Stresul

Stresul. Cancerul poate fi cea mai stresantă experienţă din viaţa unui individ. În plus, faţă de problemele cotidiene care au existat înainte de diagnostic, stresul cauzat de cancer este amplificat de familie, servici şi problemele financiare. Stresul nu a fost demonstrat ca fiind o cauză pentru îmbolnăvirea cu cancer, însă stresul cronic scade sistemul imunitar cauzând alte probleme de sănătate şi deteriorează starea generală de bine.

 

Trucuri pentru reducerea stresului

Câteva surse ale stresului, factorii de stres, sunt previzibili şi pot fi evitaţi. Făcând schimbări mici poţi ajuta la scăderea numărului factorilor de stres. Luaţi în considerare trucurile de mai jos pentru reducerea stresului:
Evită conflictele în planificare. Foloseşte un planificator zilnic sau un calendar electronic să ţii evidenţa întâlnirilor şi a activităţilor. Când îţi planifici activităţile, acordă destul timp pentru finalizarea uneia înainte de a o începe pe următoarea. Nu planifica prea multe activităţi pentru aceeaşi zi sau săptămână, îndeosebi activităţi care au nevoie de pregătire.
Fiţi conştienţi de propriile limite. De fiecare dată când primeşti o sarcină pentru care nu ai destul timp sau energie din cauza oboselii cauzate de boală şi tratamente, nu uita să spui NU! La servici nu accepta proiecte în mod voluntar care îţi încarcă volumul de muncă.

Cere ajutor. Roagă-ţi familia, prietenii, colegii de servici să te ajute. De cele mai multe ori oamenii îţi vor sări în ajutor, aşa că, gândeşte în avans de ce ai avea nevoie, cum ar fi cumpărăturile sau aducerea copiilor de la şcoală.
Pune-ţi sarcinile în ordine. Fă o listă cu toate lucrurile pe care trebuie să le faci, cum ar fi serviciul şi treburile casnice, apoi pune-le în ordinea importanţei lor luând în considerare lucrurile care trebuie făcute şi cele care îţi fac plăcere. Dacă nu ai timp să le faci pe toate, concentrează-te pe cele din capul listei.

Împarte sarcinile în paşi mai mici. Împarte sarcinile complexe în paşi mai mici şi fă-le pe rând. Cu această tactică problemele covârşitoare vor părea mai uşor de rezolvat. De exemplu, decât să petreci o după-amiază întreagă făcând curat în toată casa, curăţă o cameră, două pe zi.
Pune accent pe lucrurie pe care le poţi controla.  De exemplu, programarea la doctor şi traficul sunt lucruri care nu depind de planificarea ta, oricât de mult încerci. Oamenii care sunt flexibili sunt mai puţin stresaţi. Câteodată, singurul aspect pe care îl poţi controla este cum reacţionezi în faţa problemei.

Obţine ajutor financiar. Cere sfatul unui asistent social sau un consultant financiar care este familiarizat cu cancerul în legătură cu asigurarea medicală şi probleme financiare. Nu aştepta să ceri ajutorul; facturile neplătite şi datoriile pot deveni rapind copleşitoare dacă nu sunt tratate corect. Învaţă mai multe despre gestionarea costurilor privind tratarea cancerului.

 

Strategii pentru gestionarea corectă a stresului

Chiar dacă încerci să reduci cât mai mult factorii de stres din viaţa ta, nu este posibil să elimini stresul în totalitate. Însa, strategiile pentru gestionarea stresului te vor ajuta să te simţi mai relaxat şi mai puţin anxios. Lista de mai jos include sugestii pentru reducerea stresului:
Fă exercii uşoare în mod frecvent. Exerciţiile moderate, cum ar fi o plimbare de 30 de minute, înotul sau plimbarea cu bicicleta, reduce stresul când sunt repetate de câteva ori pe săptămână. Consultă medicul înainte de a începe un program de sport. Învaţă mai multe despre activitatea fizică şi cancerul.

Programează-ţi activităţile sociale. Nu uita să adaugi în programul tău timp cu familia şi prietenii tăi. Petrecerea timpului cu prieteni şi în familie este o metodă foarte importantă de reducere a stresului.
Mănâncă sănătos şi dormi suficient. Menţinerea unei alimentaţii sănătoase şi odihna suficientă îţi va da destulă energie să faci faţă factorilor de risc din timpul zilei. Învaţă mai multe despre dietă şi nutriţie şi strategii despre un somn mai liniştit.
Alătură-te unui grup de suport. Grupurile de suport îţi oferă posibilitatea de-a discuta despre sentimentele şi gândurile tale cu oameni care au aceleaşi probleme ca tine. Mai poţi vorbi şi cu un prieten de încerdere, un consilier, piholog sau un asistent social. Învaţă mai multe despre grupurile de suport.

Programează-ţi zilnic timp liber. Petreceţi timpul cu activităţi care vă relaxează, cum ar fi cititul, grădinăritul sau  muzica.
Fă lucruri care îţi plac. Ia masa la restaurantul tău preferat sau vizionează showul tău preferat. Râsul reduce stresul; vizionează o comedie sau citeşte o comedie. Învaţă mai multe despre cum să faci faţă cancerului cu ajutorul umorului.
Scrie un jurnal. Să scrii despre stările tale de stres şi evenimentele zilnice din viaţa ta îţi oferă o posibilitate privată de exprimare a sentimentelor.

Un nou hobby. Dacă îţi ocupi timpul cu activităţi diferite, stimulative, vei avea un sentiment de reuşită ce te va distrage de la problemele zilnice. Putem exemplifica înscrierea la un curs de arte sau să înveţi să cânţi la un instrument nou.

 

Tehnici de relaxare

Tehnicile de mai jos te vor ajuta să te relaxezi când eşti stresat. Aceste tehnici trebuie învăţate şi repetate ca să fie eficiente. Cele mai multe pot fi învăţate în câteva sesiuni cu un consilier/psiholog. Aceste tehnici pot fi repetate zilnic şi chiar în timpul evenimentelor stresante, cum ar fi în timpul unui tratament.
Respiraţi adânc şi relexat. O tehnică care implică o respiraţie adâncă şi lentă, în timp ce te concentrezi să îţi umplii plămânii cu aer şi să îţi relaxezi mușchii.
Folosirea imaginaţiei. O tehnică prin care îţi creezi gânduri paşnice şi relaxante.
Relaxarea treptată a muşchilor. O tehnică ce implică încordarea şi apoi relaxarea muşchilor, pornind de la picioare sau cap şi treptat, relaxarea lor în tot corpul.
Meditaţia. O tehnică prin care înveţi să îţi relaxezi mintea şi să te concentrezi asupra calmului din interior.
Biofeedback. O tehnică prin care îţi este explicat cum să te relaxezi şi controlezi răspunsurile corpului la stres dând atenţie semnalelor trimise de corp.
Yoga. O tehnică care concentrează corpul pe respiraţie şi postura corpului pentru a ajunge la relaxare şi a reduce oboseala.