Studii Clinice – Cancerul la copii

Medicii și oamenii de știință caută mereu noi metode de a trata cancerul la copii. Pentru a putea avansa din punct de vedere științific, medicii efectuează aceste studii clinice cu ajutorul voluntarilor. Multe studii clinice se axează pe noi tratamente, pe cât de eficiente sau sigure sunt aceste tratamente și dacă acestea sunt, într-adevăr, mai bune decât cele standard. Acest studii evaluează noi medicamente, diferite combinații de medicamente existente, noi abordări de tratament.

Copiii care participă la studiile clinice sunt adesea primii care primesc un nou tratament, încă dinainte ca acesta să fie disponibil la scară largă. Însă, nu există nici o garanție că acest nou tratament este mai sigur, mai eficient sau mai bun decât tratamentul standard.

Există și studii clinice care cercetează noi metode de a alina simptomele și efectele secundare din timpul tratamentului și de a controla efectele secundare ce pot apărea în urma tratamentului. Discutați cu medicul curant al copilului dvs referitor la acest aspect.

Părinții și copiii decid să ia parte la studii clinice din diferite motive. Pentru unii copii, participarea la un studiu clinic este, de fapt, singura opțiune de tratament disponibilă. Întrucât tratamentele standard nu sunt perfecte, părinții și copii sunt adesea dispuși să se confrunte cu incertitudinea unui studiu clinic, în speranța unui rezultat mai bun. Alteori, părinții/copiii se oferă voluntari pentru că știu că aceste studii clinice reprezintă singura modalitate de a progresa în tratarea cancerului la copii. Chiar dacă ei nu beneficiază în mod direct de pe urma studiului clinic, participarea lor poate ajuta alți copii, pe viitor.

Uneori oamenii sunt îngrijorați că, prin participarea la un studiu clinic, nu vor primi tratament, ci un placebo. Utilizarea de placebo în studiile clinice pentru cancer este rară. Atunci când este utilizat un placebo în cadrul unui studiu clinic, acest lucru se face numai cu informarea participanților.

Pentru a participa la un studiu clinic, părinții și copiii trebuie să treacă printr-un proces denumit “consimțământ în cunoștință de cauză”. Acest lucru presupune că medicul va informa pacientul cu privire la toate opțiunile pe care le are, astfel încât pacientul să înțeleagă prin ce se diferențiază noul tratament de tratamentul standard. Medicul trebuie, de asemenea, să prezinte toate riscurile noului tratament, care s-ar putea să difere sau nu de riscurile tratamentului standard. În final, medicul trebuie să explice care sunt condițiile necesare pentru participare la studiu, inclusiv numărul de vizite la medic, analizele necesare și programul de tratament.

Pentru informații recente cu privire la cancer accesati secțiunea dedicată tipului de cancer care vă interesează.

Pacienții care participă la un studiu clinic pot să renunțe în orice moment, din motive personale sau medicale. Printre motive se numără ineficiența tratamentului sau efectele secundare grave. Studiile clinice sunt monitorizate îndeaproape de către experți care urmăresc orice problemă apărută în cadrul studiului. Este important ca părinții pacienților care participă la un studiu clinic să vorbească cu medicul curant și cu cercetătorii despre cine va furniza tratamentul în timpul studiului clinic, precum și după terminarea acestuia și/sau în cazul în care pacientul alege să renunțe la studiu înainte de finalizarea acestuia.