CAUZE SI FACTORI – LEUCEMIE MIOCITARA

CAUZE SI FACTORI – LEUCEMIE MIOCITARA. Medicii încă nu știu de ce anumite celule devin celule leucemice cronice mielomonocitare (LMMJ), iar altele nu. Medicii au găsit puțini factori de risc asociați cu această boală.

Oamenii de știință au stabilit o legătură între LMMJ și o boală genetică rară numită neurofibromatoză. Copiii cu neurofibromatoză au de aproximativ 500 de ori mai multe șanse să de îmbolnăvească de LMMJ sau o altă boală mieloidă decât copii care nu au această afecțiune.

Cum se dezvoltă LMMJ

LMMJ este considerată a fi o afecțiune clonală, ceea ce înseamnă că începe cu una sau mai multe modificări (mutații) la nivelul ADN-ului unei celule stem din măduva osoasă, care se multiplică necontrolat. Celulele stem formează celulele sanguine (globulele albe, globulele roșii și trombocitele). Modificarea celulei stem afectează dezvoltarea normală a unui tip de globule albe numite monocite, pe care o transformă în celulă  LMMJ.

În mod normal, monocitele constituie aproximativ 5-10 la sută din celule în sângele nostru. Monocitele, împreună cu un alt tip de globule albe numite neutrofile, luptă împotriva microbilor (germeni) din sânge. Când monocitele părăsesc sângele și ajung în țesuturi, ele atacă organisme străine și ajută la combaterea infecției, susținând alte celule sanguine, cum ar fi limfocite la  desfășurarea funcției lor imunitare.

Celulele LMMJ se multiplică incontrolabil și elimină globulele albe normale, globulele roșii și trombocite.

Dacă nu este tratată, LMMJ poate duce la:

  • Un număr scăzut al globulelor roșii care nu mai pot furniza o cantitate suficientă de oxigen, cauzând anemie;
  • Inabilitatea sistemului imunitar de a se apăra eficient împotriva infecțiilor, din cauza absenței neutrofilelor (un tip de globule albe), o afecțiune numită neutropenie;
  • Un număr scăzut de trombocite, cauzând sângerări și învinețiri fără motiv aparent, o afecțiune numită trombocitopenie.