Leucemie acută mieloida

Leucemie Acuta Mieloida apare cel mai des la bebeluși.
Aproximativ 4 din 5 copii tratați pentru Leucemie Acuta Mieloida intră în remisie (nu există semne ale bolii).
Peste jumătate din copiii tratați pentru Leucemie Acuta Mieloida sunt încă în remisie după 5 ani.
Copiii cu vârste până în 2 ani au o șansă mai mică de a intra în remisie și de vindecare decât copiii mai mari.

Datorită terapiilor mai noi și mai eficiente, ratele de supraviețuire în cazul copiilor au crescut spectaculos în ultimele decenii. Oamenii de știință continuă să facă cercetări pentru identificarea cauzelor leucemiei infantile, astfel încât să poată pune la punct tratamente mai bune, cu mai puține efecte secundare.

Tratament
Diagnosticul de cancer poate fi o grea lovitură pentru părinți și pentru întreaga familei. Brusc, sunteți aruncat într-o lume străină și înspăimântătoare, plină de îngrijorare și teamă. Va fi nevoie să luați decizii privind tratamentul, în același timp în care va trebui să aveți grijă de copilul dvs, dar și să vă gestionați emoțiile.

Leucemia acută mieloidă (LAM) la copii este unul dintre cancerele cele mai dificil de tratat. Este posibil ca fiul sau fiica dvs să aibă nevoie de o lungă perioadă de tratament. Mulți copii cu Leucemie Acuta Mieloida sunt tratați în cadrul unor studii clinice.
În general tratamentul Leucemie Acuta Mieloida este mai puțin eficient în cazul copiilor care:
• Au mai puțin de 2 ani;
• Au leucemie acută monocitară;
• Au un tip de leucemie denumită leucemie hiperleucitară, care are un număr mare de celule blastice;

Chimioterapia
Chimioterapia este eficientă în inducerea remisiei în 80% din cazurile copiilor diagnosticați cu Leucemie Acuta Mieloida. După cinci ani, aproape jumătate din toți copiii diagnosticați cu LAM au intrat în remisie. Un pic mai mult de jumătate dintre copiii la care boala nu recidivează sunt considerați vindecați. Copii sub vârsta de 2 ani au șanse mai mici de a intra în remisie decât cei mai mari.

Copiii cu Leucemie Acuta Mieloida sunt tratați în mod asemănător cu adulții. Chimioterapia este prima linie de apărare, începându-se cu terapia de inducție. Chimioterapia cu citarabin (Cytosar-U®, citozin arabinozid, ara-C) este combinată cu un medicament din clasa antraciclinelor, precum doxorubicin (Adriamycin®PFS, Adriamycin®) sau daunomycin. Un alt medicament, denumit mitoxantron (Novantrone®) este, de asemenea, folosit. Bebelușii sunt în general tratați cu același tip de medicamente.

Transplant de celule stem
S-ar putea ca medicul să vă sugereze un transplant de celule stem pe lângă chimioterapie. Un transplant alogen de celule stem (celulele sunt prelevate de la un donator sănătos) este utilizat pentru a trata copii care:
• Au șanse mici de vindecare, așa cum reiese din analizele cromozomiale și moleculare;
• Nu răspund bine la terapia de inducție;
• Recidivează după o terapie post-remisie intensivă;

Supraviețuirea și îngrijirea specială
După tratament, majoritatea copiilor pot avea vieți împlinite, normale. Mulți dintre copiii care înving boala se întorc la școală, merg la facultate, se angajează, își întemeiază familii. Copiii care supraviețuiesc cancerului au însă nevoi speciale în ceea ce privește sănătatea și s-ar putea să doriți să intrați într-un program ca îi ajută pe supraviețuitorii de cancer.

Studii clinice
Atunci când vine vorba de găsirea unui tratament corect pentru cancerul la copii, un studiu clinic s-ar putea să fie cea mai bună variantă. Copilul dvs va avea acces la terapii noi și îmbunătățite, care nu sunt încă disponibile pe piață. Discutați cu medicul despre posibilitatea de a participa la un studiu clinic, unde tratamentul este administrat într-un mediu sigur și atent monitorizat.

Cercetătorii studiază tratamente pentru copii și tineri adulți pentru a:
• Îmbunătăți rata de vindecare;
• Reduce efectele pe termen lung ale chimioterapiei;
• A face terapia împotriva Leucemie Acuta Mieloida mai eficientă și pentru a reduce efectele secundare și complicațiile, precum infecțiile;
• Stabili care este cel mai bun tratament pentru copiii care un șanse minime de vindecare;

Cercetătorii au identificat “ținte” care par să fie cheia în tratarea Leucemie Acuta Mieloida cu medicamente de ultimă generație. Oamenii de știință analizează în prezent acești noi agenți pentru a stabili care este impactul acestora asupra ratei de vindecare și dacă există o ameliorare a efectelor secundare comparative cu chimioterapia standard. Deși chimioterapia a fost utilizată în diferite combinații și doze de-a lungul ultimelor decenii, ducând la îmbunătățirea ratei de vindecare a copiilor diagnosticați cu Leucemie Acuta Mieloida, unii pacienți tineri au un nivel de toleranță scăzut.