru a păstra fertilitatea. O altă opțiune este o procedură numită ovariopexie, care implică mutarea chirurgicală a ovarului într-o altă zonă care nu este supusă tratamentului cu radioterapie și readucerea lui la locul inițial, după finalizarea tratamentului. Însă, această metodă nu este întotdeauna de succes pentru că radiația nu este precisă și poate să atingă ovarele sau căile de alimentare cu sânge ale acestora, chiar dacă ovarele sunt mutate.
Suprimarea ovariană. Aceasta este o procedură experimentală care implică administrarea de hormoni care suprimă funcția ovarelor, pentru a proteja ovulele în timpul tratamentului. Eficacitatea procedurii nu a fost încă demostrată și în general nu este recomandată ca o metodă eficientă pentru menținerea ertilității.
Prezervarea țesutului ovarian. Acestă procedură de investigare necesită îndepărtarea chirurgicală și înghețarea țesutului ovarian urmând ca acesta să fie transplantat înapoi în pacientă după încheierea tratamentului anti-cancer. Această procedură poate fi singura opțiune pentru fetele tinere pentru care înghețarea ovulelor sau embrionilor nu este o opțiune pentru că nu au atins maturitatea sexuală. Deși unele sarcini au apărut în urma acestei proceduri, este încă prea devreme pentru a evalua rata de succes.
Nu toate aceste opțiuni sunt potritivite pentru toată lumea. Procedurile de prezervare a fertilității sunt adesea foarte costisitoare și stresante într-o perioadă și așa plină de griji, iar eficiența lor variază. Cel mai bine este să discuți cu un terapeut, pe lângă discuțiile cu doctorul tău.
Întrebări pentru doctor
Ar trebui să pui aceste întrebări doctorului tău sau unui alt membru al echipei medicale înainte de începerea tratamentului:
- Care sunt riscurile de infertiliate temporară sau permanentă asociate cu tratamentul/tratamentele recomandate pentru tipul și stadiul de cancer cu care ai fost diagnosticată?
- Există și alte tratamente, care nu presupun riscuri ridicate în această privință, dar care sunt la fel de eficiente?
- Care sunt opțiunile pe care le am pentru a-mi păstra fertilitatea?
- Aceste opțiuni îmi vor întârzia începerea tratamentului? Dacă da, în ce măsura va afecta acest lucru șansele de însănătoșire?
- Există vreo șansă ca aceste măsuri să crească riscul de recidivă?
- Ar trebui să vorbesc cu un specialist în feritilitate sau cu un endocrinilog specializat pe probleme de reproducere înainte de începerea tratamentului?
- Există studii clinice disponibile pentru cazul meu?
- Unde pot găsi ajutor psihologic pentru a putea face față problemelor de fertilitate?
- Pe cine pot contacta dacă am nevoie de îndrumare despre cum să vorbesc cu soțul meu despre probeleme de fertilitate?
- Cum pot afla dacă mai sunt fertilă după încheierea tratamentului anti-cancer?