Mucozita orală
Mucozita orală (inflamarea mucoasei cavităţii bucale) şi durerile la nivelul gurii sunt simptome frecvente ale pacienţilor în tratament cu diverse citostatice sau în timpul iradierii.
Aceste tratamente duc la inflamaţia celulelor limbii, buzelor, nasului şi a întregului tract gastro-intestinal. Saliva devine vâscoasă, greu de înghiţit, gura e uscată, gingiile sângerează, limba devine dureroasă la atingere. Toate aceste simptome pot fi prezente în diferite grade de severitate – de la uşor discomfort la nivelul gurii, până la imposibilitatea mestecării şi înghiţirii alimentelor. Pot să apară infecţii ale cavităţii bucale, cu febră, frisoane, alterarea stării generale.
Contactaţi medicul curant dacă apar:
- Probleme la înghiţirea alimentelor.
- Sângerări în cavitatea bucală.
- Pete albe pe limbă sau gingii.
- Limbă şi gingii foarte roşii.
- Dificultăţi în respiraţie.
- Dureri la mestecarea şi înghiţirea alimentelor, în special calde sau picante.
- Uscăciunea dureroasă a gurii.
Câteva sfaturi:
- Spălaţi-vă gura abundent cu o soluţie salină şi de bicarbonat de sodiu (1/4 l de apă cu o linguriţă de sare şi două linguriţe de bicarbonat de sodiu).
- Spălaţi-vă pe dinţi după fiecare masă, cu o periuţă moale.
- Evitaţi utilizarea de „apă de gură’’ care conţine alcool sau peroxid; aceasta poate usuca mucoasa bucală şi produce iritaţia gingiilor.
- Scoateţi pe timpul nopţii protezele dentare mobile.
- Beţi multe lichide, în special apă plată.
- Consumaţi bomboane (dropsuri) fără zahăr.
- Utilizaţi un balsam de buze.
- Nu fumaţi.
- Nu beţi nici un fel de băutură alcoolică.
- Nu mâncaţi condimentat.
- Alimentele reci pot creea o oarecare stare de confort, dar cel mai bine este să consumaţi alimente la temperatura camerei, în nici un caz fierbinţi!