Schimbările și incertitudinea. Perioada tratamentului poate fi însoţită de sentimente de nesiguranţă şi incertitudini. Întrebări de genul “Când se vor termina toate astea?” sau “Ce voi face mai departe?” sunt absolut normale în această perioadă. Răspunsurile la aceste întrebări variază, deoarece fiecare pacient răspunde diferit la tratament, iar complicaţiile sunt uneori greu de prevăzut.
Pacienţii se pot adapta situaţiei pur şi simplu luând fiecare zi aşa cum este ea!

Sfaturi:

  • Identificaţi cu claritate schimbările apărute şi discutaţi despre aceste schimbări cu familia, personalul medical şi în cadrul grupurilor de suport psihologic.
  • Ţineţi o evidenţă a întrebărilor şi răspunsurilor într-un jurnal personal.
  • Când vă faceţi planuri de viitor trebuie să aveţi întotdeauna şi un plan de rezervă sau un plan B pentru a fi siguri că acţiunile dumneavoastră îşi vor atinge obiectivul.
  • Vorbiţi despre speranţele, temerile şi dezamăgirile dumneavoastră cu cineva care vă ascultă; cineva din familie, prieten apropiat, consilier sau psihoterapeut.
  • Spuneţi consilierului sau terapeutului dacă vă simţiţi copleşiţi şi simţiţi că nu puteţi face faţă schimbărilor apărute în viaţa de zi cu zi sau în relaţiile dumneavoastră, pentru a putea beneficia de un aport profesional mai susţinut.