Diagnostic Oncologie Pediatrica

Medicii utilizează o mulțime de teste pentru a diagnostica această boală și pentru a afla dacă este vorba de metastaze. Unele teste pot, de asemenea, să ajute la stabilirea metodelor de tratament. Pentru majoritatea formelor de cancer o biopsie sau o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii este cea mai potrivită metodă pentru stabilirea unui diagnostic definitiv. Dacă efectuarea unei biopsii nu este posibilă doctorul poate sugera alte teste care pot ajuta în stabilirea unui diagnostic.

Testele imagistice sunt folosite pentru a se stabili dacă boala s-a răspândit. Lista de mai jos conține diferite metode pentru diagnosticare a cancerului, dar nu toate testele prezentate vor fi utilizate pentru toți pacienții. Medicul este cel care decide, în funcție de caz, ce metode de diagnosticare trebuie utilizate. Acestea depind de:

  • Vârstă și stare medicală;
  • Forma de cancer de care este suspectat copilul;
  • Semne și simptome;
  • Rezultate de la analize anterioare;

 

Pe lângă examenul fizic, se pot utiliza și următoarele analize și metode în stabilirea diagnosticului de cancer la copii:

Analize de sânge
Analizele de sânge de rutină măsoară numărul diferitelor celule din sânge. Un nivel prea ridicat sau prea scăzut poate indica prezența anumitor tipuri de cancer.

Biopsia
O biopsie reprezintă îndepărtarea unei mici porțiuni de țesut pentru ca acesta să fie examinat la microscop. Alte analize pot sugera prezenta cancerului, dar cu excepția unor anumite tipuri de tumori cerebrale, numai cu ajutorul biopsiei se poate stabili un diagnostic clar. Tipul de biopsie efectuat depinde de localizarea cancerului. Porțiunea de țesut îndepărtat la biopsie este analizată de un medic patolog. Acesta este un medic specializat în interpretarea analizelor de laborator și în evaluarea celulelor, a țesuturilor și a organelor pentru a diagnostica boala.

Biopsia și aspirarea măduvei osoase
Aceste două proceduri sunt similare și sunt efectuate adesea în același timp, pentru a examina măduva osoasă. Măduva osoasă are atât o parte solidă, cât și una lichidă. Prin aspirare se scoate o cantitate foarte mică de lichid, cu ajutorul unui ac. Biopsia reprezintă îndepărtarea unui mici porțiuni solide. Acestea sunt apoi analizate de un medic patolog. Zona în care se face de obicei biopsia este osul pelvisului, amplasat la partea de jos a spatelui. Înainte de biopsie se poate folosi o anestezie locală, pentru atenuarea durerii.

Puncția lombară
Aceasta este o procedură prin care medicul utilizează un ac pentru a preleva o mostră din fluidul cerebrospinal, pentru a analiza celulele canceroase sau markerii tumorali. Markerii tumorali sunt substanțe ce se găsesc în cantități mai mari decât în mod normal în sânge, urină, sau țesuturi, la pacienții care suferă de anumite tipuri de cancer. Fluidul cerebrospinal este fluidul din jurul creierului și al măduvei. În general, medicii folosesc un anestezic local înainte de a efectua această procedură la copii.

Ecografia
O ecografie utilizează ultrasunete pentru a reda o imagine a organelor interne.

Computer tomograf (CT sau CAT)
Computerul tomograf oferă o imagine tridimensională de la interiorul corpului, cu ajutorul razelor X. Apoi, un computer combină imaginile obținute într-o imagine detaliată, în secțiune, care arată orice anomalie sau tumoare. Computerul tomograf poate fi utilizat pentru a stabili dimensiunea tumorii. Uneori este folosită și o substanță de contrast, pentru a se obține o imagine mai bună. Aceasta este injectată fie intravenos, fie este luată pe cale orală. Este important ca aceste teste să fie efectuate în centre pediatrice specializate, unde pot fi supravegheate de către medici radiologi pediatri. Specialiștii din cadrul acestor centre cunosc foarte bine riscurile expunerii la radiații, în cazul unui CT.

Rezonanță magnetică nucleară (RMN)
Un RMN utilizează câmpurile magnetice, în loc de raze X, pentru a produce imagini detaliate ale organelor interne. Și RMN-ul poate fi folosit pentru a stabili dimensiunea tumorii. Și în cazul acestui test se poate folosi substanță de contrast pentru a obține o imagine mai bună.

Tomografie prin emisie de pozitroni (PET)
O tomografie prin emisie de pozitroni este o modalitate de a crea o imagine a organelor și țesuturilor din corp. O cantitate mică de substanță radioactivă este injectată în corpul pacientului. Acesta este absorbită de către celulele care consumă cea mai mare cantitate de energie. Întrucât celulele canceroase tind să utilizeze mai multă energie, ele absorb mai multă substanță radioactivă. Tomograful detectează apoi substanța, pentru a crea imagini din interiorul corpului.

Analizele cu radioizotopi
În cadrul acestor proceduri, în corpul pacientului este injectată o substanță care este apoi urmărită cu ajutorul razelor X. Cu ajutorul acestor analize se identifică anomalii la nivelul ficatului, al creierului, al oaselor, al rinichilor precum și al altor organe.
Multe dintre aceste teste și analize pot fi repetate în timpul tratamentului, pentru a se stabili eficacitatea tratamentului. Dacă diagnosticul este cancer, rezultatele îl vor ajuta pe medic să stabilească stadiul cancerului.