Studiile au arătat că practicarea exercițiilor fizice în timpul și după tratamentul anti-cancer poate să îți îmbunătățească starea de spirit și funcțiile corpului.

Abilitatea de a face sport în timpul tratamentului va depinde de starea ta generală de sănătate și de condiția fizică pe care o aveai înainte de începerea tratamentului. Dacă până acum nu făceai deloc exerciții, trebuie să începi treptat, numai după ce ai aprobarea medicului tău în acest sens. Dacă înainte de diagnostic obișnuiai să faci sport, ar trebui să încerci să păstrezi această rutină pentru că te va ajuta să îți menții o parte dintre obiceiurile pe care le aveai înainte de diagnostic. Dar, din nou, este bine să discuți cu mediul tău despre activitățile fizice pe care vrei să le faci:

  • În funcție de tipul de tratament, doctorul tău și un specialist kinetoterapeut te pot ajuta să pui la punct un plan de exerciții fizice potrivit pentru tine.
  • Întreabă-ți doctorul despre ce crede cu privire la practicarea exercițiilor fizice în timpul și după tratament.
  • Spune-i că pentru tine sportul și exercițiile fizice sunt importante și că dorești să continui să faci sport.

Odată ce medicul tău ți-a spus că poți face sport, trebuie să vorbești cu un kinetoterapeut, pentru o evaluare. Dacă nu obișnuiai să faci sport înainte, s-ar putea să existe și alte probleme, nelegate de cancer, cum ar fi mobilitate redusă, sau o musculatură nu foarte dezvoltată care să limiteze activitățile fizice pe care le poți face.

Dacă ești în formă fizică mai bună înainte de operație, vei reuși să te recuperezi mai eficient după.

Lucrează cu un antrenor personal calificat care a mai lucrat cu femei diagnosticate cu cancer de sân și care te poate ajuta, creându-ți un plan de exerciții corect și te poate sfătui cu privire la ce precauții să iei.

Află mai multe despre limfedem și ai grijă dacă apar simptome.

Ascultă-ți corpul. Ești cea mai măsură să îți dai seama cum te simți de fapt. Nu exagera și odihnește-te atunci când simți nevoia.

Citește mai multe despre practicarea sportului în timpul și după tratamentul cancerului de sân:

Exerciții fizice după operație

 Exerciții fizice în timpul și după radioterapie

 Exerciții fizice în timpul și după chimioterapie și terapii țintite

 Exerciții fizice în timpul și după terapia hormonală

 

0 0 votes
Article Rating