Dieta Cancer de Pancreas

Dieta Cancer de Pancreas. Cum vă afectează cancerul pancreatic dieta

Cancerul de pancreas vă va afecta obiceiurile alimentare, indiferent de stadiul cancerului sau de tratament. Pancreasul nu este doar aproape de stomac și intestin, el produce și insulină și enzime care ajută la digerarea mâncărurilor. Dacă vi s-a extirpat pancreasul parțial sau total, e posibil să aveți nevoie de insulină sau tablete pentru a vă ajusta glicemia. De asemenea, probabil că veți avea nevoie de suplimente de enzime atunci când mâncați pentru a vă ajuta digestia. E posibil să dureze un timp până când veți găsi echilibrul perfect pentru aceste medicamente. Aveți răbdare și notați-vă fiecare simptom digestiv pe care îl aveți pentru ca medicul dumneavoastră să ajusteze dozele mai rapid.

 

Glicemia

Dacă luați insulină sau tablete pentru a vă regla glicemia, medicul vă va cere să verificați dacă există zahăr în urină. Prea mult zahăr în urină înseamnă că balanța zahărului în organismul dumneavoastră nu este corectă încă. Dacă luați insulină, probabil că va trebui să vă verificați și nivelul zahărului din sânge. Va trebui să vă înțepați la deget și să stoarceți o picătură de sânge pe o bandă de test. Aceasta vă va arăta cât zahăr aveți în sânge. Atunci veți ști câtă insulină trebuie să luați. Durează un timp să vă obișnuiți cu aceste teste. Însă vi se va arăta cum se face înainte de a ieși din spital. E posibil să fiți și vizitați acasă de o asistentă care vă va ajuta care vă va răspunde la întrebări.

 

Suplimente de enzime

Enzimele digestive ajută organismul să metabolizeze și să absoarbă grăsimile și proteinele din dieta dumneavoastră. Dacă nu produceți suficiente asemenea enzime, puteți avea diaree sau scaunele dumneavoastră vor pluti, vor avea o culoare deschisă și vor mirosi urât. Acest lucru se întâmplă deoarece există hrană nedigerată în scaun. Va fi de asemenea dificil să câștigați în greutate deoarece nu puteți absorbi nutrienții din alimente. Dacă pancreasul nu funcționează corect din cauza cancerului sau vi s-a extirpat pancreasul în totalitate sau în parte, va trebui să luați suplimente de enzime pentru a reduce aceste efecte.
Există diverse tipuri de suplimente de enzime. Kreonul este cel mai des folosit. Cantitatea pe care trebuie să o luați va fi diferită în funcție de cât de bine funcționează partea din pancreas rămasă și de dietă. De exemplu s-ar putea să fie nevoie să luați mai multe enzime dacă urmează să mâncați mult sau gras.
Ar trebui să înghițiți capsule cu enzime în întregime imediat înainte de masă. Dacă vă este greu să înghițiți capsule, le puteți desface și puteți amesteca granulele în mâncăruri ușor acide, care sunt la temperatura camerei și ușor de înghițit. De exemplu suc de mere sau banană pasată. Nu trebuie să mestecați sau să sfărâmați granulele. Beți puțină apă după aceea, pentru a vă asigura că nici una dintre granule nu a rămas în gură, deoarece vă pot irita mucoasa și pot provoca ulcerații bucale. Nutriționistul vă va da un plan de dietă potrivit pentru dumneavoastră și vă va sfătui cum să luați suplimentele. Poate dura un timp să ajungeți la dozele corecte de enzime pentru dumneavoastră.

 

Gustări și mese mici

Probabil că vă va fi mai ușor să luați mai multe mese mici pe parcursul zilei, decât să continuați cu tradiționalele 3 mese pe zi. Este o idee bună să aveți multe gustări nutritive la îndemână, pe care să le puteți mânca atunci când vă e foame. Dacă suportați, cel mai bine e să alegeți versiunile cu cea mai multă grăsime la iaurturi și budinci, ca să luați cât mai multe calorii. Așadar ați putea încerca:

  • Iaurturi sau brânzeturi proaspete;
  • Alte budinci moi cum ar fi tarta de fructe sau spuma de ciocolată;
  • Fructe uscate;
  • Sufleuri de fructe sau fructe proaspete (bananele au multe calorii);
  • Nuci;
  • Brânză;
  • Supe instant (drese cu lapte pentru mai multe calorii);
  • Cereale;
  • Băuturi pe bază de lapte;
  • Clătite;

Unele dintre ideile de mai sus s-ar putea să nu fie potrivite cu digestia dumneavoastră, însă merită încercate. Dacă aveți dubii, întrebați nutriționistul. Încercați să vă gândiți la modalități rapide de a mânca lucrurile care vă plac. Dacă se poate, rugați pe cineva să vă prepare mâncarea favorită înainte și congelați-o în porții mici. Un cuptor cu microunde dezgheață și încălzește mai ușor și mai repede.

 

Ce faceți dacă aveți diaree

Dacă aveți probleme cu diareea după operația de pancreas, cel mai probabil are legătură cu dificultatea de a digera grăsimea. Chiar și așa, evitați alimentele cu foarte multe fibre (cum ar fi cerealele și fructele uscate) pentru moment, deoarece nu vor face decât să înrăutățească lucrurile. Anunțați medicul, asistenta sau nutriționistul. E posibil să luați medicamente pentru controlarea simptomelor. Dacă luați suplimente de enzime, nutriționistul va trebui să modifice doza. El va trebui să vă propună și schimbări de dietă care să vă ajute.

 

Suplimente nutritive

Dacă nu puteți să mâncați, există numeroase suplimente alimentare care vă pot fi prescrise pe rețetă. Unele sunt sub formă de pudră pe care o presărați pe alimente, în timp ce altele sunt băuturi sub formă de mese complete. Dacă beți un supliment între mese pe toată durata zilei aportul de calorii va fi mult mai mare. Din nou, întrebați medicul sau nutriționistul.