Activitatea fizică
Activitatea fizică reprezintă un factor de întreţinere şi promovare a sănătăţii. Rolul ei benefic nu se manifestă doar în profilaxia îmbolnăvirilor în general, având o importanţă deosebită şi în viaţa pacienţilor oncologici, îmbunătăţind status-ul de performanţă al acestora, ajutându-i la depăşirea mai uşoară a reacţiilor adverse la diferitele tratamente specifice. Un program riguros de minim 30 de minute pe zi de exerciţii diverse (de la gimnastică, la mersul pe jos sau cu bicicleta) are efecte pozitive atât fizice, cât şi mentale. Nu trebuie să vă transformaţi în sportivi de performanţă, dar există câteva lucruri simple, care efectuate cu regularitate pot avea un impact pozitiv asupra stării generale:
- Coborâţi din autobuz cu o staţie mai înainte de cea la care vreţi să ajungeţi şi parcurgeţi restul drumului pe jos.
- Parcaţi maşina puțin mai departe de locul în care vreţi să ajungeţi şi mergeţi pe jos (nici nu e prea greu şi nu vă mai enervaţi că nu există parcări acolo unde aţi avea nevoie!)
- Urcaţi pe scări şi renunţaţi la lift ori de câte ori simţiţi că e posibil (fără să vă obosiţi excesiv).
- Mergeţi cu familia şi prietenii şi practicaţi toate sporturile cu care sunteţi obişnuit, dacă medicul oncolog nu v-a sugerat o reducere a acestor activităţi.
- Lucraţi în grădină sau îngrijiţi plantele din apartament.
- Ieşiţi mai des în parc sau în excursii cu cei din familie sau cu prietenii în loc să vă uitaţi la televizor.
- Dacă ştiţi să mergeţi pe bicicletă, folosiţi acest mijloc de transport ori de câte ori e posibil.
- Computerul şi internetul sunt interesante, dar o excursie la munte v-ar putea ajuta mai mult!