Familii cu părinte bolnav de cancer

Familii cu părinte bolnav de cancer. Cum să faci față responsabilităților de părinte atunci când ai cancer

  • Una dintre cele mai mari provocări atunci când ești bolnav de cancer este să păstrezi un echilibru între nevoile tale și cele ale familiei.
  • Este bine să le ceri ajutorul partenerului de viață, copiilor sau altor persoane apropiate
  • Vei descoperi că există și alte modalități de a primi ajutor, de la comunitate, de la consilieri sau terapeuți, de la grupuri religioase sau de la organizații non-profit.
  • Dacă ești conștient că nu mai timpul și energia necesare pentru a le face pe toate, îți vei reevalua prioritățile și îți vei stabili obiective și așteptări realiste.

 

Să fii părinte și bolnav de cancer este, de cele mai multe ori, extenuant, atât fizic, cât și psihic. S-ar putea să te întrebi cum vei putea continua să ai grijă de familia ta și de tine în același timp. Poate că este timpul să accpeți ajutorul celor din jur și să-ți modifici programul și lista de lucruri de făcut. Dacă le ceri ajutor celorlalți vei putea să petreci mai puțin timp făcându-ți griji pentru toate lucrurile și mai mult cu cei cei dragi.

Cum te poate ajuta familia

Dacă ai un partener de viață, ar trebui să discutați despre cum responsabilitățile părintești se vor modifica ca urma a bolii și despre cum să gestionați situația. Trebuie să fii conștient(ă) că situația poate deveni copleșitoare și că poate duce la frustrare. Este bine să discuți deschis cu partenerul tău despre limitele fiecăruia dintre voi și să căutați împreună soluții. Învață mai multe despre cum să vorbești cu partenerul tău despre cancer.

Alți membri ai familiei, prietenii sau vecinii s-ar putea să vrea să te ajute, dar să nu știe cum. Fă o listă cu lucruri specifice cu care te pot ajuta. Printre acestea se numără activități zilnice prin casă: făcut curat, făcut cumpărături, etc. Dacă cineva se oferă să te ajute, alege o activitate care este potrivită pentru acea persoană. De exemplu, poți ruga părintele unui coleg de clasă de-al copilului tău să îl ducă și pe cel mic la școală.

Pentru unii oameni este de ajutor să roage un membru al familiei sau un prieten să coordoneze anumite activități, pentru ca ei să poate petrece mai mult timp cu familia.

Comunitatea locală îți poate oferi resurse care să te aută să menții un echilibru între lupta cu cancerul și viața de familie:

  • Consilieri școlari îi pot oferi copilului tău ajutor, iar programele de after-school pot să fie o alegere foarte bună atunci când ai programare la consult sau ai nevoie de un pic de timp pentru tine.
  • Dacă faci parte dintr-o comunitate religioasă, ar trebui să te interesezi de programele de suport. Multe dintre instituțiile religioase oferă astfel de programe și te pot ajuta să te concentrezi pe responsabilitățile de părinte. De multe ori ei oferă ajutor și celor care nu fac efectiv parte din comunitatea lor.
  • Organizațiile de caritate din comunitatea ta pot și ele să îți ofere ajutor cu privire la transportul pentru copilul tău, mese și ajutor special. Asistenții sociali specializați pe probleme oncologice, precum și doctorul sau asistentele îți pot oferi referințe. Sau poți folosi această listă cu organizații pentru bolnavii de cancer pentru a găsi ce ai nevoie.

 

Cum să le ceri ajutor copiilor tăi

Atunci când un părinte este bolnav de cancer, copilul se simte incapabil să schimbe situația. Dacă îi ceri să te ajute la anumite treburi, cum ar fi să facă lucruri prin casă, îi poți ajuta să se simtă utili. Pe de altă parte, dacă ai așteptări nerealiste din partea lor, nu vei face altceva decât să îi stresezi și mai mult.

Iată câteva lucruri pe care le poți cere de la copilul tău/copii tăi:

  • Exlică-i că vei avea nevoie de mai mult ajutor pentru o perioadă de timp și că toate lumea din familie poate participa;
  • Folosește un tabel pentru a-l ajuta pe cel mic să țină o evidență a lucrurilor pe care le are de făcut prin casă. Așa vei putea și tu ce trebuie făcut și când;
  • Dacă ai nevoie de ajutor, este important să alegi activități potrivite pentru vârsta copilului. Celor mici dă-le sarcini ușoare, pe măsura abilităților lor. Dacă sunt prea grele, copii nu vor putea face activitățile și se vor simți frustați din cauza asta;
  • Lucrați împreună pentru a îndeplini sarcini mai dificile. De exemplu, după cină, unul dintre copii strânge masa și aruncă resturile, celălalt spală vasele;
  • Dacă ai mai mulți copii, cere-le să se ajute unul pe celălalt. Adolescenții și copiii mai mari îi pot ajuta pe cei mai mici la teme, pot să spele și să împacheteze rufe;
  • Implementați o schemă de recompense pentru treburile de prin casă. De exemplu, dacă-și pregătesc singuri prânzul pentru școală, puteți să îi lăsați să-și aleagă o băutură preferată sau desertul;
  • Asigură-te mereu că îi spui copilului cât de mult apreciezi ajutorul său. Spune-i mulțumesc și oferă-i mici recompense pentru ce a făcut bine. Printre aceste recompense se numără: înghetață, o seară de film, o ieșire liniștită în oraș sau mai mult timp la computer.

 

Nu uita că nu te poți aștepta ca băiatul sau fata ta să se priceapă de minune să facă treabă prin casă, la fel de bine cum făceai tu. Acceptă-le eforturile, pentru că acest lucru îi va face să rămână motivați.

Reevaluează-ți priorități-le

Majoritatea părinților se chinuie să facă față tuturor responsabiliăților pe care le au față de familie, chiar și înainte de diagnostic. Este important să accepți că nu mai ai nici timpul, nici energia pe care le aveai înainte și să fii realist cu privire la ce poți și ce nu poți să faci.

Fă-ți o listă cu lucruri pe care trebuie să le faci, inclusiv treburi prin casă, activități cu copiii și cele legate de tratement. Apoi decide care dintre aceste lucruri sunt o prioritate pentru tine și la ce ai putea renunța, sau ruga pe altcineva să facă. Ai putea încerca să ții un calendar al activităților, afișat la vedere, unde toate lumea îl poate vedea, și apoi să vorbești despre planurile pentru fiecare săptămână sau zi.

Atunci când îți planifici lucrurile, gândește-te la următoarele aspecte:

  • Profită de serviciile de livrare cu costuri reduse sau de ofertele cu livrare gratis. De exemplu, anumite magazine online oferă livrare gratis. Uneori nu este nevoie să te deplasezi pentru a face cumpărături, pentru că unele magazine au posiblitatea de comandă online, cu livrare.
  • Nu mai petrece atât de mult timp în bucătărie. Dacă îți place să gătești, încearcă să dublezi cantitatea de mâncare gătită și pune la frigider sau la congelator o parte din mâncare, astfel încât să îți ajungă mai multe zile. O altă variantă este să gătești feluri de mâncare puțin complicate: sandvișurile și omletele pot înlocui mese mai elaborate. În plus, poți profita de avantajele unei mese sănătoase, gata preparate, disponibile în multe magazine de alimente.
  • Nu încerca să faci curat în toată casa. Concentrează numai pe ce te interesează, cum ar fi spălatul vaselor, sau strânsul jucăriilor de pe covor. Dacă poți, angajează pe cineva care să-ți facă curățenie mai serioasă, o dată la o anumită perioadă de timp.
  • Reorganizează programul familiei. În cazul în care copilul sau copiii tăi sunt implicați în multe activăți, roagă-i să mai renunțe la unele dintre ele și să continue doar cu cele care le plac foarte mult. S-ar putea să fie nevoie să le spui că este mai bine să facă mai puține activități, dar mai bine, decât prea multe și prost.
  • Reorganiează-ți propriile activități și concentrează-te pe unul sau două lucruri care sunt importante pentru tine. Nu începe alte activități noi până când nu ești sigur că ai timpul și energia necesară pentru ele.

 

În plus, de multe ori un părinte bolnav de cancer simte că trebuie să dea dovadă de mai multă iubire și afecțiune, pentru a compensa pentru un viitor incert. Însă, dacă te stresezi suplimentar și pui presiune pe tine și pe familie, o sa obții exact efectul contrar. Mai bine faci alegeri mai înțelepte și te axezi pe activități mai ușoare, care îți vor da mai mutl timp alături de familie.

Ai grijă de tine

Având în vedere tot ce se petrece, este foarte ușor să uiți de tine și de nevoile tale. Să ai grijă de tine este o prioritate, pentru că altfel s-ar putea să fie dificil să te îngrijești de familia ta așa cum ți-ai dori. Dacă obervi că ești obosit, ai grețuri, dureri sau ești deprimat, vorbește cu doctorul tău despre cum poți să ameliorezi aceste probleme. S-ar putea să vrei să vorbești cu alți oameni care au trecut, sau trec prin aceleași experiențe ca tine, fie alăturându-te unui grup de suport, fie găsind un parterner de discuții.

În plus, încearcă să îți păstrezi timp pentru activitățile care îți fac plăcere, cum ar fi să te vezi cu prietenii, sau să te uiți la un film. Este important să nu te simți vinovat că vrei să faci ceva pentru tine deși nu ai terminat de spălat rufele sau când cineva are nevoie să îl duci undeva cu mașina. Timpul pe care ți-l petreci odihnindu-te sau făcând activități care îți plac îți va da energie și putere.