Starea de vină
Starea de vină. Deseori, oamenii care au cancer cred că au făcut ceva greşit, fie pentru a provoca boala, fie în timpul tratamentului sau în etapele următoare acestuia, ceea ce generează sentimente de vinovăţie. Familia, prietenii sau personalul de îngrijire pot de asemenea să se simtă vinovaţi din diverse motive. Găsirea unor moduri sănătoase de a împărtăşi, exprima şi înlătura vinovăţia ajută la îmbunătăţirea stării de bine şi a abilităţii de a face faţă cancerului.
Înţelegerea sentimentului de vinovăție
Multe persoane care au cancer trăiesc vinovăţia, un sentiment de vină şi regret, care este de regulă dificil de recunoscut şi exprimat. Vinovăţia duce la formarea scenariilor de tipul „dacă…”, persoanele încercând astfel să afle ce ar fi putut face diferit sau cum ar fi putut să ,”îndrepte’” ceva greşit. Persoanele care au cancer se pot simţi vinovate în diverse momente, din diferite motive. De exemplu:
- Vă puteţi intreba dacă aţi fi putut sesiza simptomele mai devreme sau dacă aţi fi putut merge la un consult medical mai devreme.
- Este posibil să vă îngrijoraţi că sunteţi o povară pentru familia dumneavoastră sau pentru personalul medical şi să vă simtiti rău din cauza incapacităţii de a efectua anumite sarcini.
- Vă puteţi învinui din cauza faptului că efectele tratamentelor urmate nu sunt cele la care aţi sperat. Retineţi! Tratamentul este cel care a eşuat, nu dumneavoastră!
- Vă puteţi simţi vinovaţi din cauza costurilor şi a timpului în care nu aţi mers la serviciu, pentru a urma tratamentul. Luaţi în considerare posibilitatea de a cere ajutor pentru gestionarea costurilor îngrijirilor.
- Vă puteţi învinui sau vă puteţi simţi rusinaţi de stilul dumneavostră de viaţă, de deciziile şi obiceiurile dumneavoastră, ca de exemplu fumatul sau expunerea la soare, care ar fi putut creşte riscul de apariţie a bolii. Persoanele care au cancer pulmonar s-ar putea îngrijora la gândul că nu vor primi suportul necesar din cauza că ceilalţi pot considera comportamentul lor ca fiind iresponsabil.
Familia, prietenii şi personalul de îngrijire pot de asemea să trăiasca sentimente de vinovăţie. Se pot învinui din cauză că ei sunt sănătoşi, în timp ce o persoană dragă este bolnavă sau din cauza faptului că nu pot ajuta mai mult, că nu pot contribui suficient la însănătoşirea persoanei bolnave. Prietenii şi familia se pot simţi vinovaţi şi pentru că sunt stresaţi sau supăraţi.
Eliberati-vă de vinovăţie
Este important să retineţi că, deşi sentimentele de vinovăţie sunt obişnuite, nu este sănătos să vă opriţi la ele. Eliberarea de acestea poate duce la creşterea bunăstării şi a abilităţii de a face faţă bolii. Pentru a reduce intensitatea şi frecvenţa vinovăţiei trebuie să:
Reţineti că boala nu există din vină dumneavostra, sau a altcuiva. Este important să conștientizaţi că experţii nu înteleg pe deplin cauzele apariţiei numeroaselor tipuri de cancer. În cazul tipurilor în care stilul de viaţă reprezintă un factor de risc, de exemplu fumatul în cazul cancerului pulmonar, sentimentele de vinovăţie sunt în mod particular dificile şi complexe. Totuşi, este important să vă eliberaţi de orice greşeli pe care credeţi că le-aţi făcut în trecut şi să fiţi iertător atât cu propria persoană, cât şi cu ceilalţi.
Stiţi că sentimentele dumneavoastră de vinovăţie vin şi pleacă. Ca şi toate celelalte emoţii dificile generate de diagnosticul de cancer, sentimentele dumneavoastră de vinovăţie se vor schimba de-a lungul timpului.
Vă împărtăşiţi sentimentele. Vorbiţi despre vinovăţia pe care o simtiţi cu cineva în care aveţi încredere. Dacă nu puteţi vorbi în mod deschis despre sentimentele dumneavoastră cu un prieten sau un membru al familiei, încercaţi să vorbiţi cu un consilier psihologic sau cu un asistent social.
Va alăturaţi unui grup de suport. Pe mulţi îi ajută să ştie că există şi alte persoane care se află în situaţii similare şi care trăiesc sentimente şi emoţii asemănătoare. A şti că nu eşti singur te face mai puternic. Mulţi oameni au fost în situaţia dumneavoastră şi au cunoscut sentimentul de vinovăţie. Grupurile de suport pot fi de mare ajutor, în special pentru persoanele diagnosticate cu cancer pulmonar. Informaţi-vă despre aceste grupuri şi găsiţi unul care este potrivit pentru dumneavoastră. Citiţi şi resursele online despre comunităţile şi grupurile de suport.
Vă concentraţi pe lucrurile pozitive, pentru care sunteţi recunoscători, din viaţa dumneavoastră. Găsiţi activităţi liniştitoare, care vă ajută să vă relaxaţi. Obişnuiţi-vă să faceţi lucruri care vă plac, mergeţi în vizită la prieteni sau vizionaţi comedii.
Găsiţi alte moduri sănătoase de a vă exprima emoţiile. Aveţi în vedere exprimarea emoţiilor prin intermediul activităţilor creative, cum ar fi muzica sau arta. Sau scrieţi despre gândurile şi sentimentele dumneavoastră într-un jurnal.