Alopecie

Alopecie. Căderea părului, sau alopecia, apare frecvent la pacienţii care primesc tratamente cu citostatice (chimioterapie). Trebuie să ştiţi că acesta este doar un efect secundar neplăcut al tratamentului, este reversibil după încheierea tratamentului şi nu semnifică o agravare a bolii.
Alopecia se datorează faptului că citostaticele acţionează pe celulele care au un ritm de creştere rapidă (cele maligne, dar şi cele răspunzătoare de creşterea părului, unghiilor, refacerii mucoaselor).
Intensitatea alopeciei depinde de tipul de citostatic folosit, de dozele în care e administrat, de starea de sănătate a părului anterioară chimioterapiei. Căderea părului poate începe după prima serie de tratament sau după două-trei serii. De asemenea, poate afecta şi părul de pe alte zone anatomice. De obicei, după chimioterapie părul creşte cu o textură diferită, mai aspră şi posibil mai des decât cel iniţial.

 

Câteva sfaturi de urmat în cursul chimioterapiei
– Folosiţi un şampon de copii, neparfumat.
– Nu uscaţi părul la temperaturi foarte ridicate (preferabil, fără uscător electric).
– Folosiţi perii moi.
– Nu folosiţi soluţii chimice de coafare, fixare sau vopsire a părului în timpul chimioterapiei.
– Tundeţi-vă foarte scurt de la începutul tratamentului.
–  Dacă părul a căzut integral, purtaţi după  preferinţă: peruci, eşarfe, şepci, pălării (orice soluţie vă avantajează şi vă poate diminua stresul legat de inconvenientul pierderii temporare a părului).

Deşi există anumite căşti care au rolul de a scădea temperatura scalpului pentru a împiedica apariţia alopeciei, atât eficienţa cât şi siguranţa utilizării lor este discutabilă.