Alcoolul
Alcoolul reprezintă un factor important de risc pentru mai multe tipuri de cancer: cancerele capului şi gâtului (cavitatea bucală, faringe, laringe), cancerul esofagian, hepatic, de colon, de sân. Există mai multe mecanisme prin care alcoolul îşi exercită acest potenţial prin care favorizează apariţia şi dezvoltarea unor tumori maligne:
- metabolizarea lui în acetaldehidă – compus chimic cancerigen;
- creşterea producţiei unor hormoni (estradiol, testosteron, insulină) implicate în geneza unor tumori;
- distrugerea celulelor hepatice cu apariţia cirozei şi a cancerului hepatic;
- sensibilizarea mucoaselor organismului la acţiunea substanţelor cancerigene din fumul de ţigară;
- scăderea concentraţiei sanguine a acidului folic şi a metaboliţilor lui.
Nu există cantităţi de alcool care să fie lipsite de efecte negative (indiferent de cât de mici sunt!) şi cu cât acestea sunt mai mari şi pe o perioadă mai lungă de timp, cu atât riscul apariţiei unei tumori maligne creşte. Asocierea fumatului şi a lipsei de activitate fizică (sedentarismul) la consumul de alcool duce la escaladarea acestui risc. De asemenea evoluţia bolii şi răspunsul la terapiile oncologice specifice sunt influenţate negativ de consumul de alcool.