Tomografia computerizată (CT) – reprezintă o metodă de investigaţie radiologică ce utilizează razele X pentru a obţine imagini detaliate ale structurilor din interiorul corpului. În timpul acestui examen pacientul stă întins pe o suprafaţă plană (masă) legată la scaner. Scanerul trimite pulsuri de raze X spre acea parte a corpului ce se doreşte a fi investigată. O parte a aparatului este mobilă, astfel încât poate efectua imagini din mai multe poziţii. Imaginile sunt memorate într-un computer.
Utilizarea examinării prin CT
Se investighează diferite părţi ale corpului: toracele, abdomenul, pelvisul sau membrele. Organele ce pot fi cercetate sunt: plămânii, inima, ficatul, pancreasul, rinichii, glandele suprarenale. De asemenea se pot obţine informaţii despre ganglioni, vase sanguine sau oase. Frecvent este necesară folosirea unei substanţe de contrast pentru a se vizualiza mai bine structurile şi organele investigate. Substanţa poate fi administrată intravenos (IV), oral sau poate fi introdusă în diverse alte părţi ale organismului, de exemplu în rect. Imaginile pot fi realizate înainte şi/sau după administrarea substanţei de contrast.
Timpul în care se realizează o tomografie computerizată variază între 30 şi 60 de minute, dar se poate prelungi şi mai mult (până la 2 ore).
Tomografia computerizată este o investigaţie obligatorie în diagnosticul, stadializarea şi monitorizarea majorităţii tumorilor maligne.