Îngrijijri de tip „Hospice”
Îngrijijri de tip „Hospice”. Prin „Hospice” se înţelege un tip de îngrijiri care au drept scop creşterea calităţii vieţii, controlul simptomelor, îmbunătăţirea comunicării şi în general asigurarea unui confort fizic şi spiritual pacienţilor aflaţi în stadii avansate de boală. Acest concept defineşte grija faţă de un pacient atunci când vindecarea nu mai este posibilă, iar mijloacele de terapie specifică au fost epuizate. Pacienţii care beneficiază de acest tip de îngrijiri sunt în general cei cu speranţă de viaţă estimată la şase luni sau mai puţin.
Există mai multe modalităţi de „Hospice”. Aceste îngrijiri pot fi oferite la domiciliu, în spitale sau în aşezăminte specializate pentru aceste tratamente paliative. Se adresează atât pacienţilor cu familii care se implică activ în îngrijirea lor, dar şi acelora care nu beneficiază de acest suport.
Toate serviciile de tip „Hospice“ au la dispoziţia pacienţilor medici dedicaţi acestui tip de activitate, asistente, infirmiere, psihologi, clerici, asistenţi sociali.
Decizia de a primi astfel de îngrijiri paliative aparţine exclusiv pacientului.
Speranţa de viaţă redusă, lipsa unor terapii specifice eficiente şi voinţa exprimată a pacientului reprezintă criterii de admisie într-un sistem de îngrijire „Hospice”.
Deşi epuizarea tuturor mijloacelor de tratament specific şi nevoia de îngrijiri paliative sunt noţiuni foarte greu de acceptat de către bolnavi şi familiile lor, înţelegerea beneficiilor aduse de abordarea de tip „Hospice”, duce la menţinerea unui confort de viaţă rezonabil cu păstrarea demnităţii umane, până în stadiile terminale ale bolii.
Controlul simptomelor şi managementul durerii sunt elemente ce cresc confortul fizic al pacienţilor, iar metodele de susţinere spirituală asigură pacienţilor un confort psihologic, ajutându-i să-şi contenţioneze mai bine anxietatea, depresia şi să comunice mai uşor cu membrii familiei. Pacienţii primesc toate medicamentele necesare controlului simptomelor în doze şi moduri de administrare individualizate în funcţie de nevoi.
Indiferent dacă pacientul e îngrijit acasă sau într-o instituţie medicală, membrii familiei sunt încurajaţi să se implice activ în procesul de îngrijire.
În România există mai multe centre de tip „Hospice” şi de asemenea câteva unităţi medicale cu paturi destinate acestui tip de îngrijiri paliative la care pacienţii pot apela în funcţie de zona lor de domiciliu.