TRATAMENT RETINOBLASTOM

Tratament retinolastom – depinde de stadiul tumorii. Retinoblastomul are două stadii principale:

În stadiul de retinoblastom intraocular cancerul se limitează la nivelul ochiului. Medicul copilului dvs va stabili mai precis stadiul în care se află tumoarea, în funcție de dimensiunea și poziția tumorii în ochi.

În stadiul de retinoblastom extraocular tumoarea s-a răspândit în afara ochiului, la țesuturile din jurul acestuia. Se poate chiar să se fi răspândit și în alte părți ale corpului.
Ceea ce este important este să nu uitați că 9 din 10 copii diagnosticați cu retinoblastom se vindecă.

Tratamentul tumorilor mici
Tumorile de dimensiuni mai mici necesită tratament local. Asta înseamnă că tratamentul va fi aplicat doar la nivelul ochiului. În acest caz se poate folosi terapia laser, crioterapia sau termoterapia pentru a îndepărta tumoarea.

Tratamentul tumorilor mari
Tumorile de dimensiuni mai mari pot fi tratate cu chimioterapie, radioterapie sau intervenție chirurgicală. În unele cazuri poate fi nevoie de o combinație între aceste metode.

Radioterapia
Unele tumori se tratează cu un tip de radioterapie denumită brahiterapie. În cadrul acestei terapii se folosesc surse radioactive (plăcuțe) care se plasează direct la locul tumorii. Acestea sunt menținute în poziție timp de câteva zile, apoi sunt îndepărtate. Radiația distruge tumoarea.

Pentru tumorile mai mari, care nu răspund la alte tipuri de tratament, specialistul ar putea sugera radioterapie la nivelul întregului ochi. Există mai multe informații cu privire la radioterapia pentru cancerul ocular în secțiunea dedicată acestuia. Acolo puteți găsi și informații cu privire la efectele secundare ale radioterapiei. Vă rugăm să nu uitați că secțiunea este dedicată cancerului ocular la adulți, dar cu siguranță informațiile vă vor fi utile.

Chimioterapia
Chimioterapia utilizează medicamente pentru a elimina celulele canceroase. Este posibil să se recurgă la chimioterapie pentru a se micșora tumoarea, înainte de a se aplica tratamente locale. Medicul vă poate sugera chimioterapia dacă există riscul ca boala să se fi răspândit. Puteți găsi informații folositoare în secțiunea referitoare la chimioterapie

Tratamentul chirurgical
Tratamentul chirurgical se folosește dacă tumoarea este foarte mare și dacă ochiul nu mai este funcțional. Ochiul copilului va fi înlocuit cu unul artificial. Există informații cu privire la  operația de îndepărtare a globului ocular  în secțiunea aferentă cancerului ocular. Vă rugăm să nu uitați că secțiunea este dedicată cancerului ocular la adulți, dar cu siguranță informațiile vă vor fi utile.

Efectele secundare ale tratamentului
Efectele secundare ce pot apărea depind de tratamentul pe care l-a primit copilul. Medicul copilului dvs vă va vorbi despre posibilele efecte secundare. Majoritatea părinților se tem că cel mic își va pierde vederea. În general, medicii fac tot ce pot pentru a salva văzul copilului.
Dacă unul dintre ochi este afectat și trebuie îndepărtat, vederea la celălalt ochi nu va fi afectată. Copiii învață să se adapteze foarte repede și pot urma o școală normală.
Dacă sunt afectați ambii ochi, este posibil să existe o diminuare a vederii. Acest lucru înseamnă că ei vor avea nevoie de ajutor, fie în cadrul unei școli normale, fie în cadrul unei școli speciale.

În urma radioterapiei copii pot suferi de cataractă. Acest lucru depinde de tipul de radioterapie care a fost prescris. Recent, s-a dezvoltat o nouă tehnică de radioterapie care a dus la scăderea ratei de îmbolnăvire de cataractă.

Un alt posibil efect secundar al radioterapiei este sindromul de ochi uscat. Acest lucru se întâmplă pentru că radioterapia afectează canalele lacrimare. Copilul va avea nevoie să folosească picături sau lacrimi artificiale pentru a menține hidratarea la nivelul ochiului și pentru a reduce riscul de infecții.

Problemele pe termen lung sunt rare. Radioterapia poate cauza o schimbare a formei feței. Acest lucru se întâmplă pentru că oasele aflate în zone unde este aplicată radioterapia nu mai cresc în ritm normal. Este important să rețineți că majoritatea copiilor se vindecă, dacă sunt tratați.

Foarte rar, cancerul poate reveni. Sau se poate dezvolta o altă tumoare în centrul creierului. Aceasta poartă numele de retinoblastom trilateral și este foarte rar. Simptomele includ dureri de cap și o senzație de rău. Dacă sunteți îngrijorați cu privire la simptomele pe care copilul dvs le-ar putea avea, contactați un doctor. Copilul dvs va fi pus sub observație.
Copiii care au moștenit retinoblastomul pot de asemenea să dezvolte noi tumori, dar acest lucru este foarte rar. Medicul vă va spune dacă și copilul dvs prezintă un astfel de risc.