Cancerul la copii

Cancerul nu este frecvent în rândul copiilor. Majoritatea tipurilor de cancer (99%) se dezvoltă la adulți, mai ales la cei mai în vârstă. Aproximativ unul din șase adulți se vor îmbolnăvi de o formă de cancer în timpul vieții, în timp ce  doar unul din 300 de băieți, respectiv una din 333 de fete se va îmbolnăvi de cancer până la vârsta de 20 de ani. În același timp, există foarte multe studii în vederea găsirii de noi tratamente pentru cancerele ce apar la copii. Toate aceste cercetări au îmbunătățit semnificativ rata de supraviețuire pentru copiii bolnavi de cancer, aceasta ridicându-se astăzi la 80%.

Ce este cancerul la copii?

Cancerul apare atunci când celulele normale se modifică și încep să crească necontrolat. În cazul celor mai multe forme de cancer, aceste celule formează o tumoare. Aceasta poate fi benignă sau malignă. O tumoare canceroasă este malignă, ceea ce înseamnă că se va răspândi în alte părți ale corpului. Tumorile benigne nu se răspândesc. În cazul leucemiei, o formă de cancer a sângelui care se dezvoltă inițial la nivelul măduvei osoase, aceste celule anormale nu formează decât în cazuri foarte rare o tumoare solidă. În schimb, ele nu mai permit dezvoltarea celorlalte celule din măduva osoasă. Acest lucru împiedică formarea de globule roșii (hematii – celule care transportă oxigen către țesuturi), de globule albe (leucocite – celule care luptă împotriva infecțiilor) și de trombocite (care ajută la coagularea sângelui).

Cancerul la copii poate apărea oriunde în corp, inclusiv la nivelul sângelui și al ganglionilor limfatici, la nivelul creierului și al sistemului nervos central sau la nivelul rinichilor. În majoritatea cazurilor, nu există o cauză anume pentru apariția cancerului la copii. De asemenea, atunci când apare la copii, cancerul poate lua forme diferite decât la adulți, chiar și atunci când apare în aceeași parte a corpului.