Risc și cauze – Cancerul la copii

Factori de risc și prevenție

Un factor de risc este reprezentat de orice factor care crește șansele ca o persoană să se îmbolnăvească de cancer. Deși factorii de risc influențează adesea dezvoltarea cancerului, majoritate nu provoacă efectiv cancer. Unele persoane care prezintă factori de risc nu se îmbolnăvesc niciodată, în timp ce alte persoane, care nu prezintă factori de risc, se îmbolnăvesc. Doctorii și cercetătorii nu știu ce provoacă majoritatea tipurilor de cancer ce apar la copii. Un procent redus dintre ele sunt legate de afecțiuni genetice, sindromul Down, anomalii genetice moștenite, precum și tratamente anterioare cu radiații. Cauzele de mediu, precum expunerea la substanțe toxice nu duc, în general, la îmbolnăvirea de cancer. Întrucât nu s-au identificat cauze specifice pentru fiecare tip individual de cancer la copii, modalitățile de prevenire sunt încă necunoscute.

Cauze

Deși s-au identificat anumite schimbări ale stilului de viață care pot ajuta la prevenirea multor tipuri de cancer la adulți, nu se știu foarte multe lucruri despre prevenirea cancerului la copii. În primul rând, pentru că nu se știe care sunt cauzele care duc la declanșarea acestuia. Se știe că există anumiți factori care cresc riscul de îmbolnăvire, dar majoritatea copiilor diagnosticați cu cancer nici măcar nu prezintă acești factori de risc. În aceeași măsură, există copii care prezintă factori de risc dar care nu se îmbolnăvesc niciodată.
Printre factorii de risc cunoscuți se numără:

  • Probleme medicale moștenite;
  • Probleme de dezvoltare în faza intrauterină;
  • Expunerea la infecții;
  • Expunerea la radiații;
  • Tratamente anti-cancer anterioare;

 

Puteți afla mai multe informații despre toți acești factori de risc în paginile ce urmează. Există și doi factori despre care se crede că ar putea fi factori de risc, dar încă nu există dovezi concludente că aceștia ar fi direct răspunzători de apariția cancerului la copii. Aceștia sunt:

  • Câmpurile electromagnetice;
  • Injecțiile cu vitamina K la nou-născuți;

 

Probleme medicale moștenite
Anumite condiții genetice pot crește riscul de îmbolnăvire cu anumite tipuri de cancer. De exemplu, copiii care suferă de sindromul Down au cu 10 până la 20 de ori mai multe șanse să se îmbolnăvească de leucemie. Însă, leucemia este o boală foarte rară, chiar și la acești copii.

Probleme de dezvoltare în faza intrauterină

Unele forme de cancer la copii, precum tumorile Wilms (cancer renal) și retinoblastomul (cancer ocular) încep atunci când copilul este încă în uter. În faza de dezvoltare intrauterină, multe părți ale corpului, precum rinichii și ochii se dezvoltă foarte devreme. Uneori, procesul nu are loc așa cum ar trebui și unele dintre celulele care ar fi trebuit să se transforme în celule renale mature nu fac acest lucru, rămânând celule imature. Adesea, aceste celule imature ajung la maturitate până la vârsta de 3 sau 4 ani. Dar dacă acest lucru nu se petrece, celulele încep să crească necontrolat și se pot dezvolta în celule canceroase.

Expunerea la infecții

Virusul Epstein Barr (EBV) este o infecție frecventă la copii mici. De obicei aceasta nu prezintă simptome. Dar poate cauza febră glandurală (sau mononucleoză infecțioasă) la adolescenți și adulți tineri. În cazuri rare EBV poate contribui la dezvoltarea unor forme de cancer precum limfomul Hodgkin sau limfomul Burkitt.

Expunerea la radiații

Știm că radiațiile pot crește riscul de îmbolnăvire, întrucât copii expuși la radiații după bombardamentele atomice din Japonia au prezentat un risc mult mai mare de leucemie. Copii care au făcut radioterapie în cadrul terapiei anti-cancer au, de asemenea, un risc ușor mai ridicat de a dezvolta un alt tip de cancer, ulterior. Dar riscul este mic în comparație cu riscul de a nu trata cancerul inițial cu ajutorul radioterapiei. Există mai multe îngrijorări în presă referitor la nivelul de radon din case. Dar până acum studiile au sugerat doar că se poate să existe o legătură slabă între nivelul de radon din interiorul caselor și leucemia la copii..

Tratamete anti-cancer anterioare

Tratamentele anterioare cu chimioterapie pot crește riscul de îmbolnăvire cu alte forme de cancer, precum leucemia acută, la mulți ani distanță, atât la copii, cât și la adulți.

Câmpurile electromagnetice

Unele studii sugerează că expunerea la câmpurile electromagnetice (de exemplu liniile electrice supraterane) pot crește riscul de îmbolnăvire cu cancer la copii. Însă, până acum nu s-a putut dovedi o legătură clară între cele două.

Injecțiile cu vitamina K la nou născuți

Pentru a preveni o afecțiune denumită hemoragie cauzată de o deficiență de vitamina K (VKDB), nou-născuții primesc injecții cu vitamina K încă din anii 50, fără a se raporta probleme. VKDB este o afecțiune foarte serioasă și aproximativ jumătate din bebelușii care suferă de această boală mor, sau suferă leziuni la nivelul creierului din cauza hemoragiilor. Îngrijorările cu privire la siguranța injecțiilor cu vitamina K au început în anii 90 când două lucrări de specialitate au sugerat o legătură între injecțiile cu vitamina K și leucemia la copii.

De atunci, s-au efectuat și alte studii în Marea Britanie precum și în alte țări din Europa și în Statele Unite ale Americii, dar fără să se descopere o legătură între injecțiile cu vitamina K și un risc crescut de leucemie infantilă.