TRATAMENT CANCER LA COPII

În general, cancerul la copii este rar și de aceea este dificil de stabilit care este cea mai bună metodă de tratament, cu excepția situațiilor în care există date cu privire la tratamentele care au dat deja rezultate în aceste cazuri.

De aceea, mai mult de 60 la sută din copiii sub 15 ani care suferă de cancer sunt tratați în cadrul unor studii clinice. Studiile clinice sunt studii care compară tratamentele standard (cele mai eficiente tratamente disponibile) cu noi abordări de tratament, care pot fi mai eficiente, sau chiar cu testarea de noi tratamente. În cadrul studiilor clinice se pot testa medicamente noi, o nouă combinație de tratamente noi, sau doze noi. Studierea noilor tratamente implică o monitorizare atentă, cu ajutorul metodelor științifice și toți pacienții sunt monitorizați atent pentru a li se înregistra progresul și starea de sănătate.

Pentru a putea beneficia de avantajele acestor noi tratamente, toți copii bolnavi de cancer trebuie să fie tratați în cadrul unui centrul oncologic specializat. Mai jos veți găsi descrierea celor mai des întâlnite opțiuni de tratament pentru cancerul la copii. Tratamentele depind în general de mai mulți factori, inclusiv de tipul de cancer și de stadiul bolii, de posibilele efecte secundare, de preferințele familiei și de starea generală de sănătate a copilului. Planul de tratament poate include și tratament pentru efectele secundare și pentru simptome, un aspect foarte important al tratamentului anti-cancer. Analizați opțiunile de tratament disponibile pentru copilul dumneavoastră și nu vă temeți să puneți întrebări, dacă aveți nelămuriri. De asemenea, trebuie să discutați despre obiectivele fiecărui tratament pe care medicii vi-l recomandă, precum și ce se întâmplă în timpul tratamentului. În cele ce urmează vă prezentăm descrieri generale ale tratamentelor care pot fi utilizate în tratarea cancerului la copii. Mai multe informații specifice puteți afla consultând secțiunile dedicate tipurilor specifice de cancer și luării deciziilor privind tratamentul.

Intervențiile chirurgicale

Intervențiile chirurgicale reprezintă îndepărtarea tumorii, fie canceroase, fie pre-canceroase, precum și a țesutului din jurul acesteia. Mulți copii cu tumori au nevoie de operație la un moment dat în timpul tratamentului. Un chirurg oncolog este un medic specializat în tratarea tumorilor cu ajutorul chirurgiei. Obiectivul intervenției chirurgicale este de a îndepărta întreaga tumoare și țesutul marginal (țesutul din jurul tumorii), lăsând o margine negativă (fără celule canceroase în țesutul sănătos). În cazul celor mai multe dintre tumorile ce apar la copii, tumoarea nu poate fi îndepărtată complet și de aceea doctorii recomandă chimioterapie, radioterapie sau alte tipuri de tratamente. Efectele secundare ale intervenției chirurgicale depind de localizarea și de tipul tumorii, precum și de existența, sau nu, a metastazelor.

Chimioterapia

Chimioterapia utilizează medicamente pentru a elimina celulele canceroase, de obicei prin distrugerea abilității acestora de a se înmulți și de a crește. Chimioterapia este recomandată de un medic oncolog pediatru, un medic specializat în tratarea copiilor cu cancer.

Chimioterapia sistematică este livrată prin sânge, pentru a ajunge la celulele canceroase din corp. Chimioterapia se administrează intravenos, printr-o perfuzie al cărui ac este introdus în venă sau sub piele, sau pe cale orală, sub formă de pastile. Planul de chimioterapie constă, de obicei, din mai multe cicluri, care sunt administrate de-a lungul unei anumite perioade. Este posibil ca unii pacienți să primească un medicament, sau o combinație de medicamente în același timp.

Efectele chimioterapiei depind de pacient și de doza de medicamente utilizată, dar acestea pot include oboseală, risc crescut de infecții, risc crescut de hemoragie, greață și vomă, pierderea părului, pierderea apetitului și diaree. Aceste efecte secundare dispar, de cele mai multe ori, odată ce tratamentul se încheie.

Radioterapia

Radioterapia presupune utilizarea razelor X sau a altor particule, precum fotonii pentru a distruge celulele canceroase. În general se folosește radioterapia cu raze externe, provenite la un echipament medical extern, sau cu un tip de radioterapie denumită brahiterapie. În cadrul acestei terapii se folosesc surse radioactive (plăcuțe) care se plasează direct la locul tumorii. Acestea sunt menținute în poziție timp de câteva zile, apoi sunt îndepărtate. Radiația distruge tumoarea. Tratamentul este efectuat în mai multe reprize, pe o anumită perioadă de timp. Efectele secundare pot include oboseală, greață, probleme intestinale, în funcție de partea corpului unde este administrat tratamentul. Majoritatea efectelor secundare dispar atunci când tratamentul se încheie. Pentru a afla mai multe despre radioterapie consultați secțiunea dedicată acesteia la capitolul Generalitați/Investigații.

Imunoterapia

Imunoterapia, denumită și terapie biologică, este utilizată pentru a îmbunătăți sistemul de apărare al organismului împotriva cancerului. În cadrul imunoterapiei se folosesc fie substanțe produse de organism, fie create în laborator pentru a îmbunătăți sau pentru a restabili funcțiile sistemului imunitar. În imunoterapie se folosesc vaccinuri, anticorpi monoclonali și interferon. Pentru a afla mai multe despre imunoterapie, consultați secțiunea aferentă acesteia.

Transplantul cu celule Stem/transplantul de măduvă

Un transplant cu celule stem este o procedură medicală prin care măduva osoasă care conține celule canceroase este înlocuită de celule specializate, numite celule stem hematopoietice, care ajută la refacerea unei măduve sănătoase. Celulele stem hematopoietice sunt celule care se găsesc în sânge și în măduva osoasă. În prezent, această procedură este mai degrabă cunoscută sub numele de transplant cu celule stem, și  mai puțin sub numele de transplant de măduvă, pentru că ceea ce se transplantează de fapt sunt celulele stem din sânge, și nu măduva efectiv. Înainte de a recomanda acest transplant, medicii vor discuta cu pacientul și cu familia acestuia despre riscurile prezentate de acest tip de tratament și vor lua în calcul și alți factori, precum tipul de cancer, rezultatele tratamentelor anterioare, vârsta și starea generală de sănătate a pacientului.

Există două tipuri de transplant cu celule stem, în funcție de sursa de la care sunt prelevate celulele stem: allotransplantul (ALLO) și autotransplantul (AUTO). În ALLO se utilizează celule stem prelevate de la un donator sănătos, în timp ce în AUTO se utilizează celulele stem ale pacientului. În ambele tipuri de transplant, scopul este de a distruge toate celulele canceroase din măduvă, sânge și alte părți ale corpului, utilizând doze mari de chimioterapie și/sau radioterapie, și apoi lăsând celulele stem transplantate să formeze măduvă osoasă sănătoasă.

Controlul simptomelor și al efectelor secundare

Tratament Cancer la copii – poate avea efecte secundare. Pe lângă tratamentul efectiv, ce are ca scop încetinirea, stoparea, sau eliminarea cancerului, o parte importantă a tratamentului este reprezentată de controlul simptomelor și al efectelor secundare. Aceasta se numește îngrijire paliativă și include consiliere psihologică și emoțională. Îngrijirea paliativă poate fi utilizată în orice stadiu al bolii. Pacienții primesc adesea tratament pentru cancer, precum și îngrijire paliativă. De fapt, pacienții care primesc ambele tratamente au simptome mai puțin severe și o calitate mai bună a vieții. Îngrijirea paliativă este diferită de la caz la caz și poate include medicație specială, recomandări nutriționale, utilizarea tehnicilor de relaxare, precum și alte terapii. Citiți mai multe despre îngrijirea paliativă și controlul simptomelor în Secțiunea Pacienți.