GENERALITATI RETINOBLASOM – CANCER OCULAR

Ce este retinoblastomul

Retinoblastomul este un tip rar de cancer care apare la nivelul ochiului. Este o afecțiune întâlnită mai frecvent la copiii cu vârsta sub cinci ani. Deși această afecțiune poate fi înspăimântătoare, atât pentru copil, cât și pentru părinți, mai mult de 9 din 10 (90%) din copiii diagnosticați cu retinoblastom se vindecă, dacă au parte de tratamentul corect. Retinoblastomul poate afecta unul sau chiar ambii ochi. În funcție de acest lucru, este denumit “unilateral” sau “bilateral”. Copiii cărora le este afectat un singur ochi sunt, de obicei, diagnosticați în primul an de viață. Cei cărora le sunt afectați ambii ochi sunt diagnosticați mai târziu, de obicei la vârsta de 24-30 de luni.

Mai puțin de 1 din 100 de copii diagnosticați au peste 5 ani. ret1

Informații despre ochi și retinoblastom

Pentru a înțelege cum se dezvoltă această afecțiune, trebuie să cunoaștem câteva informații despre ochi și cum funcționează el. Ochiul are 3 componente principale:

 

  • Globul ocular;
  • Orbita;
  • Structurile accesorii/anexe printre care se numără și glanda lacrimară și pleoapa;

 

Există mai multe informații despre structura ochiului în secțiunea dedicată cancerului ocular. Globul ocular este plin cu o substanță gelatinoasă, denumită corpul vitrios. În partea din față se află cristalinul (care este de fapt, o lentilă). Acesta este acoperit de partea colorată a ochiului, irisul. Împreună, ele funcționează la fel ca diafragma aparatului de fotografiat. Ele focalizează lumina către partea din spate a ochiului, denumită retină. Retina este, de fapt, filmul din aparatul foto. Atunci când lumina atinge retina, aceasta transmite un mesaj către creier, prin intermediul nervului optic, permițându-ne astfel să vedem. Retinoblastomul este un tip de cancer care afectează retina.

În perioada de dezvoltare intrauterină, ochii sunt printre primele organe care se dezvoltă. În primele etape de dezvoltare, ochii sunt formați din celule care cresc foarte rapid, denumite retinoblaști. Ulterior, aceste celule se opresc din creștere și încep să se maturizeze, transformându-se în celule care pot detecta lumina. Foarte rar, celule imature continuă să crească foarte rapid și nu se transformă în celule mature. Ele continuă să crească necontrolat, ceea ce duce la formarea unei tumori canceroase denumite retinoblastom.

Dacă tumoarea nu este tratată, celulele vor continua să crească și cancerul va umple tot globul ocular. Acesta se poate răspândi și la alte părți ale ochiului, ceea ce va duce la blocarea circulării fluidului în ochi. Astfel, presiunea în interiorul ochiului crește, ceea ce poate cauza pierderea vederii. Din fericire, majoritatea ratinoblastoamelor sunt descoperite devreme și sunt tratate cu succes înainte de a se răspândi în afara globului ocular. Dacă tumoarea se răspândește, ea poate ajunge oriunde în corp, inclusiv la creier, în oase sau în ganglionii limfatici. Dacă acest lucru se întâmplă, devine foarte greu de vindecat.