După tratament – Cancerul la copii

După încheierea tratamentul anti-cancer, trebuie să discutați cu medicul despre stabilirea unui plan de monitorizare post-tratament. Acest plan va include vizite regulate la medic, examene medicale și/sau analize pentru a monitoriza procesul de vindecare în lunile și anii de după tratament. Toți copiii care au fost tratați de cancer trebuie să beneficieze de o astfel de îngrijire.

Multe dintre metodele de tratament care sunt eficiente în tratarea canceului la copii sunt asociate cu efecte secundare pe termen scurt și lung, inclusiv probleme cognitive și de dezvoltare. Aceste efecte secundare pot apărea sau se pot schimba pe măsură ce copilul crește. Întrucât majoritatea copiilor bolnavi de cancer se vindecă, programul de monitorizare post-tratament se bazează pe tratamentul aplicat (doze, medicamente utilizate și/sau dozele utilizate în radioterapie). În funcție de tipul de tratament pe care l-a primit copilul dvs, medicul va stabili ce examene și analize sunt necesare pentru a verifica efectele secundare pe termen lung, precum și posibilitatea de apariție a unui cancer secundar. Medicul poate recomanda analizele și testele necesare. Monitorizarea post-tratament trebuie să se refere la asigurarea calității vieții, inclusiv în ceea ce privește probleme de dezvoltare și emoționale. Aflați mai multe despre viața după tratarea cancerului.

 

Cum afectează cancerul viața copilului și a familiei sale

Deși aproximativ 8 din 10 copii sunt tratați cu succes, cancerul la copii este o experiență traumatizantă pentru toți cei implicați. Tratamentul poate dura luni de zile, uneori chiar ani, ceea ce presupune lungi perioade de spitalizare, în care copilul este departe de casă, de școală, de prieteni și de familie. Școlarii pot rămâne în urmă. Deși secțiile de pediatrie au profesori care să îi ajute pe copii să țină pasul cu școala, efectele secundare ale cancerului și ale tratamentului anti-cancer îi obosesc foarte mult pe copii. Uneori vor fi prea slăbiți să mai facă ceva, în afară de a adormi în brațele părinților.

Familia copilului este încurajată să se organizeze și să țină un jurnal cu informații medicale. În acest mod, pe măsură ce copilul crește, el va intra în viața adultă cu un istoric clar privind diagnosticul și tratamentul primit, recomandările medicilor și programul de monitorizare post-tratament. Copiii care au suferit de cancer pot să-și îmbunătățească calitatea vieții ulterioare bolii dacă urmăresc anumite recomandări privind un stil de viață sănătos și echilibrat: exerciții fizice, o greutate corporală potrivită, o dietă echilibrată. Discutați cu medicul despre punerea la punct a unui plan potrivit nevoilor copilului dvs. Aflați mai multe în secțiunea Pacienți.