Tomografia cu emisie de pozitroni/PET scan – este o metodă modernă de investigaţie imagistică care permite examinarea completă a corpului pacientului, prin producerea unor imagini ale fiziologiei organismului, imagini imposibil de obţinut cu alte metode. Prin PET se obţin date despre metabolismul organismului precum şi alte funcţii importante, nu doar simpla structură anatomică a anumitor organe aşa cum se întâmplă de exemplu la examinările CT sau IRM. În oncologie scanarea de tip PET este frecvent folosită pentru:

  • diagnosticul unei tumori maligne;
  • stadializarea acesteia;
  • aprecierea rapidă a unui anumit răspuns terapeutic;
  • monitorizarea periodică pentru identificarea în timp util a recidivelor locale sau a metastazelor unui cancer cunoscut;
  • diferenţierea între o leziune benignă şi una malignă.

În timpul investigaţiei se injectează intravenos o cantitate de glucoză (zahăr) marcată radioactiv. Scaner-ul PET se roteşte în jurul corpului şi captează imagini ale zonelor din organism unde glucoza este metabolizată (consumată). Celulele maligne, fiind mai active metabolic şi folosind mai multă glucoză decât cele normale, vor apărea mai luminoase.
Tomografia cu emisie de pozitroni este extrem de valoroasă prin informaţiile pe care le oferă medicului oncolog, dar trebuie reţinut că deşi foarte performantă, ea nu înlocuieşte un examen histopatologic, singurul care precizează diagnosticul de certitudine al unei afecţiuni maligne.